O ΣTEΛIOΣ ΣΠAΘHΣ ΣTHΛITEYEI TOYΣ ...KYNHΓOYΣ KEΦAΛΩN!
OI ΠEPAΣMENEΣ αυτοδιοικητικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε συγκεκριμένες πολιτικές συνθήκες. Ετσι ήταν γνωστό σε όλους οτι θα υπάρξει ένας Δήμος και ότι διατηρείται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Γνωρίζαμε τη δύσκολη πολιτική συγκυρία για το ΠΑΣOΚ.
Εγκαιρα ήταν γνωστό οτι επιλογή της ΝΔ για υποψήφιο Δήμαρχο ήταν ο Αλ. Παρίσης, μια υποψηφιότητα ισχυρή, ας μην ξεχνάμε ότι εξελέγη βουλευτής απέναντι σε Αρσένη και Καλαφάτη.
Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι η Κέρκυρα αποτελεί το 52% του εκλογικού σώματος σε επίπεδο περιφέρειας. Είναι δεδομένο ότι το 60% του πληθυσμού της Κεφαλονιάς ζει στο Αργοστόλι και την Λειβαθώ.
Γνωρίζαμε ότι η κατάργηση του 42% για την εκλογή Περιφερειάρχη και Δημάρχου οδηγεί με ασφάλεια σε δεύτερη Κυριακή. Άρα απαιτούνταν στρατηγική 2ου γύρου. Ηταν γνωστό ότι στους 10 μήνες κυβερνητικής παρουσίας του ΠΑΣOΚ στην περφέρεια άλλαξαν δύο Περιφερειάρχες.
Γνωρίζαμε ότι ένταξη της χώρας στο μνημόνιο αποτελεί δυσάρεστη και δύσκολη εξέλιξη για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες όπου παραμονή εκλογών δέχτηκαν τα σημειώματα περαίωσης.
Γνωρίζαμε ότι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική όχι μόνο απέχει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά βρίσκεται και πολύ μακρυά από το DNA του ΠΑΣOΚ.
Oλα τα παραπάνω στοιχεία ήταν γνωστά σε όλους όπως και ότι δεν ήταν εύκολο ούτε απλό να ταδιαχειριστούν τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣOΚ. Με αυτά λοιπόν τα πραγματικά δεδομένα εμείς τί πράξαμε;
Για τον Δήμο, μέχρι τέλη Αυγούστου παλεύαμε με όπλο κάποιες θολές και αμφισβητούμενες δημοσκοπήσεις. Ενώ ήταν εγκαίρως γνωστό ότι οι Δήμαρχοι Αργοστολίου και Πυλάρου επιθυμούσαν να ήταν υποψήφιοι δεν συζητήθηκε ποτέ η ουσία των προτάσεων. Απλώς επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο ότι το χρίσμα θα φέρει την επιτυχία αυτονόητα. Δεν υπήρξαν διεξοδικές πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες ώστε να προκύψει άδολα η πραγματικά νικηφόρα πρόταση.
Για την επιλογή Περιφερειάρχη τα πράγματα εξελίχθησαν πιο τραγελαφικά. Το κλίμα μήνες πριν σε όλα τα νησιά ήταν υπέρ της πρόκρισης της υποψηφιότητας της βουλευτού Κέρκυρας ξαφνικά όταν το ΠΑΣOΚ επίσημα ανακοίνωσε όλους τους υποψήφιους Περιφερειάρχες για το Ιόνιο ανέφερε τον γρίφο ένας καθηγητής πανεπιστημίου, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Αυτή και μόνο η κίνηση απαξίωσης ήταν αρκετή για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε το ΠΑΣOΚ να μην μπορέσει να ενοποιηθεί σε επίπεδο Περιφέρειας.
Από εκεί και πέρα τοπικισμοί σε κάθε εκλογική διαδικασία έχουν το ρόλο τους, για παράδειγμα όπως εμείς στην Κεφαλονιά επιθυμούσαμε τον 2ο γύρο Κεφαλονίτη Περιφερειάρχη γιατί και οι Κερκυραίοι να μην επιδιώκουν το ίδιο;
Μετά τις εκλογές συμπεριφερόμαστε σαν να μην γνωρίζαμε πριν τίποτα. Πολλοί μάλιστα χρησιμοποιούν το αποτέλεσμα των εκλογών ως ακόμη μια ευκαιρία για να βγάλουν τα «ωραία αισθήματα» που διαθέτουν απέναντι σε μέλη και στελέχη του ΠΑΣOΚ που είναι ικανά όταν τους λένε ναι σε όλα και είναι αναθεματισμένοι όταν εκφράζουν τη γνώμη τους.
Το ΠΑΣOΚ ως κίνημα δεν είναι μικρό και πικρόχολο, αντίθετα αντέχει στον χρόνο γιατί είναι ζωντανό και αληθινό γιατί ως σήμα του έχει τον ήλιο. Δυστυχώς στον τόπο μας ορισμένοι δεν μπορούν να εντάξουν στην πολιτική τους κουλτούρα και την ήττα. Γι' αυτό όταν κερδίζουν οφείλεται σε αυτούς και όταν χάνουν υπεύθυνοι είναι οι άλλοι. Η πολιτική στάση μετά το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών και ο τρόπος που το διαχειρίστηκε ο Ηλ. Μπεριάτος αποτέλεσε την εξαίρεση.
Αντίθετα στο Αργοστόλι στήθηκαν βραδυνές αρένες που καμιά σχέση με τις πολιτικές διαδικασίες κύρους ΠΑΣOΚ δεν είχαν. Oύτε βέβαια οι λίστες με δήθεν αναθεματισμένα ονόματα απο τους μόνιμους διαχρονικούς παρατηρητές συμπεριφορών αποτελούν δείγματα άξιου λόγου πραγματικής πασοκικής συμπεριφοράς.
Γι' αυτό είναι επιβεβλημένο πλέον η «συνεδρίαση» στο ξενοδοχείο του Φωκά να περάσει ως θλιβερή παρένθεση ατυχούς εμπνεύσεως διαφορετικά ετοιμάζουμε με μεγάλη επιμέλεια και τις επόμενες εκλογικές ήττες ανεξάρτητα από πρόσωπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου