Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Θεόφιλος: «Ήταν λάθος μου που στήριξα τον Παρίση πριν 3 χρόνια»
(από e-kefalonia.net)

Σε μία αφοπλιστική συνέντευξη στο e-kefalonia.net ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Αγαπημένης Κεφαλονιάς» ανοίγει τα χαρτιά του.

Σε μία αφοπλιστική συνέντευξη στο e-kefalonia.net και στη Γιάννα Κουλουμπή ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Αγαπημένης Κεφαλονιάς» κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος ανοίγει τα χαρτιά του για τις δημοτικές εκλογές, το όραμα και τους στόχους της παράταξής του, το επιμελητήριο Κεφαλονιάς, τη σχέση του με τον Αλέξανδρο Παρίση και το αν μετάνιωσε που τον στήριξε στο δεύτερο γύρο πριν 3 χρόνια, καθώς και για τα σχέδια του στον τουρισμό.

Ο κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος μεταξύ άλλων αναφέρει:
- Δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στο επιμελητήριο
- Κανείς δεν περίμενε πριν τρία χρόνια ότι αυτή η δημοτική αρχή θα έχει τέτοια χάλια
- Δυστυχώς έχουμε έναν εν τύποις Δήμαρχο, γιατί επί της ουσίας δε υπάρχει.
- Δεν θα σχολιάσει τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για τις παρεμβάσεις της στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
- Έρχονται συνεχώς άτομα κοντά μας που θέλουν να μπουν στον Συνδυασμό της «Ανεξάρτητης Αγαπημένης Κεφαλονιάς».
- Εύχεται να έχουν δίπλα τον τον Δημήτρη Φιοραβάντε
- Δεν κάνουν κριτική στα ΔΣ, απλώς προσπαθούν να βοηθήσουν τη Δημοτική Αρχή να παίρνει αποφάσεις που είναι καλές για τον τόπο.


Αναλυτικά η συνέντευξη της Γιάννας Κουλουμπή στον κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο
Έχετε πολλές φορές μιλήσει για τη Δημοτική Αρχή αναφέροντας ότι δεν έχει όραμα. Γιατί αυτό;;
Αυτή η Δημοτική Αρχή δεν λέει εξαρχής ότι μπορεί να κάνει κάποια συγκεκριμένα πράγματα, ώστε στο μέλλον να κάνει τον απολογισμό της και να δει που βρίσκεται. Αυτό το τόνισα και στον Πόρο, όταν η Δημοτική Αρχή παρουσιάστηκε εκεί για να αναγγείλει ότι θα κάνει τι;; Άρχισε να κάνει προγραμματισμό τον Οκτώβρη, ενώ θα έπρεπε να το έχει κάνει ήδη από τον Γενάρη του ίδιου χρόνου. Όμως τον Μάη του 2014 έχουμε εκλογές, επομένως τι θα κάνει στον Πόρο από τον Οκτώβρη του 2013 μέχρι τον Μάη του 2014;; Τίποτα δεν θα κάνει. Άρα αυτή η Δημοτική Αρχή δεν έχει πρόγραμμα, δεν έχει μπούσουλα και για αυτό δεν μπορεί να έχει και όραμα.
Εσείς τι όραμα έχετε;
Γνωρίζουμε ότι από το Κράτος δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα ή μπορούμε να περιμένουμε ελάχιστα πράγματα. Βασικό είναι λοιπόν από μόνοι μας να καταφέρουμε να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Αρχικά οφείλουμε να είμαστε ένα καθαρό νησί, με έργα μικρά και χωρίς πολλά χρήματα να κάνουμε τη ζωή και των πολιτών και των τουριστών μας πιο εύκολη. Σε συνεργασία με τους Φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό να κάνουμε ενέργειες, ώστε από τα έσοδα που μένουν στον Δήμο να στηριχτεί ο τουρισμός και έμμεσα έτσι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου. Παράλληλα να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποφέρει πολλά στον τόπο και δυστυχώς δεν συμβαίνει.


Μιας και μιλάμε για πρωτογενή τομέα, που οφείλεται το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουμε σύγχρονα σφαγεία;;
Γιατί πήρε δυο χρόνια στη Δημοτική Αρχή να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν σφαγεία στο Αργοστόλι, ένα χρόνο να προσπαθήσει να δει ποιο είναι το πρόβλημα με αυτά και τώρα θα προσπαθήσει να δει αν μπορεί να λύσει το πρόβλημα..
Πολύς κόσμος πιστεύει ότι η κόντρα σας με τη Δημοτική Αρχή είναι πλασματική, ισχύει;
Την προηγούμενη φορά βγήκαμε τρίτοι και χάσαμε τις εκλογές. Θεωρώ πως ακόμη και ο πιο αρνητικός απέναντί της δεν θα περίμενε ότι αυτή η Δημοτική Αρχή θα είχε τέτοια χάλια. Να τσακώνονται μεταξύ τους , να κάνουν μηδέν έργο και να είναι εκφραστές συμφερόντων μέσα στο Δήμο. Έχω βγει και δημόσια και έχω ζητήσει συγγνώμη. Τότε έπρεπε να κάνω μια επιλογή για την δεύτερη Κυριακή. Ήταν λάθος μου. Πλέον δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να συνεργαστώ μαζί τους.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή η Δημοτική Αρχή πιστεύετε;
Η έλλειψη Δημάρχου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.. Δυστυχώς έχουμε έναν εν τύποις Δήμαρχο, γιατί επί της ουσίας δε υπάρχει.
Παρ’ όλα αυτά, πιστεύετε ότι υπάρχουν στελέχη από τον Συνδυασμό του Δημάρχου με τα οποία θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;
Δεν προσπαθώ να βρω στελέχη της Δημοτικής Αρχής για να τα «κλέψω» και να τα φέρω κοντά μου. Για εμάς υπάρχουν δυο όχθες, η μία είναι εκείνη της κακής Δημοτικής Αρχής και η άλλη είναι εκείνη που έχει στόχο να απομακρύνει από την εξουσία αυτήν την Δημοτική Αρχή. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει κοντά μας για τον κοινό στόχο.
Πως κρίνεις το έργο του Σπύρου του Κουνάδη στη ΔΕΥΑΚ;
Ο Σπύρος ο Κουνάδης ουσιαστικά συνεχίζει και υλοποιεί το τεχνικό πρόγραμμα που υπήρχε από τη δική μου θητεία. Ο Σπύρος προσπαθεί και είναι θετικό το ότι σεβάστηκε όσα βρήκε και κυρίως σεβάστηκε και σέβεται το προσωπικό της ΔΕΥΑΚ. Ο θησαυρός της ΔΕΥΑΚ είναι το προσωπικό της. Όσο συνεχίζει να το σέβεται, θα τον σέβομαι κι εγώ.



Στην Δημοτική Αρχή αναγνωρίζετε θετικά στοιχεία ή δεν υπάρχουν, κατά τη γνώμη σας;;
Πιστεύω πως το θετικό της είναι πως κατάφερε να κάνει όλους τους υπόλοιπους να έχουν την ανάγκη να ενωθούν για να την απομακρύνουν από την εξουσία. Κατάφερε να ενώσει την κοινωνία απέναντί της.
Πάντως τα σχόλια που ακούγονται για τον Τουρισμό είναι θετικά. Η άποψή σας για τον κ. Κεκάτο;
Ο κ. Κεκατος είναι ένας αιρετός που του αρέσει να ταξιδεύει. Αν ψάχναμε να βρούμε σε όλη την Ελλάδα ποιος είναι ο αιρετός που του αρέσει να ταξιδεύει, αυτός σίγουρα θα ήταν ο κ. Κεκάτος.
Ναι, αλλά τα νούμερα είχαν θετικό πρόσημο φέτος…
Γιατί το νησί είναι ένας ευλογημένος τόπος και κάποια πράγματα έρχονται από μόνα τους. Ο Δήμος στο κομμάτι του τουρισμού δεν έχει χαλάσει ούτε ένα ευρώ, παρόλο που έχει τεράστια έσοδα από αυτόν.. Ο Δήμος υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει την προσπάθεια που γίνεται και με τις low cost αλλά δεν έκανε τίποτα Η προσφορά του Δήμου ουσιαστικά είναι μηδενική. Το μόνο που κάνει είναι να δίνει λεφτά για ταξίδια.
Μια και αναφέρατε τις low cost, ήσασταν από αυτούς που έβαλαν την υπογραφή τους. Αλλά δεν αναφέρεται και ιδιαίτερα.. γιατί;;
Δεν με ενοχλεί αυτό. Εμένα με ενδιαφέρει η ουσία και το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι ότι ο Δήμος τορπιλίζει αυτήν την προσπάθεια που έγινε με τις low cost εταιρείες. Αν αυτό συνεχίσει, η προσπάθεια θα ναυαγήσει. Αν δεν καλυφθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις μας προς τις εταιρείες, αυτές θα φύγουν, λογικό δεν είναι;
Τι πρέπει να κάνει δηλαδή ο Δήμος στο κομμάτι του Τουρισμού που δεν κάνει;;
Ο Δήμος θα πρέπει ένα τμήμα από τα χρήματα που εισπράττει να τα επιστρέφει πίσω στον τουρισμό, να τα επενδύει σε αυτόν. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.


Εσείς, σαν Συνδυασμός, έχετε προτάσεις για τον Τουρισμό στο νησί μας;
Είχαμε προτάσεις από την αρχή στο πρόγραμμά μας. Θεωρώ όμως ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει πια και αυτή τη στιγμή ήδη αναπροσαρμόζουμε το πρόγραμμά μας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου και της εποχής. Αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές.



Στο Επιμελητήριο θα είστε εκ νέου υποψήφιος;;
Όχι, αυτή είναι η τελευταία μου θητεία στην ηγεσία του Επιμελητηρίου. Θα το είχα κάνει και νωρίτερα, όμως οι υποψήφιοι που υπήρχαν την προηγούμενη φορά δεν νομίζω ότι εξασφάλιζαν την ομαλή λειτουργία του Επιμελητηρίου και τη συνέχιση του θεσμού.
Πάμε λίγο στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Πως είδατε τις κινήσεις των τοπικών φορέων πάνω στο θέμα αυτό, μετά και το τελευταίο ΣΑΣ; Η δική σας άποψη;;
Δεν θα σχολιάσω τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, έχουν κριθεί κατά κόρον από τα ΜΜΕ εξάλλου. Νομίζω έχει καταδικαστεί και από την κοινωνία η στάση της, γιατί δεν έπρεπε να πάρει θέση υπέρ καμιάς εταιρείας. Έπρεπε να είναι απλώς υπέρ του ανταγωνισμού και υπέρ των Κεφαλλονιτών. Εμείς σαν Συνδυασμός δεν είμαστε κατά η υπέρ οποιασδήποτε εταιρείας. Είμαστε υπέρ του να υπάρχουν εταιρείες στο νησί μας, πολλά δρομολόγια και υγιής ανταγωνισμός. Γι΄ αυτό θα βοηθήσουμε οποιαδήποτε εταιρεία θέλει να έρθει και να δραστηριοποιηθεί στην Κεφαλονιά.
Η κατάρτιση του Συνδυασμού σας πως πάει;
Την προηγούμενη φορά καταφέραμε να καταρτίσουμε έναν μεγάλο Συνδυασμό χωρίς να είναι αυτό ώριμο ακόμη σαν ιδέα. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα και έρχονται συνεχώς άτομα κοντά μας που θέλουν να μπουν στον Συνδυασμό μας. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ακούσετε νέα και δυνατά ονόματα που θα είναι μαζί μας.



Ο Δημήτρης ο Φιοραβάντες θα είναι ένα από αυτά;;
Τον Δημήτρη τον σέβομαι και τον εκτιμώ και είναι από τους λίγους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά και επιλέγουν οι ίδιοι σε ποιον Συνδυασμό θέλουν να είναι. Ευχόμαστε να είμαστε η επιλογή του.
Γιατί ένας Κεφαλλονίτης να επιλέξει να στηρίξει τον Συνδυασμό του Θεόφιλου του Μιχαλάτου;
Εμείς απλώς λέμε στον κόσμο ότι δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να κάνουμε λάθη. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, βιώνουμε μια κρίση τρομερή και χρειάζεται να βοηθήσουν όλοι. Άρα ο Κεφαλλονίτης οφείλει να είναι αυστηρός κριτής, να κρίνει ότι η Δημοτική Αρχή είναι ανεπαρκής και ότι έχει κάνει μηδενικό έργο, να κρίνει ότι δεν υπάρχει Δήμαρχος και ότι δεν πρέπει άλλο το «Μέγαρο» να διοικεί. Να προσθέσω εδώ ότι πρέπει να είναι η μοναδική Δημοτική Αρχή που αποκαλείται «Μέγαρο». Προφανώς επειδή αυτό που αντιπροσωπεύει σήμερα μόνο με αυτή τη λέξη μπορεί να εκφραστεί.


Από εδώ και στο εξής δηλαδή να περιμένουμε περισσότερη κριτική από σας στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Δεν κάνουμε κριτική, απλώς προσπαθούμε να βοηθήσουμε τη Δημοτική Αρχή να παίρνει αποφάσεις που είναι καλές για τον τόπο. Δεν βλέπουμε το Δ.Σ. σαν ένα πεδίο αντιπαράθεσης, γιατί αν το Δ.Σ. δεν λειτουργεί, χάνει όλο το νησί. Ειλικρινά με λυπεί που για να ακουστείς εκεί μέσα πρέπει να χτυπιέσαι, να βρίζεις και να πετάς τραπέζια. Εμείς ονειρευόμαστε ένα άλλο Δ.Σ., στο οποίο όλοι εκείνοι που τώρα το έχουν φέρει σε αυτό το κατάντημα, αύριο δεν θα υπάρχουν σε αυτό. Και κυρίως να μην υπάρχει αυτός ο Πρόεδρος..
Οι σχέσεις σας είναι πάντα τόσο τεταμένες ή έχουν βελτιωθεί;
Σέβομαι και κατανοώ τον Νίκο τον Ανουσάκη σαν φυσικό πρόσωπο, αλλά σαν Πρόεδρο του Δ.Σ. τον κρίνω ακατάλληλο. Το μόνο στο οποίο τα καταφέρνει καλά είναι στο να αρθρογραφεί, με το δικό του τρόπο βεβαία. Πάντως, δεν είναι μόνο θέμα Προέδρου, είναι και θέμα Δήμαρχου..
Να κλείσουμε με την Περιφέρεια;; Πως κρίνετε το έργο της;;
Δεν θα ήθελα να κρίνω τον Περιφερειάρχη και το έργο που επιτελείται στα άλλα νησιά, όμως έχω να πω ότι ο Σωτήρης ο Κουρής εδώ προσπαθεί και είναι έμπειρος στην αυτοδιοίκηση. Τουλάχιστον μπορείς να μιλάς με κάποιον που έχει εμπειρία, ξέρει τι ακούει και για τι μιλάει, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει με τον Δήμαρχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου