Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Μια απάντηση του κ. Ν. Σολωμού για τον ΕΥΔΟΞΟ.

από http://kefalonianews.gr/

Μια απάντηση του κ. Ν. Σολωμού για τον ΕΥΔΟΞΟ.
Γειά σας κ. Σπύρο,
Διάβασα προ ολίγου το δημοσίευμά σας, συγγνώμη που δεν το είδα νωρίτερα. Δέν έχω κανένα λόγο να μήν \”πάρω θέση\” σε οιοδήποτε θέμα αφορά την αειφορία του ΕΥΔΟΞΟΣ. Απεναντίας.
Επειδή όμως είμαι των \”θετικών επιστημών\” πρίν επιχειρήσουμε να ανεύρουμε λύσεις πρέπει να διατυπώσουμε με ακρίβεια το πρόβλημα και να αντιληφθούμε την πραγματική ουσία του. Εχω πολλά προβλήματα κατά νου που αντιμετωπίζει το ΕΥΔΟΞΟΣ όπως και άλλα που ευτυχώς δέν αντιμετωπίζει.
Λύσεις δίνονται μόνον όταν υπάρχει βαθεία και όχι επιφανειακή γνώση των προβλημάτων αλλά και όταν οι εμπλεκόμενοι καταπιάνονται με την ουσία. Πολλές φορές υπάρχουν και προβλήματα άλυτα από την φύση τους.
Επίσης οι λύσεις που επιδέχεται ένα πρόβλημα μπορεί να είναι μοναδικές, μπορεί να είναι και πολλαπλές. Και τότε πρέπει κανείς να επιλέξει μία από αυτές, ως ακολουθητέα προσέγγιση, σταθμίζοντας πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δέν είμαι βέβαιος πως αυτό που εγώ προσωπικά ιεραρχώ ως πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι το ίδιο με αυτό που εσείς (που σε μεγάλο βαθμό είτε εκφράζετε, είτε διαμορφώνετε την κοινή γνώμη) αντιλαμβάνεστε ως το μείζον πρόβλημα.
Για παράδειγμα φέρνω το \”πρόβλημα\” που ανέκυψε ξανά, πρόσφατα, με την ύπαρξη ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (το οποίο κατά πολλούς ειδήμονες σε τοπικό επίπεδο είχε λυθεί όπως θυμόσαστε…). Αν ρωτήσετε τους ανθρώπους του ΤΕΙ θα σας πούν ότι δέν υπάρχει κανένα θεμελιώδες πρόβλημα βιωσιμότητας τη στιγμή αυτή και το ζήτημα το δημιούργησαν αυτοί που υποχρηματοδοτούν το ΤΕΙ αφήνοντας τόσες κενές θέσεις όσες αργότερα σκοπεύουν να επικαλεστούν ώστε να βρούν άλλοθι για να το κλείσουν. Αντίθετα, άν ρωτήσετε την ΑΔΙΠ θα σας πεί πως αποφάσισε ότι το ΤΕΙ έχει πρ βλημα διότι έθεσε αυτοκλήτως ως όριο ακαδημαικότητας την παρουσία 9 καθηγητών ανα τμήμα/σχολής κλπ. Εχει λοιπόν το ΤΕΙ πρόβλημα λειτουργίας και άν ναί ποιός ευθύνεται για τη δημιουργία του; Οι καθηγητές; Οι διευθυντές και η Διοικούσα Επιτροπή; To Υπουργείο Παιδείας; H Aνώτερη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Η τοπική κοινωνία; Αυτοί που το ίδρυσαν; Αυτοί που το εγκατέλειψαν παραιτούμενοι; Αυτοί που το σφετερίζονται πολιτικά; Αυτοί που το βοηθάνε πολιτικά μέ αδόκιμο τρόπο; Μήπως και οι φοιτητές; Μήπως όλοι μαζί αλλ όχι εξίσου;
Συνεπώς θα συμφωνείτε ότι πρώτα από όλα, στη συζήτηση για το ΕΥΔΟΞΟΣ που δημοσιογραφικά φέρατε στην επικαιρότητα, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οι λύσεις που προτείνουμε τελικά αναφέρονται στο ίδιο πρόβλημα. Αλλοιώς θα πελαγοδρομήσουμε σε ασαφώς τεθέντα προβλήματα και ασαφείς δήθεν λύσεις.
Ομως εσείς που είστε μακρυά από μεθοδεύσεις και κυκλώματα ποδηγέτησης των τοπικών ΜΜΕ πρέπει να με βοηθήσετε για να σας εξηγήσω, αφού θέλετε την γνώμη μου.
Με ποιό πρόβλημα του ΚΙΕ/\”Ε\” θα ασχοληθούμε;
Επειδή υποψιάζομαι πως λέγοντας \”λειτουργία\” κυρίως επικεντρώνεστε στην υποδοχή του ευρέως κοινού και όχι τόσο στην υποδοχή άλλων επιστημόνων από τον έξω κόσμο, πείτε μου σας παρακαλώ σε ποιό από τα παρακάτω θέλετε να \”τοποθετηθώ\” ώστε να μήν γίνει η συζήτηση μία διαδικτυακή βαβυλωνία.
Θέσεις εργασίας επιστημονικού και υποστηρικτικού προσωπικού; Λόγοι μή επανέναρξης εκπαιδευτικού προγράμματος μετά το 2009-2010; Λόγοι μή υποδοχής επισκέψεων κοινού μετά το 2009; Λόγοι μή ορατότητας στο διαδίκτυο;
Ομως σας παρακαλώ ξεκαθαρίστε μου και εσείς κάτι: Σας ερώτησα για το θέμα του κτιρίου που διαιωνίζεται ανεπισκεύαστο δεδομένου ότι το είχατε δημοσιεύσει ως αποκλειστική είδηση \”που λύνει το πρόβλημα\” τον Ιανουάριο. Επειδή κατα την αναφορά σας σε απολογισμό της Αντιπεριφερειαρχίας δεν το θίξατε, σας ζήτησα πληροφόρηση άν γνωρίζετε κάτι παραπάνω απο μένα για το γιατί δέν προχώρησε ή άν τελικά όντως προχώρησε/εντάχθηκε/τελεσφόρησε, ότιδήποτε.
H απαντηση που εσείς πήρατε στην έρευνά σας εμπεριείχε και ερώτηση \”Προχωρεί. αλλά ο κ. Σολωμός τί έχει κάνει;\”
Θeωρείτε πως πρέπει να απαντήσω εγώ;
Αν ναί, η δική μου ενημέρωση προς εσάς είναι \”Δέν προχωρεί. Εκτός και άν δοθεί η σχετική εντολή από τον κ. Δρακουλόγκωνα\” .
Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου