Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Φάρσα, Κουρουκλάτα, Πετρικάτα, Κοντογουράτα, Καρδακάτα, Ρίζα, Νύφι, Αγκώνας, Ζόλα: Με αυτά τα χωριά θα ασχοληθεί κανείς;
του Μάκη Φόρτε

Αναμφισβήτητα η μεγάλη, η τεράστια και ανυπολόγιστη ζημιά έχει γίνει στο Ληξούρι και στα χωριά της Παλλικής.
Στο Αργοστόλι , συγκριτικά, πολύ μικρότερες οι συνέπειες των σεισμών και ακόμα μικρότερες οι ζημιές στις άλλες περιοχές του νησιού.



Αδυνατώ όμως ειλικρινά να καταλάβω για ποιο λόγο δεν ακούγεται τίποτα για τα χωριά της ανατολικής πλευράς του κόλπου του Αργοστολίου, αν και οι ζημιές αναλογικά με το μέγεθος των χωριών είναι πολύ μεγάλες.

Φάρσα, Κουρουκλάτα, Πετρικάτα, Κοντογουράτα, Καρδακάτα, Ρίζα, Νύφι, Αγκώνας, Ζόλα, αν δεν είναι ξεχασμένα ζούνε τουλάχιστον το δικό τους δράμα.

Περίπου 20 σπίτια είναι μη κατοικήσιμα στα Φάρσα και η εκκλησία του Αγίου Χριστόφορου ακατάλληλη.

Πάνω από 10 σπίτια είναι μη κατοικήσιμα στα Κουρουκλάτα, το κοιμητήριο του χωριού με μεγάλες ζημιές, το καμπαναριό της εκκλησίας κρέμεται επικίνδυνα 10 ημέρες τώρα και ο κεντρικός δρόμος του χωριού με μεγάλες ζημιές σε τέσσερα σημεία, να απειλεί με αποκλεισμό το χωριό.

Στα τέσσερα χωριά της Θηνιάς έχει γίνει μια μικρή καταστροφή.

Εκτός από το τμήμα του δρόμου Αργοστολίου – Ληξουρίου που περνάει από τα χωριά και έχει πάθει εκτεταμένες ζημιές, 30 συνολικά σπίτια έχουν βγει μη κατοικήσιμα – 4 στα Πετρικάτα, 5 στα Κοντογουράτα, 16 στα Καρδακάτα και 5 στη Ρίζα – όπως και οι 4 εκκλησίες στα χωριά με μεγάλες ζημιές.

Στο Νύφι 2 σπίτια και η εκκλησία του χωριού.

Στον Αγκώνα 2 σπίτια και στα Ζόλα η εκκλησία του χωριού ενώ έλεγχος μετά τον δεύτερο σεισμό δεν έχει γίνει !

16 ημέρες μετά τον πρώτο σεισμό και τα 9 χωριά είναι ξεχασμένα και παρατημένα στην τύχη τους.

70 οικογένειες (τουλάχιστον) έχουν βολευτεί όπως – όπως, μακριά από τα σπίτια τους.

Όλα τα χωριά με προβλήματα πρόσβασης, αφού βρίσκονται στο δρόμο Αργοστόλι – Ληξούρι και ένα τα Κουρουκλάτα να απειλείται με αποκλεισμό.

Η εικόνα των ζημιών και οι καταγγελίες των κατοίκων στα 9 χωριά που έχουν πληγεί, επιβεβαιώνουν δραματικά το χάος στο συντονισμό που επικρατεί και το επικοινωνιακό παιγνίδι που παίζεται, από κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμο, να κουκουλωθούν τα προβλήματα πρώτα και κύρια στις μικρές πληθυσμιακά (και εκλογικά….) περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου