Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Πέμπτη 03.07.14
new  Τον Φεβρουάριο ειχε θέσει το πρόβλημα του Μύρτου ο Φόρτες αλλα κάποιον χαρακτήρισαν "επικινδυνο"
http://nstatic.tanea.gr/17305223_myrtos.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTQlMmYwMSUyZjI2JTJmMTczMDUyMjNfbXlydG9zLmpwZyZ3PTY2MCZoPTM3NiZzdD10cnVlJmJnPTE2Nzc3MjE1JmNyPXRydWUmYXQ9NA%3D%3D

από http://kefaloniapress.gr/
  
 Στις 23 Φεβρουαρίου έγινε στο Αργοστόλι περιφερειακό συμβούλιο με θέμα τις συνέπειες από τους σεισμούς.
Ο καθηγητής κ. Ε. Λέκκας ενημέρωσε το συμβούλιο κάνοντας ειδική αναφορά για το Μύρτο. Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Φόρτες του απεύθυνε μια αυτονόητη ερώτηση για την ασφάλεια του Μύρτου, για να πάρει μια σαφή απάντηση από τον καθηγητή.
Από τα πρακτικά του συμβουλίου λοιπόν αντιγράφουμε το σχετικό διάλογο.
 «Ε. ΛΕΚΚΑΣ: Είχαμε ζημιές, επιπτώσεις σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, βεβαίως στο Μύρτο οι κατολισθήσεις είναι γνωστές δεν καταστράφηκε ο Μύρτος όπως είχαν πει τα Μέσα Ενημέρωσης. Οι κατολισθήσεις έχουν δημιουργήσει το Μύρτο και αυτές οι κατολισθήσεις οι οποίες εκδηλώθηκαν με το σεισμό είναι κατολισθήσεις οι οποίες τροφοδότησαν το Μύρτο με μια νέα δυναμική, τουλάχιστον στην ακτογραμμή. Δηλαδή οι κατολισθήσεις προσέφεραν υλικό το οποίο εναποθέτεται στην ακτή, γιατί ο Μύρτος συνεχώς διαβρώνεται. Αυτό το υλικό που προσφέρουν οι κατολισθήσεις αναπληρώνει το υλικό που διαβρώνεται. Συνεπώς είναι ένα θετικό στοιχείο για την εξέλιξη του Μύρτου.
Βεβαίως στο Μύρτο υπάρχουν μεγάλες κατολισθήσεις οι οποίες θα πρέπει να τις δούμε.
Γ. ΦΟΡΤΕΣ: Ωραία, πολύ απλά. Πιστεύετε ότι ο Μύρτος αυτή τη στιγμή, γιατί χρησιμοποιήσατε κάποιες επιστημονικές εκφράσεις, είναι ασφαλής; Ο Μύρτος είναι το σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς. Είναι ασφαλής ο Μύρτος να υποδεχτεί τουρίστες και ντόπιους κάτω στην παραλία;
Και δεύτερον, επειδή πάνω από το Μύρτο είναι η περιοχή του Χάρακα και κόβει την Κεφαλονιά στα δύο. Πιστεύετε ότι είναι ασφαλές να συνεχιστεί η μελέτη που υπάρχει σήμερα και να δοθεί η κυκλοφορία το καλοκαίρι; Ναι ή όχι; Επειδή ανοίξατε εσείς τα ζητήματα, δεν θα έλεγα τίποτε εγώ.
Ε. ΛΕΚΚΑΣ: Από άποψη φυσιογεωγραφική και εξέλιξη. Δεν αναφέρθηκα στο Μύρτο από άποψη ασφάλειας και δεν ξέρω αν πρέπει να αναφερθούμε. Εκείνο το οποίο εγώ πιστεύω είναι το εξής: στο Μύρτο υπάρχουν κατολισθήσεις όχι γεώδεις κατολισθήσεις αλλά βραχώδεις κατολισθήσεις οι οποίες είναι επικίνδυνες ως ένα βαθμό γι' αυτούς που θα πάνε στο Μύρτο, μάλιστα ένας βραχώδης όγκος της τάξεως των 20 κυβικών έχει κατολισθήσει από τη μεριά του Χάρακα. Αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε και θα πρέπει να το σχεδιάσουμε.
Και βέβαια στην περιοχή του Χάρακα, εκεί που γίνεται η γεφύρωση από ό,τι έχω πληροφορηθεί από το ΥΠΟΜΕΔΙ γίνεται μια νέα προσπάθεια ούτως ώστε να προσαρμοστεί η κατασκευή στα νέα δεδομένα»
 Ο καθηγητής κ. Λέκκας ήταν όσο γίνεται πιο σαφής από τον Φεβρουάριο σχετικά με την ασφάλεια του Μύρτου και την ανάγκη «να προσεχτεί και να σχεδιαστεί» η αποκατάσταση.
Αντί λοιπόν οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι να ανασκουμπωθούν και να κοιτάξουν πως θα αποκατασταθεί το πρόβλημα, την επομένη …. τα έβαλαν με το Φόρτε χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ως «επικίνδυνη» την ερώτηση του !!!!
Με αυτά τα μυαλά (τα ίδια μυαλά που δεν  επέτρεψαν στην Υπουργό Τουρισμού να κάνει καμπάνια υπέρ της Κεφαλονιάς) φθάσαμε Ιούλιο μήνα και ο Μύρτος είναι κλειστός !!!
 Συγκεκριμένα σε τοπικό μέσο ενημέρωσης τοπικού παράγοντα γράφτηκε το εξής καταπληκτικό κείμενο την επομένη της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου:
 «Μια «επικίνδυνη» ερώτηση προς τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, για ενημέρωση σχετικά με την καταλληλότητα του Μύρτου, έκανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μάκης Φόρτες.
Παρά το γεγονός ότι αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να δοθεί απάντηση, ούτε να εκτιμηθεί η κατάσταση του Μύρτου, ο κ. Φόρτες ρώτησε για το πόσο είναι επικίνδυνος ο Μύρτος για τους τουρίστες που θα τον επισκεφτούν το νησί το καλοκαίρι.
Όπως είναι λογικό σε μία τέτοια ερώτηση, μία ενδεχόμενη ασαφής απάντηση από τον κ. Λέκκα, θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό του νησιού από τη στιγμή που αναφερόμαστε στο «σήμα κατατεθέν» της Κεφαλονιάς».
Όλοι αυτοί βέβαια που είτε δεν άφησαν την Υπουργό Τουρισμού να κάνει την καμπάνια για την Κεφαλονιά που είχε υποσχεθεί, είτε ολιγώρησαν εγκληματικά στην αποκατάσταση των ζημιών, είτε ακόμη τραμπούκιζαν όποιον τολμούσε να ρωτήσει για τα αυτονόητα, σήμερα που «απολαμβάνουμε» τους καρπούς της τακτικής τους είναι εξαφανισμένοι είτε με την αλαζονεία της εκλογικής τους νίκης  ,  είτε με την αδιαφορία των πολιτών.
Κάποιοι βέβαια εξ αυτών που είχαν ξεσαλώσει και ούρλιαζαν τάχα τότε για Χάρακα και Μύρτο σήμερα σιωπούν αναμένοντας … τα δωράκια (κάποιο αντιδημαρχιλίκι ας πούμε…..) της εκλογικής τους υποστήριξης.
Και να φανταστείτε ότι ακόμη δεν αρχίσαμε.
Πέντε καλοκαίρια μας περιμένουν μπροστά μας !
 
 ***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου