Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014


του Μάκη Φότρε

από http://makisfortes.blogspot.gr/
Αν είναι κάτι που σημαδεύει την Κεφαλονιά τα τελευταία χρόνια είναι η ανικανότητα αξιοποίησης του μοναδικού χρηματοδοτικού μέσου του ΕΣΠΑ 2007 – 2014, με αποτέλεσμα την αναπτυξιακή καθίζηση της Κεφαλονιάς.
Ένα μόνο στοιχείο αρκεί για να τεκμηριώσει την ανεπάρκεια των σημερινών αυτοδιοικητικών και λοιπών θεσμικών αρχών:
Η παρούσα αυτοδιοικητική περίοδος ξεκίνησε την 1/1/2011 με την Κεφαλονιά στη δεύτερη θέση αξιοποίησης του ΕΣΠΑ μεταξύ των Ιονίων Νήσων με 28% των ενταγμένων έργων και τελειώνει με το νησί μας να βρίσκεται στην ….. τελευταία θέση με 18% !!!

Πριν λίγες ημέρες (10 Απριλίου) και ενώ έχει ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδο, ξαφνικά εντάσσονται στο ΕΣΠΑ τρία «στοιχειωμένα» έργα.
Η ύδρευση Ληξουρίου, και η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Αργοστολίου όπως και του Κολυμβητηρίου.
Και ένα καταταλαιπωρημένο έργο, την ίδια προεκλογική ημέρα (!), η β΄ φάση του δημοτικού γηροκομείου Αργοστολίου, παίρνει σύμφωνη γνώμη για την υπογραφή της σύμβασης.

Ξαφνικά μία εγκύκλιος του Υπουργείου Ανάπτυξης κατ’εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται «να χαλάσει τη σούπα» των Σπύρου – Παρίση.
Η εγκύκλιος του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στις 14 Απριλίου εντέλει ότι «αναστέλλονται οι εντάξεις έργων και η υπογραφή συμβάσεων εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων που θα συμφωνούνται με την ΕΕ» !!!

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;
«Χαιρέτα μου τον πλάτανο» !!!
Κανονικά και με βάση την Υπουργική εγκύκλιο πρέπει να υπάρξει  αναστολή κάθε ενέργειας για τα έργα του ΕΣΠΑ.
Για το γηροκομείο, πρακτικά δεν γίνεται υπογραφή της σύμβασης και ταυτόχρονα αναστέλλεται κάθε περαιτέρω διαδικασία για τα άλλα τρία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτή την εξέλιξη δημιουργείται με την ύδρευση του Ληξουρίου.
Το ήδη μπαλωμένο από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ και της ΕΥΔΑΠ σμπαραλιασμένο από τους σεισμούς δίκτυο δουλεύει σε οριακές συνθήκες με μεγάλες διαρροές.
Γιαυτό και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα αντέξει το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με τις αυξημένες ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση Παρίσης – Σπύρου τις επόμενες ημέρες θα τα παίξουν όλα για όλα με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, με ένα μεγάλο δίλημμα να βρίσκεται ενώπιον τους.

Υπακούουν στην Υπουργική εγκύκλιο; Ναι ή όχι;
Αν ναι, τότε αποδεικνύονται με την βούλα (όχι πως δεν είναι) …. ανεπαρκείς και τα τέσσερα έργα πάνε στις καλένδες !!!
Αν όχι και πάλι …. αποδεικνύονται ανεπαρκείς, αφού και σε αυτή την περίπτωση και τα τέσσερα έργα πάνε (και πάλι) στις καλένδες !!!
Η διαφορά είναι ότι μια το «όχι»….. «το παίζουν μάγκες» – ασχέτως αν το «παίζουν τσάμπα μάγκες» αφού το πιθανότερο είναι να μην εκλεγούν οπότε και το πρόβλημα μεταφέρεται στο νέο Δήμαρχο (και δευτερευόντως στο νέο Περιφερειάρχη) !!!
Το μόνο που θα πράξουν θα είναι …. να υποσχεθούν (να διαβεβαιώσουν καλλίτερα….) πως και τα τέσσερα έργα σίγουρα εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ως «γέφυρες»!!!
Όμως ….
Όμως ακόμη και να δεχτούμε ότι τα τέσσερα έργα θα μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2014 -2020 ως «γέφυρες», είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν.
Η έγκρισή του Επιχειρησιακού προγράμματος από το περιφερειακό συμβούλιο θα γίνει τον Ιούλιο και η τελική έγκριση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλείεται να γίνει πριν το τέλος του χρόνου, που σημαίνει ότι ουσιαστικά θα αρχίσει να υλοποιείται σε ένα περίπου χρόνο, οπότε και θα αρχίσουν να εντάσσονται νέα έργα με πρώτα τις «γέφυρες» από το ΕΣΠΑ 2007 – 2014.
Για να γίνουν κατανοητοί οι ρυθμοί των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα έργα «γέφυρες» του Γ ΄ ΚΠΣ πέρασαν στο επόμενο πρόγραμμα το ΕΣΠΑ …δύο χρόνια μετά την τυπική έναρξη του προγράμματος το 2007 !!!
Ύστερα υπάρχει και κάτι άλλο…..
Αν δεν αναστείλουν τις διαδικασίες για τα τέσσερα έργα όπως ρητά ορίζει η Υπουργική εγκύκλιος παίρνουν το ρίσκο τα τέσσερα έργα να μην ενταχθούν (για διάφορους λόγους) τελικά στο νέο ΕΣΠΑ.
Σε αυτή την περίπτωση 10 εκατομμύρια ευρώ από δικά τους λάθη και παραλείψεις, θα φορτωθούν στις πλάτες του Δήμου Κεφαλονιάς, δηλαδή στους Κεφαλονίτες !!!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση «ο λογαριασμός» θα πάει στον επόμενο Δήμαρχο και όλη η φασαρία γίνεται λόγω ανικανότητας !!!
Φαντάζεστε να κληθεί να δώσει λύση αυτός (αυτοί) που το
δημιούργησε(σαν) ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου