Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΥΔΟΞΟΣ: Θα πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια.

από http://kefalonianews.gr/

ΕΥΔΟΞΟΣ: Θα πρέπει να λυθεί άμεσα  το  πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια.
Έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί τόσα πολλά για το «Κεφαλληνιακό Ίδρυμα Ερευνών «ΕΥΔΟΞΟΣ», που δεν χωράνε σε ένα μικρό δημοσίευμα όπως αυτό. Ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, με επικεφαλής τον Δρ Ν. Σολωμό, ο οποίος εκ μέρους του έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες για να λειτουργήσει όλο αυτό το υπέροχο έργο στον Αίνο, στις παλιές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ.
Στη τελευταία απολογιστική συνέντευξη του αντιπεριφερειάρχη κ. Σ. Κουρή την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε για τον ΕΥΔΟΞΟ, αλλά ήταν πολύ απογοητευμένος, σε σχέση με τη συνέντευξη και όσα είπε τον Ιανουάριο του 2014.
Πράγματι, τότε, όπως μου επισήμανε ο κ. Ν. Σολωμός με email, είχα γράψει ότι το Αστεροσκοπείο «Εύδοξος» μετά από πολλές φουρτούνες, συνεχίζει ομαλά την λειτουργία του, ήδη έχει περάσει απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου για να αλλάξει το καταστατικό του, για να έχει τη δυνατότητα δικής του οικονομικής αυτοτέλειας από την Περιφέρεια κατευθείαν με ένα σεβαστό ποσόν, περιμένουμε το προεδρικό διάταγμα για να γίνει αυτό. Ετοιμάζουν μέσω της διεύθυνσης τεχνικών έργων τη μελέτη της επισκευής των εγκαταστάσεων, του όλου συγκροτήματος, για να μπορεί να είναι επισκέψιμο. Το Αστεροσκοπείο ανήκει αποκλειστικά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Στη συνέντευξη 29 Αυγούστου, ο κ. Κουρής ήταν σαφής: «Προσπάθησα να το λύσω, δεν είχα συνεργάτες, δεν είχα στήριξη από την Ένωση Φυσικών ……….δεν μπορούσαν να αναλάβουν τις ευθύνες ενός τέτοιου μεγάλου εγχειρήματος που γίνεται πάνω στον Αίνο …………..έχει παραμείνει το θέμα έτσι, δεν μπορεί να λειτουργήσει με την ηγεσία ενός ανδρός, είναι πολύ καλός ο κ. Σολωμός, με δικές του ιδέες έγινε, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει μ’ αυτό τον τρόπο ………….. δεν είχα πλειοψηφία στο Συμβούλιο, δεν μπόρεσε να λειτουργήσει, ίσως κι αυτό ήταν ένα λάθος ……….. αυτό το ίδρυμα χρειάζεται τη μεγάλη αλλαγή, χρειάζεται την ανατροπή ………… δεν είχα τη δυνατότητα και το χρόνο να την κάνω, πρέπει να ασχοληθεί μόνο μ’ αυτό».
Αυτά είπε ο Σ. Κουρής θα ακούσετε όλη την αναφορά του για τον ΕΥΔΟΞΟ.  Σ. ΚΟΥΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΔΟΞΟ.
Ωστόσο ο κ. Κουρής «έκρυψε» το κυριότερο, τις κακές του σχέσεις με τον κ. Ν. Σολωμό, σε όλη αυτή τη διάρκεια της συνεργασίας τους. Ποτέ δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν.
Τον ρώτησα εκτός συνέντευξης τι έγιναν όσα είπε στη συνέντευξη του Ιανουαρίου 2014, και η απάντηση ήταν «Προχωράνε, αλλά ο κ. Σολωμός τι έχει κάνει;».
Είναι μια δύσκολη περίπτωση ο ΕΥΔΟΞΟΣ. Είναι έγκλημα τόσα χρήματα που έχουν δοθεί ο ΕΥΔΟΞΟΣ να μην λειτουργεί. Έτσι τουλάχιστον φαίνεται. Εκτός από κάποια παρουσίαση που έγινε το 2009 με σχολεία, από τότε δεν μπόρεσε να λειτουργήσει.
Πιστεύω ότι ο κ. Ν. Σολωμός δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση πάνω σ’ αυτό το θέμα. Τον προκαλώ, να τελειώνουν τα ψέματα, η «υποβόσκουσα σύγκρουση» τόσα χρόνια των δυο ανδρών έχει δημιουργήσει το πρόβλημα. Ούτε ο κ. Σ. Κουρής έχει εμπιστοσύνη στον κ. Ν. Σολωμό, αλλά ούτε και ο Ν. Σολωμός τον εμπιστευόταν.
Είναι η πραγματική αιτία που ο ΕΥΔΟΞΟΣ παραμένει ανενεργός τόσα χρόνια.
Ο νέος αντιπεριφερειάρχης κ. Π. Δρακουλόγκωνας θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό. Να λύσει εδώ και τώρα το πρόβλημα. Σύντομα ο ΕΥΔΟΞΟΣ θα πρέπει να μπει σε λειτουργία, να είναι επισκέψιμος.
Σπύρος Αλεβιζόπουλος
evdox

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου