Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017


http://www.kefaloniapress.gr/wp-content/uploads/2016/01/KEFALONIA_PRESS_LOGO_PRES2.png 

Βαρύ πρόστιμο στο Δήμο για «μη επαρκής τήρηση Νομοθεσίας Δημοσίων Συμβάσεων» για το έργο του Γηροκομείου !

 

Νέο σκάνδαλο στο Δήμο ! Βαρύ πρόστιμο για «μη επαρκής τήρηση Νομοθεσίας Δημοσίων Συμβάσεων» για το έργο του Γηροκομείου !
Σήμερα Παρασκευή 24 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στην Κέρκυρα η 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014-2020  (δες εδώ).
Στη συνεδρίαση θα γίνει παρουσίαση και συζήτηση για την πορεία  υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020 καθώς και για γενικότερα θέματα που αφορούν το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Στην Επιτροπή Παρακολούθησης προεδρεύει ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης.
Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει 14 θέματα και μεταξύ αυτών το 7ο θέμα φέρει τον τίτλο «Αποτελέσματα Επιτόπιων Επαληθεύσεων ΠΕΠ-Έλεγχοι & Επιθεωρήσεις» με δύο εισηγήσεις.
Σύμφωνα λοιπόν με την δεύτερη εισήγηση (εισηγητής Ασπιώτης Κώστας, Προϊστάμενος Μονάδας Β2 – ΕΥΔ Ιονίων Νήσων) «έγιναν επιτόπιες επαληθεύσεις των πράξεων, διαπιστώθηκαν ουσιώδη και μη ουσιώδη ευρήματα, για δε το σύνολο των ευρημάτων προτάθηκαν συστάσεις στους τελικούς δικαιούχους και παρακολουθείται η υλοποίηση τους».
Για δύο μάλιστα έργα προτείνεται η επιβολή συγκεκριμένων ποσών δημοσιονομικών διορθώσεων, δηλαδή προστίμων.
Η δυσάρεστη έκπληξη είναι ότι το ένα από τα δύο έργα είναι της Κεφαλονιάς και συγκεκριμένα το πολύπαθο έργο του Δήμου Κεφαλονιάς «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ (Β΄ΦΑΣΗ)» !!!!
Ένα έργο το οποίο μαζί με το «αδελφό» του έργο της Α΄Φάσης αποτελούν τη μεγαλύτερη όλων απόδειξη περί των” ικανοτήτων “της δημοτικής αρχής.
Για το έργο αυτό επανειλημμένα έχουν ασχοληθεί η συντακτική ομάδα του kefaloniapress αλλά δόθηκε πρόσφατα και σε εμένα βήμα ως απλός Αναγνώστης να εκφράσω τις απόψεις μου για το έργο του Γηροκομείου με το άρθρο μου:   Γιάννης Κοσμετάτος «Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου. Ποιός θα ζήσει να το χαρεί;;».   (δες εδώ)
Και φυσικά είναι δικαιολογημένο να ενδιαφέρονται οι πολίτες για την ολοκλήρωση και  τη λειτουργία του νέου Γηροκομείου αφού αποτελεί το υπ’αριθμό ένα κοινωνικής σημασίας ζήτημα. Αυτό το τελευταίο γεγονός, όπως όλα δείχνουν, δεν φαίνεται να το συμμερίζεται στα εφτά χρόνια της θητείας της η δημοτική αρχή η οποία ασχολείται με το έργο με ελαφρότητα και δίχως συναίσθηση τι σημαίνει το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου για την κοινωνία της Κεφαλονιάς.
Απόδειξη περί αυτού η κυνική ομολογία του αρμόδιου για τα έργα αντιδημάρχου Διονύση Λυκούδη, ότι προτιμήθηκε από την δημοτική αρχή η ολοκλήρωση του έργου «βιτρίνα» της κεντρικής πλατείας από εκείνο του Γηροκομείου, γιαυτό και χρησιμοποιήθηκε όλο το προσωπικό του εργολάβου (κοινός εργολάβος  στα δύο έργα) για μεγάλο διάστημα στο έργο της πλατείας !
Με βάση τα προηγούμενα «η δημοσιονομική διόρθωση» από την Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ στο έργο του Γηροκομείου ….ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΚΠΛΗΞΗ !!!

 «Το ποσό της δημοσιονομικής διόρθωσης» δηλαδή το πρόστιμο που προτείνεται είναι  108.944,66 ευρώ ! Δεν είναι και λίγα!!
Αυτό μάλιστα που εξοργίζει είναι ότι το σύνολο των ευρημάτων του ελέγχου αφορούν παιδαριώδεις παραβιάσεις των κανονισμών που διέπουν τα ευρωπαϊκά έργα. Ιδού αυτολεξεί τι αναφέρεται ως «ευρήματα» του ελέγχου:
  • «Μη τήρηση κανόνων προβολής – δημοσιότητας (δεν υπάρχει πληροφοριακή πινακίδα).
  • Μη επαρκής τήρηση Νομοθεσίας Δημοσίων Συμβάσεων (μη επαρκής τήρηση ημερολογίων έργου, ανεπάρκεια ποιοτικών ελέγχων, ανεπάρκεια εγκρίσεων αναλυτικών επιμετρήσεων, μη τήρηση διαδικασιών τροποποίησης συμβάσεων)».
Αυτή η ταμπέλα υπάρχει μόνο στο έργο- Ξεθωριασμένη.
 Και αφορά τη Α’ φάση του έργου. Για τη Β’ δεν υπάρχει ταμπέλα
 για αυτό και μπήκε το πρόστιμο.
Αλήθεια υπάρχει ένας απλός πολίτης, πόσο μάλλον Δήμαρχος ή  Αντιδήμαρχος αρμόδιος για τα έργα, προϊστάμενος τεχνικής υπηρεσίας ή επιβλέπων του έργου μηχανικός, που δεν γνωρίζει την υποχρέωση αυτού που εκτελεί ένα έργο με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι  να  υπάρχει πληροφοριακή πινακίδα?
Και είναι δηλωτικό της διάλυσης που υπάρχει σε μια Δημοτική Αρχή και τις τεχνικές της υπηρεσίες (και αναφέρομαι στην οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή και όχι μόνο του Δήμου Κεφαλονιάς) όταν για ένα έργο, ιδιαίτερα Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, υπάρχει μη επαρκής τήρηση ημερολογίων έργου, ανεπάρκεια ποιοτικών ελέγχων, ανεπάρκεια εγκρίσεων αναλυτικών επιμετρήσεων, μη τήρηση διαδικασιών τροποποίησης συμβάσεων !!!
Όλα τα παραπάνω μοιάζουν απίστευτα, όπως απίστευτο θα ήταν να ερχόταν κάποιος και να ισχυριζόταν πως και λίγα διαπίστωσαν οι ελεγκτές του ΕΣΠΑ, όταν ο επιβλέπων μηχανικός ενώ θάπρεπε νάναι κάθε μέρα απάνου καταπάνου στο έργο, αυτός παίρνει αλλού τον αέρα του,  κόβει εισιτήρια, μαζεύει χρήμα και κάνει γενικά χρηματαποστολές…. Ετσι ακουγεται!!  Φαντάζεστε κάτι τέτοιο να είναι αλήθεια;;;……
Πώς να μην συμβαίνουν τόσες και άλλες τόσες ανεπάρκειες στην τήρηση της νομοθεσίας στα έργα με τον υπεύθυνο του έργου σε ρόλο εισπράκτορα; Οταν ασχολείται με εισιτήρια και γενικά.. χρηματαποστολές;;
Mετά τη σημερινή συνεδρίαση στην Κέρκυρα μένουν ανοικτά μεγάλα ζητήματα  και ερωτήματα για το Δήμο Κεφαλονιάς:
1ον. Να επικυρωθεί το ποσό των 108.944,66  ευρώ της Δημοσιονομικής Διόρθωσης που επιβλήθηκε στο έργο του Γηροκομείου Αργοστολίου Β΄Φάση.
2ον.  Θα διαταχθεί από τον Δήμαρχο ως οφείλει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προκειμένου να καταλογιστεί το πρόστιμο στα υπεύθυνα πολιτικά και διοικητικά πρόσωπα, αφού είναι ξεκάθαρη η ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων και όχι γενικά και αόριστα του Δήμου;
3ον. Θα αποσταλεί από τον Δήμαρχο ο φάκελος της υπόθεσης στον αρμόδιο εισαγγελέα για τυχόν ποινικές ευθύνες των υπευθύνων αφού είναι δεδομένη η παράβαση καθήκοντος συγκεκριμένων ατόμων και η ζημιά του Δήμου;
Δεν γνωρίζω  αν ο Δήμαρχος και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης , έχει διαβάσει τις εισηγήσεις της συνεδρίασης οπότε και έχει ενημερωθεί για τα καθέκαστα. Αν δεν το έχει πράξει θα του πέσει κεραμίδα σήμερα στην Κέρκυρα.
Δεν θα είναι έκπληξη πάντως αν ο Δήμαρχος σιωπήσει ή αν κατά τη προσφιλή του μέθοδο ισχυριστεί ότι δεν είδε και δεν ξέρει τίποτε για το «έγκλημα» και για άλλη μια φορά αναφωνήσει  «ρωτείστε τον Διονύση»..
Έκπληξη  θα είναι, αν επιτέλους ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης αναλάβει τις ευθύνες του και λειτουργήσει ως ο ΜΟΝΟΣ νόμιμος δήμαρχος του νησιού και γυρίζοντας  ζητήσει ευθύνες και «πάρει κεφάλια»!  Γιατί 108.944,66 ευρώ δεν είναι και λίγα λεφτά! Και είναι λεφτά των δημοτών ! Είναι δημόσιο χρήμα!
Ενας μελλον τρόφιμος…
Γιάννης Κοσμετάτος
Y.Γ. Προς πρόεδρο Γηροκομείου Γεράσιμο Αποστολάτο: Aγαπητέ πρόεδρε, εσύ μαζεύεις ευρώ – ευρώ για να πάρεις ένα μπουκάλι γάλα και μια πάνα για τους τρόφιμους και αυτοί πέταξαν απο το παράθυρο 109.000 ευρώ!! Είναι να μη τους πάρεις με τον φουντραδόρο;;
Η αντίδραση του Δήμου στο δημοσίευμα και η απάντησή μας..(δες και εδω )
Το γραφείο επικοινωνίας του Δήμου Κεφαλονιάς, απαντάει ως εξής στο άρθρο συνεργάτη του kefaloniapress  Βαρύ πρόστιμο για «μη επαρκής τήρηση Νομοθεσίας Δημοσίων Συμβάσεων» για το έργο του Γηροκομείου !
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
  • ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αργοστόλι 24/11/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΨΕΥΔΕΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΩΣ ΤΑΧΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ
Διαψεύδουμε κατηγορηματικά το δημοσίευμα ότι δήθεν στο Δήμο Κεφαλλονιάς επιβλήθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020, πρόστιμο 108.944,66 ευρώ για το έργο του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου.
Η αλήθεια είναι ότι ναι μεν υπήρχε σχετική εισήγηση στην σημερινή συνεδρίαση της ανωτέρω Επιτροπής πλην όμως επειδή ο Δήμος Κεφαλλονιάς είχε ήδη δώσει επαρκείς εξηγήσεις το θέμα αποσύρθηκε ως αβάσιμο.
Επομένως κάποιοι στη βιασύνη τους, κατά την προσφιλή τους τακτική να «ρίξουν λάσπη» στο Δήμο Κεφαλλονιάς, μετέτρεψαν την εισήγηση για το πρόστιμο σε… «απόφαση» η οποία όμως ατυχώς γι’αυτούς δεν υπήρξε ποτέ.
Προτείνουμε να απονεμηθεί στο συγκεκριμένο «παρα-site» των νησιών μας «χρυσό βατόμουρο» για την συγκεκριμένη αστεία και συκοφαντική «αποκλειστικότητά» του αν και δεν είναι η πρώτη φορά που έχει γελοιοποιηθεί με ψευδή και παραπλανητικά δημοσιεύματα
Από το Γραφείο Επικοινωνίας
Και η απάντησή μας :
Επειδή Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020 είναι ο Περιφερειάρχης  κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος αναμένουμε από αυτόν να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του Γραφείου Επικοινωνίας του Δήμου Κεφαλονιάς ότι αποσύρθηκε «ως αβάσιμο» το θέμα «των ευρημάτων» της Μονάδας Β2 της ΕΥΔ ΕΠ ΠΙΝ τα οποία αναφέρονται στο Θέμα 7ο: «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΤΟΠΙΩΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΩΝ ΠΕΠ-ΕΛΕΓΧΟΙ & ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ(ΜΟΝΑΔΑ Β2)» της σημερινής συνεδρίασης και αφορούν το έργο «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ (Β΄ΦΑΣΗ)»
Εν ολίγοις αναμένουμε την ανακοίνωση του Περιφερειάρχη που να επιβεβαιώνει το Γραφείο Επικοινωνίας του Δήμου ότι:
  1. Είναι αβάσιμο (δηλαδή ψεύτικο) το εύρημα της Μονάδας Β2 ότι «δεν υπάρχει πληροφοριακή πινακίδα» στο έργο και «λάσπη» οι φωτογραφίες που δείχνουν πινακίδα μόνο για το έργο της Α΄Φάσης.
  2. Είναι αβάσιμα (δηλαδή δεν έχουν βάση, είναι ψεύτικα) τα ευρήματα από τον επιτόπιο έλεγχο των στελεχών της Μονάδας Β2 για «Μη επαρκή τήρηση Νομοθεσίας Δημοσίων Συμβάσεων (μη επαρκής τήρηση ημερολογίων έργου, ανεπάρκεια ποιοτικών ελέγχων, ανεπάρκεια εγκρίσεων αναλυτικών επιμετρήσεων, μη τήρηση διαδικασιών τροποποίησης συμβάσεων);
Επίσης ο κ. Περιφερειάρχης οφείλει να επιβεβαιώσει (ή όχι) τον ισχυρισμό του Γραφείου Επικοινωνίας του Δήμου Κεφαλονιάς ότι ο Δήμος Κεφαλονιάς «είχε ήδη δώσει επαρκείς εξηγήσεις» πριν τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης και αν όντως έχει συμβεί αυτό να μας πληροφορήσει που έχει δημοσιευθεί «η απόσυρση ως αβάσιμων των ευρημάτων» των στελεχών της Β2, οπότε και οφείλαμε να γνωρίζουμε ότι είναι «αστεία» και συκοφαντικά» τα ευρήματα των στελεχών της Β2 που δημοσιεύσαμε.
Όσον αφορά τα περί «χρυσών βατόμουρων» …… «για δες ποιοι μιλάνε»;
Α, και επειδή ο συντάκτης του δελτίου τύπου του Δήμου δεν φαίνεται να έχει διαβάσει το άρθρο του συνεργατη μας, για να τον διευκολύνουμε κάνουμε δυο παραπομπές από τις πολλές.  Σε όλο το άρθρο γίνεται αναφορά για ΕΙΣΗΓΗΣΗ  που προτείνει την επιβολή προστίμου..
Γράφει το άρθρο… Γράφει το άρθρο..H εισήγηση για το πρόστιμο:

H εισήγηση για το πρόστιμο αφορά τη ταμπέλα του έργου και  ταμπέλα μέχρι σήμερα το πρωί  που να αναφέρει αυτά που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν υπάρχει στο έργο του  Γηροκομείο. Υπάρχει η ταμπέλα του ..πρώην Δήμου Αργοστολίου.., αυτή:
Αυτή η ταμπέλα υπάρχει μόνο στο έργο- Ξεθωριασμένη. Και αφορά τη Α’ φάση του έργου. Για τη Β’ δεν υπάρχει ταμπέλα.
 Η Συντακτική Ομάδα του kefaloniapress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου