01/11/2017- ΠΡΩΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στις 30 Οκτωβρίου «πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση σχετικά με τις προοπτικές συνεργασιών και συγχωνεύσεων τμημάτων του Ιόνιου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων».
Στο Δελτίο Τύπου «οι πλούσιοι προβληματισμοί για τους οποίους διαφαίνεται μία ευρεία συναίνεση» συνοψίζονται σε δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας 6 σημείων.
Θα σταθώ σε ορισμένα από αυτά.
Πρώτα απ’όλα όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου ότι συζητήθηκαν στη συνάντηση, σύμφωνα με τον Υπουργό τυγχάνουν «ευρείας συναίνεσης» των συμμετεχόντων, που σημαίνει ότι η συναίνεση δεν είναι απόλυτη, άρα κάποιοι (ποιοι;) έχουν διαφορετικές απόψεις (ποιες;).
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό, τον Πρύτανη του Ιόνιου Πανεπιστημίου και τον Πρόεδρο του ΤΕΙ, ο Περιφερειάρχης, οι Βουλευτές και οι Δήμαρχοι.
Στο σημείο 1 αναφέρεται: «Στα Ιόνια Νησιά αναγνωρίζεται η ανάγκη πολύπλευρων συνεργασιών συμπεριλαμβανομένης και της ένταξης Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης».
Για να μην υπάρχουν εικασίες ακόμη και παρερμηνείες θεωρώ ότι απαιτούνται περαιτέρω εξηγήσεις.
Και για να κάνω σαφή την δική μου απορία:
Όλα θα γίνουν «στο πλαίσιο του Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης» που μήπως προϋποθέτει ….. κατάργηση των τμημάτων του ΤΕΙ ;
Στα σημεία 4 αναφέρεται: «Οι προτάσεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου του Ιόνιου Πανεπιστημίου όπου και θα αναλύονται οι ανάγκες σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές».
Και στο αμέσως επόμενο σημείο 5 δηλώνεται: «Είναι προφανές ότι η όποια κατάληξη θα συνοδεύεται από την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας του προσωπικού και την διατήρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων».
Η γενικόλογη αναφορά δίνει το δικαίωμα για τις εξής υποθέσεις – παραδοχές :
1η. Πάμε για κατάργηση σημερινών τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, οπότε και θα περισσέψει προσωπικό (επιστημονικό και διοικητικό) το οποίο όμως θα εξασφαλίσει κάπου αλλού τις θέσεις εργασίας του, όχι απαραίτητα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ή έστω σε κάποιο άλλο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.
2η. Οι απόφοιτοι των καταργουμένων τμημάτων θα διατηρήσουν τα σημερινά επαγγελματικά δικαιώματα τους.
Σωστά;
Όσο ποιο γρήγορα δοθούν οι διευκρινίσεις και κυρίως όσο πιο σαφείς είναι, τόσο το καλλύτερο για όλους.
Στο σημείο 6 δηλώνεται πως με τα νέα νομοθετικά δεδομένα «τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας έχουν πολλές δυνατότητες δημιουργίας νέων θεσμών» και προς επίρρωση των επιχειρημάτων αναφέρονται :
α) «τα διετή προγράμματα σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά με ευρωπαϊκά προσόντα, μέσω ενός Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης»
β) «η δυνατότητα ίδρυσης Ερευνητικού Κέντρου άμεσα συνδεδεμένου με θεσμούς» και ως παραδείγματα αναφέρονται το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, ο φορέας διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, το Αστεροσκοπείο «Εύδοξος» στην Κεφαλονιά.
Και σε αυτό το σημείο η γενικόλογη διατύπωση δίνει την δυνατότητα για μία συγκεκριμένη υπόθεση – παραδοχή:
Στα πλην Κέρκυρας νησιά που σήμερα έχουν τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων καταργούνται αυτά και στη θέση τους δεν ιδρύονται νέα τμήματα του Ιόνιου Πανεπιστήμιου αλλά (ιδρύονται) είτε «διετή προγράμματα σπουδών» είτε «Ερευνητικά Κέντρα» που μόνο Πανεπιστημιακή βαθμίδα δεν αποτελούν.
Προς επιβεβαίωση της υπόθεσης αυτής είναι η Υπουργική εξαγγελία πριν από μέρες, ότι δύο νέα τμήματα του Ιόνιου Πανεπιστημίου θα ιδρυθούν στην Κέρκυρα, ένα Τουρισμού και ένα Ασιατικών Σπουδών.
Τώρα αν οι παραπάνω νέοι θεσμοί στον Πανεπιστημιακό χώρο «διαγράφουν μία δυναμική και πιο ελκυστική παρουσία του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» όπως διαβεβαιώνει ο Υπουργός, μόνο στην πράξη μπορούν να επιβεβαιωθούν και σίγουρα σε βάθος χρόνου, πολύ περισσότερο όταν αυτοί οι νέοι θεσμοί μόνο Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν είναι όπως οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.
Αυτά λοιπόν με τους Κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την θρυλούμενη ενοποίηση Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Θάλεγα πάντως ότι οι πολλές συζητήσεις όσο ευρείες και αν είναι, πολύ περισσότερο όταν συνοδεύονται με αμφίσημες δηλώσεις και πομπώδεις διαβεβαιώσεις, δημιουργούν καχυποψία πως «ρίχνουν στάχτη στα μάτια» του κόσμου.
Δυστυχώς διαφαίνεται πως για άλλη μία φορά ΜΟΝΟ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε αντίθεση με τα αδελφά στην εκκίνηση τους Πανεπιστήμια Αιγαίου και Θεσσαλίας εφευρίσκονται υποκατάστατα εφαρμογής του ιδρυτικού των τριών Ιδρυμάτων ΠΔ 83/1984 .
Με λίγα και απλά λόγια, η θρυλούμενη ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων δείχνει να μην είναι τίποτε άλλο παρά μια ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ ….. σε χρυσόχαρτο.
Την ώρα που στα 33 χρόνια ισχύος του ιδρυτικού διατάγματος των τριών Πανεπιστημίων, αυτό του Αιγαίου είναι αναπτυγμένο σε έξι νησιά (!) Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Ρόδο, Σύρο και Λήμνο, με 5 σχολές και 17 τμήματα, και της Θεσσαλίας λειτουργεί στις πρωτεύουσες και των τεσσάρων νομών Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα αλλά και….. στη Λαμία της Φθιώτιδας στη Στερεά Ελλάδα (!) με 6 σχολές και 18 τμήματα, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει εξελιχτεί πεισματικά σε αμιγώς …… Κερκυραϊκό Πανεπιστήμιο με 3 μόνο σχολές και 6 μόνο τμήματα (!) όλα …. σε μία πόλη και σε ένα νησί την Κέρκυρα και κυρίως είναι ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ που δεν υλοποιεί την πρόβλεψη του ιδρυτικού διατάγματος ότι «μπορεί να ορίζεται η έδρα επί μέρους Πανεπιστημιακών μονάδων και λειτουργιών σε άλλες πόλεις» !
Κλείνοντας μια ευχή:
Ειλικρινά θα είμαι ευτυχής αν διαψευστεί η παραπάνω ερμηνεία των Υπουργικών δηλώσεων και στη θέση τους υπάρξουν σαφείς – σαφέστατες θέσεις:
Πρώτον, για την αποσαφήνιση ότι άλλο πράγμα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα και Σχολές και άλλο οι νέοι θεσμοί των διετών προγραμμάτων σπουδών και των Ερευνητικών Κέντρων που προωθούνται στη θέση των λειτουργούντων τμημάτων του ΤΕΙ σε Αργοστόλι, Ληξούρι, Ζάκυνθο, Λευκάδα.
Δεύτερον, για το ξεκαθάρισμα ότι όταν λένε ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ των δύο Ιδρυμάτων εννοούν ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ τους και τίποτε άλλο.
Τρίτον, για την τύχη των σημερινών τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και την μετατροπή αυτών που θα παραμείνουν σε τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Τέταρτον, για την δημιουργία ενός τουλάχιστον τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου σε Αργοστόλι, Ληξούρι, Ζάκυνθο και Λευκάδα, όπως με σαφήνεια προβλέπεται στο ιδρυτικό Προεδρικό Διάταγμα του Ιονίου Πανεπιστημίου 83/1984 και όπως προ πολλού έχει υλοποιηθεί (και με το παραπάνω….) στα άλλα δύο αδελφά Πανεπιστήμια Αιγαίου και Θεσσαλίας.
Πέμπτον, για την δέσμευση ότι δεν θα απολυθεί ούτε ένας από το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ούτε θα υποχρεωθεί σε αναγκαστική μετάταξη σε κάποια άλλη θέση στο δημόσιο με τη μέθοδο της κινητικότητας.
Υ.Γ. 1. Μέχρι τώρα δηλώσεις, εκτός από τον Υπουργό, έχει κάνει για τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση της 30ηςΟκτωβρίου μόνο ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Καββαδάς, οποίος εν ολίγοις επιβεβαιώνει τον κίνδυνο κατάργησης των σημερνών τμημάτων του ΤΕΙ μιλώντας για «ασκήσεις επί χάρτου για νέες δομές που θα έχουν αποτέλεσμα μετά από κάποια χρόνια». Επίσης μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας έχει συνεδριάσει με το θέμα (23/10).
Υ.Γ. 2. Ελπίζω τούτη τη φορά ο δημόσιος λόγος για την αποκατάσταση – επιτέλους ! – της Ιστορικής και Ακαδημαϊκής τάξης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (μήπως αλήθεια έφθασε η ώρα να (μετ)ονομαστεί σε Πανεπιστήμιο της Επτανήσου όπως είχε εξαγγελθεί; να μην αντιμετωπιστεί όπως τις προηγούμενες φορές με πεζοδρομιακά επιχειρήματα του τύπου …. «οι άγριοι των κάτω νησιών» και ανεδαφικά επιχειρήματα του τύπου …. «δεν μπορεί να λειτουργήσει σοβαρό Πανεπιστήμιο σε τέσσερα νησιά» όταν η διάψευση έρχεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου