Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010
Του Μάκη Φόρτε*
Η 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 από μόνη της αποτελεί μια ιστορική μέρα για τα Επτάνησα και όλη την Ελλάδα.
Μετά από 150 χρόνια επανασυσταίνεται η πρώτη θεσμική οντότητα του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους στον Ελλαδικό χώρο – έστω και με τον γεωγραφικό της προσδιορισμό ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – και επαναλειτουργεί η Ιόνια Βουλή.
Το γεγονός αποκτά μια αξεπέραστη ιστορική αξία, όσο και αν υπερκαλύπτεται από την επικαιρότητα των σημερινών οξύτατων προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας και της δυσμενούς θέσης που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες.
Και βέβαια δεν μειώνεται από τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο οι 4 από τους 6 Βουλευτές των Ιονίων Νήσων (σε διακομματική συνεργία!) αντιμετώπισαν την ορκωμοσία των πρώτων αιρετών της Περιφέρειας στις 11 Δεκεμβρίου.
Η ηχηρή απουσία τους (ούτε καν ένα τυπικό μήνυμα δεν έβγαλαν!) δεν τιμά ούτε τους ίδιους, αλλά ούτε και το θεσμικό τους ρόλο.
ΠΑΡ’ΟΛΑ ΑΥΤΑ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι γνωστό πως τέθηκε υπό αίρεση εν τη γενέσει της από τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών όταν ψηφίστηκε «ο Καλλικράτης», εξαγγέλλοντας «επανακαθορισμό των ορίων των Περιφερειών με τη λήξη του ΕΣΠΑ (το 2013)».
Ο κος Σπύρος Σπύρου κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος και τελευταίος εκλεγμένος Περιφερειάρχης των Ιονίων Νήσων και μαζί με αυτόν και το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο!
Γι’αυτό και η διατήρηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αναγορεύεται από τα πράγματα, ως το κορυφαίο των προβλημάτων του νεοσύστατου θεσμού.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ και την εποχή του Ομήρου, τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και το Βυζάντιο, την εποχή των Φράγκων, της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας και της Πειθαρχικής Προστασίας, ακόμη και την περίοδο της Φασιστικής Ιταλίας, τα νησιά του Ιονίου Πελάγους λόγω της εξαιρετικής γεωπολιτικής σημασίας τους, βρισκόταν πάντα στην επιβουλή των εκάστοτε ισχυρών της γης.
Στην εποχή της Ενωμένης Ευρώπης και του διαπιστευμένου ρόλου των Βαλκανίων, η δυτική νησιωτική Ελλάδα ανανεώνει στα σημερινά δεδομένα τη διαχρονική γεωπολιτική της αξία.
Με τις προοπτικές που ανοίγονται για τα Ιόνια Νησιά από τη δυναμική που δημιουργείται με τη στρατηγική σημασία της Εγνατίας και της Ιόνιας οδού στην ευρύτερη περιοχή.
Με τον κομβικό ενεργειακό ρόλο της περιοχής.
Με τη σταθερή αξία των νησιών στην παγκόσμια τουριστική αγορά και – κυρίως – την υψηλή τους αξία στο χρηματιστήριο του θαλάσσιου τουρισμού, στο χώρο της Αδριατικής και της Μεσογείου.
Με την ισχύ που δίνει ο νέος θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρειά μας, ως το δυτικό σύνορο της χώρας, αλλά και ως ισότιμος εταίρος στα θεσμικά περιφερειακά όργανα της Ευρωπαϊκής ένωσης.
Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΞΙΑ της Περιφέρειας βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι ανεξάρτητη της θεσμικής της οντότητας.
Όμως είναι γεγονός ότι ισχυροποιείται από τον (δευτεροβάθμιο) αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της, ως θεσμική μονάδα του Ελληνικού κράτους.
Γι’αυτό και η συνέχεια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και μετά το 2013, αποτελεί εθνικής σημασίας θέμα.
Δύο είναι τα κρίσιμα ζητήματα για τις Περιφερειακές αρχές του νέου θεσμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της συνέχειας.
Πρώτον: Η πολιτική που θα ακολουθηθεί για να αναδειχθεί ως εθνικό το υπαρξιακό πρόβλημα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Δεύτερον: Η δημιουργία περιφερειακής συνοχής στις τοπικές κοινωνίες των 13 κατοικημένων νησιών της Περιφέρειας, ως στοιχείο αντίστασης σε κάθε επιβουλή για την διάλυση της.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΖΗΤΗΜΑ (για τη συνέχεια της Περιφέρειας) θα κριθεί εν πολλοίς, από την πολιτική βούληση της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου και προσωπικά του Περιφερειάρχη κο Σπύρου Σπύρου, από την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι έξι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και από τη στάση των υπολοίπων πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων των Ιονίων Νήσων – Βουλευτών, Δημάρχων, Συνδικάτων, Επιμελητηρίων κ.λ.π.
Το κυρίαρχο ερώτημα που θα πλανάται – ας μην γελιόμαστε – για τα επόμενα 3 ½ χρόνια, πάνω από τον Περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες, τους 41 περιφερειακούς συμβούλους και το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, θα είναι ένα και μοναδικό:
«Που βρίσκεται το μέλλον των Επτανησίων»;
Στα Γιάννενα που θέλει η κα Γκερέκου για την Κέρκυρα (αφού….δεν εκλέχτηκε ο κος Μπεριάτος όπως προειδοποιούσε) και στην Πάτρα για τα άλλα νησιά που θέλουν οι βουλευτές τους (αφού η Κέρκυρα ψήφισε …τοπικιστικά, όπως λένε) ή μήπως στα ίδια τα Επτάνησα (όπως απαιτεί….η λογική του παρελθόντος και ο ρεαλισμός του μέλλοντος);
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΖΗΤΗΜΑ (για την περιφερειακή συνοχή) θα κριθεί από τον τρόπο προσέγγισης του – και πάλι κυρίως από τις Περιφερειακές αρχές.
Υπάρχουν σίγουρα περισσότεροι του ενός τρόποι.
Όμως ένας είναι – πρέπει να είναι – ο αδιαμφισβήτητος τρόπος.
Η απόκτηση περιφερειακής συνείδησης με μέσο τον Πολιτισμό, ως το διαχρονικό χαρακτηριστικό των Επτανήσων!
Δίχως την ανάπτυξη Επτανησιακής συνείδησης στους πολίτες των νησιών, η συνοχή της Περιφέρειας θα παραμένει κενή περιεχομένου έννοια.
Και βεβαίως δεν πρέπει να υπάρχει η αυταπάτη πως το ένδοξο πολιτιστικό παρελθόν των Επτανησίων μπορεί να γίνει από μόνο του ο καταλύτης για το ζητούμενο – τη συνοχή των κοινωνιών στα 13 (μικρά και μεγάλα) νησιά.
Με όρους του 1864 δεν μπορούμε να πετύχουμε τη συνοχή της Περιφέρειας το 2011.
Αλλά και χωρίς την κληρονομιά του 1864, δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε την ισχυρή Περιφέρεια του 2011.
Και αυτό γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα μόνο με το ένδοξο παρελθόν, αν σήμερα δεν παράγουμε Πολιτισμό.
Όπως επίσης δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα, αν ο Πολιτισμός στα Επτάνησα αντιμετωπίζεται ως «μια παραπληρωματική ατραξιόν μιας ανάπτυξης που είναι μονόπλευρα προσανατολισμένη στον τουρισμό».
ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ και εξαιρετικός επιστήμονας, ο Κεφαλονίτης εκπαιδευτικός Ηλίας Τουμασάτος έχει επισημάνει πως :
«Ο πολιτισμός στα Επτάνησα της ανοικτότητας και της οικουμενικότητας οφείλει να είναι βασικός άξονας ανάπτυξης»!
Συμπληρώνοντας μάλιστα πως:
«Αυτό δεν επιτυγχάνεται απλά με κρατικές οικονομικές ενισχύσεις των πολιτιστικών φορέων, υπό τύπον ελεημοσύνης, ούτε μόνο με πλούσια και αξιόλογα καλοκαιρινά φεστιβάλ προς τέρψιν των τουριστών.
Αυτό που θα πρέπει να επιχειρηθεί και να επιτευχθεί είναι μια ολοκληρωμένη περιφερειακή πολιτική πολιτισμού».
Με την άδεια του Ηλία Τουμασάτου θα χρησιμοποιήσω κάποιες από τις σκέψεις του για τον πολιτισμό στα Επτάνησα, ως βασικό πυρήνα προκειμένου να καταδειχθεί η ανάγκη μιας Ολοκληρωμένης Περιφερειακής Πολιτικής Πολιτισμού για την περιφερειακή συνοχή, με έμφαση σε τέσσαρους βασικούς τομείς δράσεις.
ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΡΑΣΗΣ: Η επιστημονική έρευνα, με την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στα ανώτατα Ιδρύματα των νησιών.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων μπορούν να διαδραματίσουν το ρόλο που διαδραμάτισε για την πολιτιστική άνθηση των Επτανήσων η Ιόνιος Ακαδημία.
Επιπλέον, σημαντικός μπορεί να είναι και ο ρόλος των πνευματικών ιδρυμάτων των νησιών που έχουν μακρόχρονη ιστορία και προσφορά, με την προϋπόθεση ότι και αυτά θα αποκτήσουν την τόλμη να κοιτάξουν προς το μέλλον.
Τα πνευματικά ιδρύματα των νησιών δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι μαυσωλεία. Έχουν την υποχρέωση να είναι μαιευτήρια. Οι τόποι που θα γεννηθεί το καινούριο.
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΡΑΣΗΣ: Η καλλιτεχνική δραστηριότητα, η οποία είναι εξαιρετικά αξιόλογη σε όλους τους τομείς.
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να στηρίξει την καλλιτεχνική ζωή, όχι τόσο με την έννοια της οικονομικής στήριξης, όσο με τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την επικοινωνία με τα νέα ρεύματα της τέχνης και θα δώσουν τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.
Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να γίνει καλλιτέχνης, μπορεί όμως να εξασφαλίσει το κατάλληλο περιβάλλον για τον καλλιτέχνη – δημιουργό.
Η εξαγγελία του εκλεγμένου Περιφερειάρχη κου Σπύρου για τη δημιουργία ενός Οργανισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα πολιτιστικά σωματεία της Περιφέρειας, βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση.
ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΡΑΣΗΣ: Η εκπαίδευση με την εκπαιδευτική διαδικασία που διαπλάθει και κοινωνικοποιεί τις καινούριες γενιές.
Η επαφή των νέων με τον τοπικό πολιτισμό μπορεί να γεννήσει το καινούριο μέσα από τη γνωριμία με το παλιό.
Και εδώ η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι αρωγός – καθώς βρίσκεται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της η ανάπτυξη προγραμμάτων τόσο στην εγκύκλια όσο και στη δια βίου εκπαίδευση.
ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΡΑΣΗΣ: Ο αθλητισμός ως κοινωνικό, πολιτισμικό, παιδαγωγικό, αλλά και οικονομικό μέσο.
Η πολιτισμική διάσταση του αθλητισμού σε περιφερειακό επίπεδο, θα δημιουργήσει συνθήκες για την εμφάνιση ενός εναλλακτικού αθλητικού τουρισμού, που μπορεί να τον αναδείξει σε αναπτυξιακό παράγοντα της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων.
Γι’αυτό και μια Ολοκληρωμένη Περιφερειακή Πολιτική Πολιτισμού στα Ιόνια Νησιά, ο Επτανησιακός Πολιτισμός στα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί παρά να έχει ως συστατικό της στοιχείο και την περιφερειακή αθλητική πολιτική.
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ βέβαια δεν αφορά μόνο την Αυτοδιοίκηση – Περιφερειακή και Τοπική.
Αφορά όλους όσους ασχολούνται με τον πολιτισμό, είτε επειδή τον παράγουν, είτε επειδή «τον καταναλώνουν».
Στα Επτάνησα, είτε έτσι – είτε αλλιώς, όλοι ασχολούνται με τον Πολιτισμό!
Και αυτή είναι η δική μας ιδιαιτερότητα, ο δικός μας συνεκτικός κρίκος!
Ο Επτανησιακός Πολιτισμός!
Το μέλλον σχεδόν όλων των άλλων Περιφερειών της Ελλάδας, βρίσκεται δίπλα και απέναντι τους.
Των Επτανησίων όμως το μέλλον– και όχι μόνο το παρελθόν – βρίσκεται μόνο στα Επτάνησα!
* περιφερειακός
σύμβουλος Ιονίων Νήσων από 1 – 1 – 2011
Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010
Παραπολιτικό δίκτυο στις παρυφές του νέου Δήμου
Δεκ 30, 2010Μπορεί οι μέρες να είναι γιορτινές, αλλά η πολιτική οφείλει να είναι πάντα παρούσα. Έτσι, συναντήσαμε και συζητήσαμε με το Δήμαρχο Ελειού-Πρόννων, Κώστα Ζαπάντη. Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν τα όσα μας είπε, κυρίως όμως, τα σχόλιά του για το νέο Δήμο της Κεφαλονιάς.
Πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα να μου σχολιάσετε μου το αποτέλεσμα των εκλογών.
«Θα έλεγα ότι το εγχείρημα από μόνο του είναι πολύ δύσκολο. Ο Αλέξανδρος Παρίσης έχει τη φιλοδοξία να πετύχει, θέλει να πετύχει. Προσωπικά όμως εγώ έχω μια αγωνία για αυτό. Δυστυχώς, πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο συγκρότησης ενός παραπολιτικού δικτύου».
Τι εννοείτε με τον όρο «παραπολιτικό δίκτυο»;
«Βλέπω με μεγάλη λύπη ότι μια σειρά από άνθρωποι βγαίνουν και μιλούν αντί αυτού. Αυτό συμβαίνει και στον Τύπο. Βλέπω δηλαδή, ότι συγκροτείται ένα παραπολιτικό δίκτυο στις παρυφές του Δήμου. Έχω όμως την ελπίδα ότι και ο Παρίσης θα το αντιληφθεί και η κοινωνία θα το αντιμετωπίσει. Δεν θα ανεχτούν αυτόν τον κύκλο ανθρώπων που διαμορφώνεται γύρω από τον Παρίση. Έναν κύκλο μη αποδεκτό, ίσως και επικίνδυνο».
Που κρίθηκε το παιχνίδι στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές;
«Νομίζω ότι έχει να κάνει με την ηθική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Αποδείχτηκε ότι στο ΠΑΣΟΚ η σχέση του με την κοινωνία έχει καταρρεύσει, ενώ κυριάρχησαν και οι πολιτικές φιλοδοξίες. Πήγαμε σε εκλογές με την επιλογή του Μάρκου Κοτσιλίνη, χωρίς όμως την υποστήριξη του πολιτικού δικτύου του ΠΑΣΟΚ».
Έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο ο Γιώργος Τσιλιμιδός;
«Ο Γιώργος Τσιλιμιδός είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα και ένας πολύ θετικός και γόνιμος άνθρωπος. Νομίζω ήταν λάθος του Γιώργου που δεν πήρε μέρος στις εκλογές. Πιστεύω όμως επίσης, ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια άλλη διαχείριση του Γιώργου. Δεν αξιοποιήθηκε στο βαθμό που θα έπρεπε και όσο θα έπρεπε».
Ο Μάρκος Κοτσιλίνης έχει ευθύνες για αυτό;
«Θεωρώ ότι ο Μάρκος θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό σε πολλά πράγματα, όχι μόνο στο θέμα του ψηφοδελτίου, αλλά και στο θέμα της κοινωνίας. Αυτό καθόλου δεν μειώνει την εκτίμηση που έχω στο πρόσωπό του, πιστεύω όμως ότι είχε τις δυνατότητες και να αξιοποιήσει καλύτερα ανθρώπους και να αξιοποιήσει καλύτερα ιδέες ανθρώπων. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν έγινε».
Θα πετύχει το νομοσχέδιο του Καλλικράτη;
«Κάθε νομοσχέδιο εξαρτάται από τους ανθρώπους που το διαχειρίζονται. Εγώ θέλω να πω ότι θα είμαι δια βίου αντίθετος με αυτό που συνέβη. Θεωρώ ότι έτσι απομακρύνουμε την αυτοδιοίκηση από τους πολίτες, άρα απομακρύνουμε και τους πολίτες από την αυτοδιοίκηση. Είμαι κατά του ενός Δήμου. Προσωπικά πιστεύω ότι η Κεφαλονιά θα μπορούσε καλύτερα να είναι μια ιστορική Τετράπολις. Πλέον, αυτό είναι ιστορία, έχουν καταγραφεί οι απόψεις όλων μας και καθήκον μας είναι τώρα να λειτουργήσει αυτός ο Δήμος. Εγώ, αλλά και οι φίλοι μου στους Πρόννους, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη νέα δημοτική αρχή, αρκεί βέβαια αυτή να θέλει να βοηθηθεί και να μη λειτουργεί με όρους αλαζονείας και όρους παραπολιτικούς».
Τι παραδίδει ο Κώστας Ζαπάντης στη νέα δημοτική αρχή;
«Ο Κώστας Ζαπάντης δεν παραδίδει τίποτα, παραδίδει όμως η τοπική κοινωνία ένα συγκεκριμένο μοντέλο ζωής. Είμαστε ο έβδομος Δήμος της χώρας σε αναλογία έργων, απορροφήσεων και κατοίκων. Παραδίδουμε ένα δίκτυο 18 έτοιμων φακέλων για το Δήμαρχο που αναλαμβάνει. Προχθές κατατέθηκε η πρότασή μας για την αποχέτευση του Πόρου, προϋπολογισμού 5,7 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο έργο της Κεφαλονιάς για τα επόμενα χρόνια. Στις 21 Δεκεμβρίου ο πλήρης φάκελος κατατέθηκε στο Υπουργείο και χρειάζεται μια ρωμαλέα Δημοτική Αρχή να εκτελέσει αυτό το τεράστιο έργο, μαζί με τα άλλα 17 ώριμα έργα που προανέφερα».
Μιλήστε μου λίγο για τον προκάτοχό σας, τον Μάκη Μεταξά. Έπρεπε να παραιτηθεί;
«Οι σχέσεις μας πάντα ήταν αδερφικές. Ο Μάκης Μεταξάς είναι σύντροφος ζωής και έτσι θα παραμείνει. Προσπαθήσαμε όλοι να τον αποτρέψουμε από την παραίτηση. Ο Μάκης είναι μια εμβληματική προσωπικότητα για την Κεφαλονιά και την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι άνθρωπος υψηλού ήθους. Παραιτήθηκε για τη στάση του Κράτους απέναντι στο θέμα των εμπρηστών το 2007. Το Κράτος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και οδήγησε αυτόν τον άνθρωπο στην παραίτηση».
Ο Δήμος Ελειού-Πρόννων τι χρέη έχει; Την ημέρα της ορκωμοσίας του ο νέος Δήμαρχος μίλησε για δεκάδες χρέη σε όλους τους Δήμους του νησιού.
«Στις 18 Δεκεμβρίου έγινε ο απολογισμός του Δήμου και μοιράστηκαν γύρω στους 200 φακέλους με τα οικονομικά και διοικητικά στοιχεία του Δήμου κατά την τελευταία τετραετία. Πιστεύω κάποια στιγμή ο κ. Παρίσης θα ανακαλέσει τις δηλώσεις του σχετικά με τα χρέη των Δήμων. Εμείς, όταν αναλάβαμε δεν πήραμε κανένα ταμείο, κανείς δεν μας παρέδωσε ένα ταμείο με χρήματα, μας παρέδωσε τις δυσκολίες της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς μειώσαμε κατά 40 % τις υποχρεώσεις του Δήμου. Το θέμα των τραπεζικών υποχρεώσεων το μειώσαμε κατά 16 με 17% στο σύνολο τους. Είμαστε σε μια υποχρέωση των 3.180.000, η οποία όμως λήγει το 2024. Δεν χρειάζεται, επομένως, να αγχώνεται με αυτό ο κ. Παρίσης. Είναι ρυθμισμένες οι υποχρεώσεις του Δήμου. Στην αγορά, στις 6 Δεκεμβρίου χρωστάγαμε 410.000, από την άλλη πλευρά όμως παραδώσαμε και 800.000 απαιτήσεις που έχει ο Δήμος απέναντι στην Κοινωνία. Επομένως, ο Δήμος ως προς αυτό, βγαίνει πλεονασματικός. Ακόμη, στο νέο Δήμο θα παραδώσουμε τις απαιτήσεις μας απέναντι στο Κράτος. Συνολικά δηλαδή τους δίνουμε 1,5 εκατομμύριο σε απαιτήσεις, 410.000 υποχρεώσεις προς την αγορά και ένα δάνειο 3.180.000, που είναι ρυθμισμένο μέχρι το 2024. Επίσης, παραδίδουμε σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης, με ένα στόλο 18 οχημάτων και γύρω στο 1.000.000 αναλώσιμα. Ο Δήμος δεν θα χρειαστεί να αγοράσει ούτε ένα μέτρο σωλήνα νερού για ένα χρόνο…».
Αρκεί φυσικά, αυτά να αξιοποιηθούν σωστά…
«Όχι μόνο, σας είπα ότι υπάρχει μια αλαζονική συμπεριφορά που με ενοχλεί. Έπρεπε να τα έχουν καταγράψει, δεν έχει γίνει τίποτα. Εάν ήθελαν να κάνουν καταγραφή, θα έπρεπε να έχουν έρθει σε επαφή με τους Δημάρχους. Και ακόμη περισσότερο, θα έπρεπε να έχουν έρθει στον απολογισμό του δικού μας Δήμου στις 18 Δεκεμβρίου. Ο κ. Παρίσης θα ήταν πολύ πιο μορφωμένος αν είχε έρθει, κρίμα για τον ίδιο που δεν ήταν εκεί».
Τι συμβαίνει με τη Διαδημοτική Επιχείρηση;
«Παραπονιέται όλη η κοινωνία απέναντι στη Διαδημοτική. Να τονίσω ότι εγώ έχω καταφύγει στη δικαιοσύνη κατά της Διαδημοτικής, δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Ο λόγος που το έκανα είναι ότι αυτή η επιχείρηση αρνείται να δώσει λογαριασμό για οτιδήποτε. Από το 2007 τους έχουμε καλέσει επανειλημμένα να μας δώσουν στοιχεία. Το κάναμε τελευταία φορά στις 9 και 30 Ιουλίου του 2010. Είναι έξω από τη συλλογιστική μας ότι μπορεί μια Διαδημοτική επιχείρηση να αρνείται να κάνει απολογισμό».
Ποιοι θα μπορούσαν να έχουν επέμβει για αυτό;
«Νομίζω θα έπρεπε να έχουν επέμβει όλα τα όργανα ελέγχου της δημόσιας διοίκησης. Υπάρχουν υπηρεσίες, υπάρχει εισαγγελική αρχή, υπάρχουν δημοσιεύματα στον Τύπο. Θα έπρεπε οι Δήμοι να έχουν παρέμβει. Εμείς το κάναμε, υποβάλαμε μήνυση στον αρμόδιο εισαγγελέα, για να δοθούν τα στοιχεία και να δημοσιοποιηθούν. Έτσι πρέπει να γίνει».
Πως βλέπετε την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας;
«Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι μια χώρα που πέρασε μέσα από μια μικρασιατική καταστροφή, έναν εμφύλιο πόλεμο, δύο παγκοσμίους πολέμους, δεν υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσει κάτω από ένα σύστημα οικονομικής πίεσης. Το θέμα είναι τι θέση παίρνεις σαν Κράτος. Αν παίρνεις θέση υποταγής, τότε ναι θα υπάρξουν δυσκολίες. Αν όμως πάρεις μια δική σου απόφαση, απογαλακτιστείς από τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρνηθείς την πληρωμή ενός υψηλού χρέους, που κατά μια άποψη δεν οφείλεις, τότε θα προχωρήσεις. Έχουμε τις δυνατότητες, απλώς χρειάζεται μια Κυβέρνηση που να εμπνέει τους πολίτες».
Δηλαδή η σημερινή Κυβέρνηση δεν εμπνέει τους πολίτες;
«Είναι πολύ αδύναμη και αυτό θα φανεί μέχρι το Μάρτιο. Μας χρειάζεται μια κυβέρνηση άλλης αντίληψης. Για μένα τίθεται καθαρά το ζήτημα του αν θα δεχτούμε η όχι να επαναδιαπραγματευτούμε το χρέος. Προσωπικά, θεωρώ ότι αυτό είναι αναγκαίο να γίνει».
Μια τελευταία φράση πριν ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας;
«Θέλω να ευχαριστήσω όσους μου έδωσαν τη δυνατότητα να διοικήσω αυτόν τον τόπο. Ζητάω συγγνώμη για όσα δεν κάναμε, νιώθω ότι υπάρχουν εκκρεμότητες για το μέλλον, νιώθω ότι θα βρεθούμε ξανά με αυτούς τους ανθρώπους. Πιστεύω, γράψαμε μια μικρή κουκίδα στην ιστορία, που στο μέλλον κάποιοι θα αναγνώσουν».
Επιμέλεια Γιάννα Κουλουμπή
Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010
Από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη
Διονύσης Γεωργάτος: «Δεν ήταν αυτοσκοπός μου η εξουσία»
Σωτήρης Κουρής: «Έχω εμπειρία από αυτοδιοίκηση»
Με την παρουσίαση του έργου του την τετραετία που πέρασε ο απερχόμενος Νομάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Διονύσης Γεωργάτος, ουσιαστικά παρέδωσε τα «κλειδιά» της Νομαρχίας στον Αντιπεριφερειάρχη, Σωτήρη Κουρή. Ο κ. Γεωργάτος ανέφερε όλα τα έργα και τις μελέτες που αφορούσαν τη Νομαρχιακή του θητεία.
Δεν παρέλειψε να κάνει ένα φλας μπακ στους προηγούμενους Νομάρχες από τη δεκαετία του 1980 και μετά, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Νικόλα Βαλλιανάτο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε . «Διοικήσαμε με ισονομία, ισοπολιτεία, με διαφάνεια, με κατανόηση για τα προβλήματα του πολίτη που είχαν σχέση με τη Νομαρχία, με βαθιά Δημοκρατικές διαδικασίες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Σχεδιάσαμε με όραμα, σχέδιο, γνώση και με γνώμονα ότι το ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ. Υλοποιήσαμε έργα και δράσεις μετά από Δημοκρατικό προγραμματισμό για την ικανοποίηση των Αναπτυξιακών αναγκών της Κεφαλονιάς και την Ιθάκης. Ο αριθμός των υπαλλήλων βάσει οργανογράμματος είναι 436 και αυτοί που απασχολούνται τώρα είναι 158.
Έγινε αλλαγή του οργανογράμματος των Υπηρεσιών. Στόχος ήταν η καλή και γρήγορη εξυπηρέτηση του Πολίτη. Ότι πετύχαμε, το πετύχαμε μέσω των Υπηρεσιών της Ν.Α. Εδώ γνωρίζω ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν τα καταφέραμε όσο θα θέλαμε. Δεν είχαμε όμως την παραμικρή αναστολή, όπου υπήρχαν αποδείξεις ή ακόμη και ισχυρές ενδείξεις παρανομίας, να σταλούν στον εισαγγελέα. Όμως το έργο που παρήγαγαν ήταν τεράστιο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον αριθμό των διοικητικών πράξεων όλων των Υπηρεσιών της Ν.Α. ολόκληρης της 4ετίας 227.792. Είναι ένας τεράστιος αριθμός που κρύβει πολύ δουλειά.
Ευχαριστώ όλους τους πολίτες που μας τίμησαν για δύο τετραετίες στη Νομαρχιακή Αρχή. Όλα τα μέλη της παράταξης μας, τη ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, που σε τρεις διαδοχικές εκλογές με στήριξαν, έτρεξαν δούλεψαν και δύο φορές η παράταξη μας νίκησε στις Νομαρχιακές Εκλογές. Όλους τους εκλεγμένους Νομαρχιακούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων. Όλοι μαζί βοήθησαν για να βγει όλη η απαραίτητη δουλειά που παρουσιάζουμε σήμερα. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω το στενό συνεργάτη μου (που ήταν συνεργάτης με όλους όπως επέβαλλε η θέση του) το Νίκο Βαλλιανάτο. Ως Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου επί δύο τετραετίες έβαλε την ανεξίτηλη σφραγίδα του και πιστεύω ότι θα μείνει αξέχαστος στην ιστορία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κεφαλληνίας-Ιθάκης.
Τους Αντινομάρχες και των δύο περιόδων, Μοσχόπουλο Σπύρο, Γαλιατσάτο Θόδωρο, Γαβριελάτου Μίνα, Το πρώην Γενικό Γραμματέα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θόδωρο Φλωράτο. Όλους τους υπαλλήλους της Νομαρχίας όλων των Υπηρεσιών. Ευχαριστώ όλους τους φίλους και συνεργάτες που από πολύ κοντά βοήθησαν το έργο της Νομαρχίας. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω το κ. Νίκο Σολωμό και την υπάλληλο κ. Ελένη Γιαννακούδη για τις άοκνες και αποτελεσματικές προσπάθειες ίδρυσης και λειτουργίας του Αστεροσκοπείου «ΕΥΔΟΞΟΣ». Το κ. Γιώργο Κουμουνδούρο που πάντα με τις οραματικές και φρέσκιες προτάσεις του πολλά προχώρησαν.
Ευχαριστώ για τη συνεργασία τους και όλους τους Βουλευτές που τις δύο 4ετίες συνεργαστήκαμε. Τον Αλέκο Καλαφάτη, τον Αλέκο Παρίση, τον Πέτρο Αλιβιζάτο, τον Σπύρο Μοσχόπουλο. Ευχαριστώ τους Τοπικούς Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους γιατί συχνά ήταν φορείς ωραίων ιδεών και προτάσεων γι’ αυτό και μαζί να υλοποιήσαμε έργα και δράσεις που για πολλά χρόνια ήταν και θα είναι θεσμοί για τα Νησιά μας. Τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που είτε με την παρουσία τους είτε άμεσα είτε έμμεσα, προέβαλλαν το έργο της Νομαρχίας και ενημέρωναν τους πολίτες για έργα και τις διοικητικές πράξεις της Νομαρχίας. Τους ευχαριστώ όμως και για την κριτική τους στάση που συχνά μας ήταν χρήσιμη».
Ο κ. Γεωργάτος έκλεισε την ομιλία του με τις παρακάτω λέξεις: «Είμαι περήφανος που είμαι Κεφαλονίτης και Επτανήσιος. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτή η Περηφάνια με κάνει να αισθάνομαι πολύ όμορφα όταν βλέπω τους πολίτες των Νησιών μας να ευημερούν, τους δημοκρατικούς θεσμούς να λειτουργούν προς όφελος των ανθρωπίνων αξιών, της τοπικής μας Δημοκρατίας να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών και προς όφελος των Νησιών μας. Αυτή η περηφάνια όμως με υποχρεώνει να αγωνιώ και να στεναχωριέμαι όταν κάτι από αυτά δεν πάνε καλά. Όταν όλοι οι πολίτες δεν ευημερούν όσο θα ήθελα. Όταν οι Δημοκρατικές αξίες υποβαθμίζονται και πολλές φορές καταρρακώνονται. Όταν οι Δημοκρατικοί θεσμοί των Νησιών μας δεν λειτουργούν όπως πρέπει.Όταν η Ανάπτυξη των νησιών δεν προχωρά με γρήγορα βήματα και στη σωστή κατεύθυνση.
Είναι αλήθεια ότι κάποια από αυτά δεν πάνε καλά. Γι’ αυτό δεν αισθάνομαι τόσο ικανοποιημένος όσο θα ήθελα. Η εξουσία, για μένα ποτέ, δεν ήταν αυτοσκοπός. Πάντα ήταν ένα εργαλείο για να πραγματοποιήσω αυτό που νόμιζα σωστό ως ενεργός πολίτης. Γι’ αυτό συμμετείχα στα κοινά και θα συμμετέχω και στο μέλλον. Οι πρόσφατες Περιφερειακές εκλογές ανέδειξαν τη διάδοχο κατάσταση των Νομαρχιακών πραγμάτων και τη διάδοχη Περιφερειακή Αρχή. Από 1/1/2011 και από τη νέα μου θέση ως Περιφερειακός Σύμβουλος θα συνεχίσω να δίνω τον προσωπικό μου αγώνα σε συνεργασία πάντα με τους εκπροσώπους των Νησιών μας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και όπου αλλού χρειαστεί».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής, αφού ευχαρίστησε όλους όσους τον βοήθησαν στην προηγούμενή του θητεία ως Αντινομάρχης, αλλά και αυτούς που τον βοήθησαν να εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Διονύση Λευκαδίτη, τον προηγούμενο Νομάρχη. «Είναι ντόμπρος πολιτικός, αλλά πάνω από όλα είναι άνθρωπος. Τέτοιους χρειαζόμαστε». Σε ό,τι αφορά τη νέα Περιφέρεια είπε ότι θα βοηθήσει με όλες τους τις δυνάμεις για να πάει ο τόπος όσο πιο μπροστά γίνεται. Ζήτησε την στήριξη από όλους, αλλά τόνισε πως θα επανεξετάσει μερικά θέματα, που άφησε ανοικτά η προηγούμενη αρχή.
Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής παρευρέθηκαν ο Βουλευτής, Σπύρος Μοσχόπουλος, οι Δήμαρχοι Αργοστολίου, Γιώργος Τσιλιμιδός, Πυλάρου, Μάρκος Κοτσιλίνης, Παλλικής, Νόπη Αλεξανδροπούλου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Ρεπορτάζ Γιώτα Σιούτη
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η χώρα μας έχει εισέλθει σε ένα νέο ιστορικό κύκλο που πολλοί ονομάζουν μετα-μεταπολίτευση και άλλοι νέα μεταπολίτευση.
Όπως και να ονομάσουμε αυτό το νέο κύκλο θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι ο δυσκολότερος στη νεώτερη ιστορία μας.
Η πλήρης δημοσιονομική κατάπτωση, η αναξιοπιστία στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η αδυναμία δανεισμού από τις αγορές στο εξωτερικό και παράλληλα, ο παλαιοκομματισμός μεταπολιτευτικού τύπου, η έλλειψη προγραμματισμού, θεσμών και διαφάνειας στο εσωτερικό, μας έστειλαν στην αγκαλιά του ΔΝΤ.
Είναι η κρίση της γενιάς μας.
Μιας γενιάς που δεν πέρασε πολέμους, πείνες και δικτατορίες αλλά μεγάλωσε με το ψευδεπίγραφο όραμα της ισχυρής Ελλάδας και της ευημερίας.
Μιας γενιάς που αποξενώθηκε από την παραγωγή και απέκτησε ως όνειρό της μια θέση στο δημόσιο τομέα.
Μιας γενιάς που δεν σεβάστηκε την φύση, το περιβάλλον, τη γη μας αλλά έγινε οπαδός του γρήγορου και εύκολου κέρδους, της καταξίωσης μέσω του “αμερικανικού ονείρου”.
Μιας γενιάς που χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποίησε τα κόμματα όχι για να αλλάξουμε προς το καλύτερο την πατρίδα μας αλλά για να αλληλοσυντηρήσουμε ένα φαύλο σύστημα εξουσίας.
Αυτή την βαθιά κρίση, οικονομική, κοινωνική, πολιτική, κομματική, αξιακή, καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε. Με σύνεση, λογική, προοπτική, απαλλαγμένοι από μίζερες αγκυλώσεις κομματικού χαρακτήρα και διδαγμένοι πια από το πρόσφατο παρελθόν.
Αυτό είναι το στοίχημα της γενιάς μας.
Αυτή η νέα αρχή δεν μπορεί να γίνει με πολιτικούς που θεωρούν το κράτος ως φέουδο τους.
Αυτή η νέα αρχή δεν μπορεί να γίνει με πολιτικούς που χαϊδεύουν τα αυτιά των πολιτών.
Αυτή η νέα αρχή δεν μπορεί να γίνει με παλαιοκομματικές αντιλήψεις του τύπου “μην στενοχωρήσουμε τους οπαδούς μας”.
Αυτή η νέα αρχή δεν μπορεί να γίνει με πολιτική που στηρίζεται σε ΝΕΑ ΧΡΕΗ τα οποία στο τέλος πάλι ο λαός πληρώνει, όπως αποδεικνύεται περίτρανα από το πρόσφατο “κλάδεμα” των μισθών και των συντάξεων.
Πήρα αφορμή για την καταγραφή αυτών των σκέψεών μου από την διαδικτυακή συζήτηση για το νέο Δημαρχείο.
Διαβάζω με πολλή περίσκεψη και μεγάλο ενδιαφέρον κάποιες επώνυμες αλλά και ανώνυμες “ενστάσεις” για την απόφαση του Αλέξανδρου Παρίση να αξιοποιήσει τον χώρο που στεγαζόταν παλαιότερα η Τράπεζα της Ελλάδος, για να καλύψει κτιριακές ανάγκες που προκύπτουν από την εφαρμογή του “Καλλικράτη”.
Το κτίριο αυτό, αγόρασε το 2007, ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ, από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο Δήμος Αργοστολίου. Σκοπός του Γ. Τσιλιμιδού, δημάρχου Αργοστολίου, ήταν αφενός το όμορφο αυτό κτίριο να μην περάσει στα χέρια ιδιωτών και αφετέρου να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει ως Πινακοθήκη.
Τρία χρόνια αργότερα, ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΙΝΕ.
Αντιθέτως, το κτίριο υπέστη τις φθορές που έχουν όλα τα ασυντήρητα, κλειστά και ακατοίκητα κτίρια.
Η μη αξιοποίησή του δεν οφείλεται βεβαίως σε αδυναμία του Γ. Τσιλιμιδού αλλά στην βαθιά οικονομική κρίση και στην έλλειψη κρατικών και κοινοτικών πιστώσεων.
Εάν υποθέσουμε ότι ο στόχος του 2007 ήταν σωστός, ΠΟΣΟ ΕΦΙΚΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ; ΠΟΣΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ;
Παραμονές του 2011, ο νέος δήμαρχος Κεφαλονιάς, είναι υποχρεωμένος από τον “Καλλικράτη” να καλύψει νέες στεγαστικές ανάγκες. Νέοι θεσμοί, νέα όργανα, ανάγκη επιτελικής και αποτελεσματικής διαχείρισης επιβάλλουν την εύρεση νέων χώρων και διερωτώμαι:
Ποιος πολίτης, σ' αυτήν την οικονομική συγκυρία, επιθυμεί την μίσθωση νέων χώρων και όχι την αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων;
Ποιος πολίτης, σ' αυτήν την οικονομική συγκυρία, επιθυμεί να φορτώσει τον ήδη καταχρεωμένο Δήμο Κεφαλονιάς με ΝΕΑ ΧΡΕΗ, όταν “μουχλιάζει” το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος;
Ποιος πολίτης, σ' αυτή την οικονομική συγκυρία, επιθυμεί να πληρώσει ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ για την μίσθωση ΝΕΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ και διαφωνεί με την αξιοποίηση του υπάρχοντος;
Πέραν όμως του διλήμματος για την οικονομική αναγκαιότητα της αξιοποίησης του κτιρίου θα πρέπει να εξετάσουμε και άλλες παραμέτρους.
Α. Έχει το κτίριο αυτό κάποια μοναδικότητα για τη στέγαση Πινακοθήκης ή όταν η οικονομική συγκυρία το επιτρέψει θα μπορέσουμε ως Δήμος να φτιάξουμε κάπου αλλού την Πινακοθήκη μας; Η απάντηση ήρθε από την παρέμβαση του ζωγράφου Κώστα Ευαγγελάτου, ενός εκ των καλλιτεχνών που είχαν πρωτοστατήσει για την αγορά αυτού του κτιρίου που σε πρόσφατο άρθρο του όχι μόνο δεν ομιλεί για μοναδικότητα αλλά αντιθέτως τονίζει την ακαταλληλότητα του για την στέγαση Πινακοθήκης.
Β. Έχει ο Δήμος Κεφαλονιάς στην κατοχή του τέτοια σημαντική συλλογή πινάκων για να εκθέσει, με συνέπεια είτε αυτή να υποστεί φθορές είτε αυτή να την στερούμε από τους δημότες μας και τους επισκέπτες; Η απάντηση είναι όχι.
Γ. Υπάρχει έλλειψη χώρου για να εκθέσουν οι καλλιτέχνες μας τις δημιουργίες τους; Για πολλά χρόνια το Δημοτικό Θέατρο καλύπτει με αξιοπρέπεια τις εκθέσεις ζωγραφικής και βεβαίως υπάρχει εκεί χώρος και χρόνος και για άλλους.
Δ. Θα ήταν η Πινακοθήκη ο μοναδικός χώρος πολιτισμού στο νησί μας. ΟΧΙ. Στο νησί μας υπάρχουν δυο Δημοτικά Θέατρα, πολλά Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Φιλαρμονικές Σχολές, Ωδεία και πολλοί άλλοι χώροι καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Αυτή είναι, εν ολίγοις, αγαπητοί φίλοι η αποτύπωση της κατάστασης σήμερα.
Θα συμφωνήσω ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν πρέπει να αλλάξουμε εντελώς τη ζωή μας. Πρέπει όμως να την προσαρμόσουμε. Η εποχή των δανεικών τελείωσε. Επιβάλλεται πια το συμμάζεμα και το νοικοκύρεμα του κράτους μας και του Δήμου μας.
Είμαι βαθιά ικανοποιημένος από την συνετή στάση που επέδειξαν, μέχρι σήμερα, οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων Μάρκος Κοτσιλίνης, Θεόφιλος Μιχαλάτος και Νίκος Γκισγκίνης, οι οποίοι δεν αναλώθηκαν σε ανέξοδη κριτική και δεν προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το θέμα αυτό για φθηνή αντιπολιτευτική δράση.
Γνώστες των αναγκών του “Καλλικράτη”, των νέων δομών και των νέων θεσμών, αλλά και των οικονομικών του νέου Δήμου, δεν παρασύρθηκαν από τους λίγους υποστηρικτές της άποψης ότι το κτίριο θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε Πινακοθήκη και μέχρι να γίνει πρέπει να το αφήσουμε να καταρρέει, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επιβαρύνουμε το νέο Δήμο με ΝΕΑ ΧΡΕΗ από την μίσθωση γραφείων.
Άλλωστε το ερώτημα είναι αμείλικτο Πινακοθήκη ή Πεινα-κοθήκη;
Κτίριο για Πινακοθήκη, μέχρι βέβαια να βρούμε τις απαραίτητες πιστώσεις, ή ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, ΝΕΑ ΧΡΕΗ και συνεπώς για την κάλυψή τους ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ;
Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010
«Θα είμαι κοντά σας και τώρα και πάντα»
Με ιδιαίτερη συγκίνηση, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας Ομαλών εκδήλωση-αφιέρωμα στην ομώνυμη Κοινότητα. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν πολύς και οι καλεσμένοι εκλεκτοί. Μίλησαν εκπρόσωποι από διάφορους Συλλόγους και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Γεράσιμος Φόρτες.
Η εκδήλωση άνοιξε με μουσική από τη Φιλαρμονική Αργοστολίου και συνεχίστηκε με ομιλίες. Την οργάνωση είχε εξ ολοκλήρου ο Πρόεδρος της Κοινότητας και Δημοτικός Σύμβουλος της Κοινότητας Ομαλών, Σπύρος Ματιάτος. Μετά την αρχική εισήγηση του κ. Ματιάτου και τις χριστουγεννιάτικες ψαλμωδίες από την Φιλαρμονική, το λόγο πήραν εκπρόσωποι από το Συνεταιρισμό της Ρομπόλας και τους πολιτιστικούς Συλλόγους «Ο Βάλσαμος» και «Ο Μέρμηγκας». Αναφέρθηκαν στην ιστορία των Συλλόγων και τα μέλη τους, ενώ τόνισαν την δράση και την προσφορά τους στην Κοινότητα.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Γεράσιμος Φόρτες. Ο κ. Φόρτες έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη γνωριμία του με τον κ. Ματιάτο και τον ευχαρίστησε προσωπικά για την πρόσκληση. Επεσήμανε την καλή συνεργασία που είχαν για πολλά χρόνια, ειδικά κατά τη 12ετή θητεία του ως Δήμαρχος Αργοστολίου. Έκανε μια ιστορική αναδρομή για την Κοινότητα Ομαλών, στάθηκε ιδιαίτερα στο νομοσχέδιο του Καποδίστρια και ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στον Καλλικράτη και το πόσο επιβεβλημένο είναι να δουλέψουν όλοι στο νέο δημοτικό συμβούλιο για να υπάρξει έργο και πρόοδος. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Τα Ομαλά δεν τελειώνουν σήμερα, ήταν, είναι και θα είναι. Ο Άγιος ήταν, είναι και θα είναι. Ο Αίνος ήταν, είναι και θα είναι. Η Ρομπόλα ήταν, είναι και θα είναι. Διοικητικά πάμε σε μια νέα πορεία, αλλά εγώ έχω εμπιστοσύνη και πιστεύω στους ανθρώπους, ειδικά σε αυτούς που έχουν δουλέψει στο παρελθόν και στους νέους που έχουν μπει στην πολιτική. Κυρίως όμως, πιστεύω στην ιστορία αυτού του τόπου».
Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία από τον Πρόεδρο της ιστορικής Κοινότητας, κ. Σπύρο Ματιάτο. Εμφανώς συγκινημένος διάβασε αρχικά το χαιρετισμό και τις ευχές από το Δήμαρχο Κεφαλονιάς, Αλέξανδρο Παρίση. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο λόγο που αποφάσισαν, μαζί με το συμβούλιο της Κοινότητας, να οργανώσουν αυτήν την εκδήλωση-αφιέρωμα. Έδωσε πληροφορίες για τις αποφάσεις και τις συνεδριάσεις της Κοινότητας, αλλά και την άριστη συνεργασία που είχε, κατά τη θητεία του, με την Εκκλησία. Τόνισε επίσης το πόσο σημαντική ήταν η συνεργασία που είχε με τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής και το Συνεταιρισμό της Ρομπόλας. Επιπλέον, επαίνεσε τους συνεργάτες του στην Κοινότητα. Με ιδιαίτερη συγκίνηση ευχαρίστησε όλους όσους τον στήριξαν και τα 24 χρόνια της θητείας του. «Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου, ευχαριστώ την οικογένεια μου για την συμπαράστασή της, γιατί για να είμαι κοντά σας, τα μέλη της με έχουν στερηθεί. Ήμουν πάντα μαζί σας και θα είμαι για πάντα δίπλα σας. Την αγάπη σας και την εμπιστοσύνη σας δε την αλλάζω με τίποτα. Θα είμαι κοντά σας και τώρα και πάντα. Ευχαριστώ πολύ».
Αμέσως μετά διαβάστηκαν τα ονόματα όσων συνεργατών του κ. Ματιάτου δεν είναι πια στη ζωή και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Παράλληλα, δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στις οικογένειές τους. Τέλος, μοιράστηκαν δώρα στα μικρά παιδιά και ακολούθησε μικρή δεξίωση στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου. Η εφημερίδα «Κεφαλονιά» κατάφερε να εξασφαλίσει αποκλειστικές δηλώσεις τόσο από τον κ. Ματιάτο όσο και από τον κ. Φόρτε. «Σήμερα κάναμε ένα αφιέρωμα στην κοινότητα Ομαλών για τα 36 χρόνια της λειτουργίας της. Από το 1974 μέχρι και σήμερα κλείνει μια εποχή μεγάλης δραστηριότητας και έργων. Πιστεύω το ίδιο να συνεχιστεί και με την εφαρμογή του Καλλικράτη, τον οποίο όμως δεν πίστεψα ποτέ ούτε και πιστεύω», σχολίασε ο κ. Ματιάτος, για να συνεχίσει λέγοντας «Από την στιγμή που αποτελεί νόμο του κράτους θα τον υπηρετήσω. Καλές Γιορτές σε όλον τον κόσμο, με υγεία και δημιουργικότητα».
Ο κ. Φόρτες δήλωσε «Είναι μια ιστορική στιγμή, τελειώνει μια μεγάλη περίοδος. Τα Ομαλά από μόνα τους έχουν μια ιστορικότητα, λόγω του Αγίου Γερασίμου. Τα Ομαλά θα συνεχίσουν να γράφουν ιστορία. Θέλω να τονίσω ότι στην Κεφαλονιά ο Καποδίστριας πέτυχε και αυτό οφείλεται στους ανθρώπους. Ελπίζω, η πρόοδος που επετεύχθη επί των ημερών του να συνεχιστεί και τώρα με τον Καλλικράτη».
Ρεπορτάζ Γιάννα Κουλουμπή
KONTPA ME TA POLITIKA MEZEDAKIA
XAMOΣ γίνεται στα Bloggs και στα sites με τον απερχόμενο δήμαρχο Αργοστολίου κ. Γιώργο Τσιλιμιδό, ο οποίος απάντησε, μέσω του Kefaloniapress, σε ανάρτηση του politikameze-dakia, αφήνοντας υπονοούμενα περί ...φόρτισης!
Το politikamezedakia, με αφορμή τα πεπραγμένα που ανέφερε στην συνέντευξή του ο κ. Τσιλιμιδός (22/12/10), έκανε, υπό τον τίτλο «ο απερχόμενος δήμαρχος Αργοστολίου και ο επερχόμενος δήμαρχος Κεφαλονιάς» την ακόλουθη ανάρτηση:
Λίγες μόλις μέρες μας χωρίζουν από την η 1η του Γενάρη του 2011. Ημέρα σταθμός για την τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κεφαλονιά.
ολοι οι σημερινοί Δήμοι και η μια Κοινότητα του νησιού, παύουν να υπάρχουν διοικητικά και από τις στάχτες τους γεννιέται ο νέος Καλικράτειος Δήμος Κεφαλονιάς.Εγένετο έτσι το θέλημα Ραγκούση, κάθε Νησί και Δήμος. Καλορίζικος λοιπόν και καλοτάξιδος!
Αυτή η Ιστορική μετάβαση από την Κεφαλονιά των επτά Δήμων και της μιας Κοινότητας, στο ένα και ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς, συνοδεύται και από μια εκ βάθρων αλλαγή σε επίπεδο προσώπων που θα ασκήσουν την “τοπική εξουσία”.
Ειδικότερα για το Δήμο Αργοστολίου που καταργείται έπειτα από 145 χρόνια παρουσίας, ο απελθών Δήμαρχος κύριος Τσιλιμιδός παραδίδει στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Κεφαλονιάς, κύριο Παρίση.
Ως είθισται, ο απελθών Δήμαρχος, δηλαδή ο Κύριος Τσιλιμιδός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε τα πεπραγμένα του.
Εμείς δε θα σταθούμε στην εύλογη συγκίνηση του κυρίου Τσιλιμιδού αλλά σε μερικές λεπτομέρειες της τοποθέτησης του γιατί καμιά φορά, αν όχι πάντα, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.
Λεπτομέρεια πρώτη
O κύριος Τσιλιμιδός σε αυτή την Ιστορική στιγμή, δεν έκανε καμία αναφορά στους τρεις, εν ζωή, πρώην Δημάρχους Αργοστολίου: Βαγγελάτο, Καλαφάτη, Φόρτε, ως σαν να μην υπήρξαν ποτέ.
Εν ολίγοις πριν από τον κύριο Τσιλιμιδό το χάος; Παρέλαβε ένα Δήμο από παρθενογένεση και φιλοδοξεί να τον καταγράψει η Ιστορία ως τον ένα και “Μοναδικό” ταυτόχρονα και “Τελευταίο” Δήμαρχο Αργοστολίου;
Λεπτομέρεια δεύτερη
Περιέγραψε το έργο του (ως όφειλε) με μεγάλη λεπτομέρεια και σε τέτοιο βαθμό που έκανε πολλούς από εμάς που τον κατηγορούσαμε για ανυπαρξία ή χαλαρότητα, να διερωτόμαστε μήπως πραγματικά τον έχουμε αδικήσει. Πόσο διαφορετική όμως θα ήταν η εικόνα της Δημαρχίας που μας παρουσίασε ο κύριος Τσιλιμιδός αν ανέφερε πόσα από τα έργα του ήταν ήδη σε εξέλιξη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και πόσα από τα υπόλοιπα ήταν προϊόν σχεδιασμού των προηγηθέντων από αυτόν Δημάρχων στην Πρωτεύουσα του νομού.
Λεπτομέρεια Τρίτη
Την ίδια στιγμή που έκανε μια θολή αναφορά στο Βουλευτή και “αδερφικό” του φίλο κύριο Μοσχόπουλο, (τον μπέρδεψε κάπου ανάμεσα σε Παρίση και Αλιβιζάτο) δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του στον απερχόμενο Νομάρχη κύριο Γεωργάτο για την άψογη συνεργασία τους. Δηλαδή εμείς τι να υποθέσουμε, ότι ο Βουλευτής δεν έπραξε τίποτα για το Δήμο Αργοστολίου; Η μήπως ο Βουλευτής είναι κόκκινο πανί για τον κύριο Τσιλιμιδό;
Ταυτόχρονα ο κύριος Τσιλιμιδός αναγνωρίζει στο Πρόσωπο του κυρίου Γεωργάτου έναν πραγματικό υποστηρικτή και φίλο; Φίλοι και αδερφοί, πάνε κι έρχονται κι αυτοί;
Αρκετά όμως με το παρελθόν, ο κύριος Τσιλιμιδός ως οξύνους πολιτικός θα κάνει την αυτοκριτική του, θα μετρήσει τους φίλους του και θα κατασταλάξει στο ποιος και τι πραγματικά έφταιξε.
Πάμε λοιπόν στο μέλλον και αυτό είναι ο Δήμος Κεφαλονιάς και ο πρώτος Δήμαρχος του: Αλέξανδρος Παρίσης!
Πέρα από την αγωνία, κυρίως μεταξύ των συμβούλων, για το ποιος θα αναλάβει και τι, το φλέγον θέμα που απασχολεί την κοινωνία του Αργοστολίου αλλά και τον ίδιο το Νέο Δήμαρχο είναι το “Κέντρο Επιχειρήσεων” του Δημάρχου.
Επιλέχθηκε το πρώην κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο ο Δήμος Αργοστολίου, επί Δημαρχίας Τσιλιμιδού, αγόρασε έναντι περίπου 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, συνάπτοντας δάνειο το οποίο προφανώς θα αποπληρώσουν οι πολίτες. Αλήθεια, πόσο καλύτερα θα ήταν αν είχε παραχωρηθεί το κτήριο δωρεάν παρά να αγοραστεί;
Ενα κτήριο λοιπόν που προοριζόταν για Πινακοθήκη και θα το πληρώσουν οι Κεφαλονίτες ένα κάρο λεφτά, θα είναι η έδρα του νέου Δημάρχου, κυρίου Παρίση.
Εμείς δε θα μπούμε στη διαδικασία της στείρας κριτικής για το αν πρέπει να είναι Πινακοθήκη, Αποθήκη όπως είναι σήμερα, ή Γραφείο Δημάρχου. Για όλα σαφώς και υπάρχουν επιχειρήματα.
Το θέμα είναι αλλού!
Oπως μπορείτε να διαβάσετε κι εσείς εδώ στο κτήριο έχουν είδη ξεκινήσει εργασίες διαμόρφωσης και συντήρησης.
Τις εργασίες μάλιστα επιβλέπει όπως γράφεται, Ιδιώτης Πολιτικός Μηχανικός, ούτε καν μηχανικός του Δήμου, ενώ έγινε και επιλογή εργολάβου με τη διαδικασία των προσφορών.
Ανεξάρτητα με το αν ο κύριος Παρίσης έχει ορκιστεί ή όχι, αναλαμβάνει καθήκοντα από 1/1/2011.
Μέχρι τότε υφίσταται ο Δήμαρχος κύριος Τσιλιμιδός και το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου.
Το εύλογο ερώτημα λοιπόν είναι:
Ποιός και με ποια αρμοδιότητα αποφάσισε την εκτέλεση των έργων που έχουν είδη ξεκινήσει στο εν λόγω Δημοτικό κτήριο;
Πήρε κάποια απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο;
Ενημερώθηκε και από ποιον το Υπουργείο Πολιτισμού έστω και για τις “minimal” παρεμβάσεις που είδη γίνονται στο Νεοκλασικό αυτό κτήριο;
Επίσης, πέρα από τα έπιπλα, που όπως διαβάσαμε θα είναι ευγενική χορηγία του Νέου Δημάρχου, για τα υπόλοιπα ποιος πληρώνει και με ποια νομιμοποίηση;
Εκτός ποια και αν η φιλοσοφία του αυθαίρετου βρίσκει την εφαρμογή της στο νεοσύστατο Δήμο Κεφαλονιάς. Το φτιάχνω και όποτε μπορώ το νομιμοποιώ!
Αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις ήταν το slοgan επί μακαρίτη Τρίτση, Ηλία ακούς;
Τέλος για να ευθυμήσουμε μέρες που είναι, το κρεβάτι στο υπό κατασκευή γραφείο Δημάρχου Κεφαλονιάς ποίο σκοπό εξυπηρετεί;
(pοlitika-mezedakia)
Στην συνέχεια ο δήμαρχος κ. Γ. Τσιλιμιδός έστειλε στο Kefaloniapress την ακόλουθη απάντηση, που αφορούσε την ανάρτηση στα politikamezedakia:
«Φόρτιση μεγάλη πρέπει να διακατείχε τον αρθρογράφο του σημειώματος «O απερχόμενος Δήμαρχος Αργοστολίου και ο επερχόμενος Δήμαρχος Κεφαλονιάς» κατά την ανάγνωση η τηλεθέαση του απολογισμού μου για την Δημαρχία 2007-2010 και δεν τον βοήθησε να έχει καθαρό μυαλό να παρατηρήσει τις λεπτομέρειες.
1. Για τους πρώην Δημάρχους ανέφερα: « Στο τέλος της αυτή η δημοτική περίοδος φέρνει το τέλος και του Δήμου Αργοστολίου τον οποίο υπηρέτησαν άξιοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι αναγεννώντας τον από περιόδους παρακμής».
Αυτό περιποιεί την πρέπουσα τιμή και στους τρείς εν ζωή Δημάρχους του Αργοστολίου, αφού όπως έχω ξαναπεί το Αργοστόλι των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων ήταν πράγματι σε παρακμή.
Ας μου συγχωρηθεί η μη ονομαστική αναφορά, αλλά πιστεύω ότι δεν θα την επιθυμούσαν ούτε οι ίδιοι αφού «το πολύ το κύριε ελέησον το βαριούνται και οι …Αγίοι» (εκτός αν πλανώμαι)
Δεν κατέταξα φυσικά ποτέ τον εαυτό μου στους εκλεκτούς της Ιστορίας (το γνωρίζουν αυτό όλοι οι συμπολίτες μας ), άλλωστε αυτή είχε κλεισμένα ραντεβού με …άλλους και δεν τις περίσσευε χρόνος για μένα.
Η κρίση του λοιπόν είτε είναι προϊόν συγχύσεως με άλλα πρόσωπα, είτε απηχεί τον δικό του ψυχισμό εάν είχε (;) θέσεις ευθύνης.
2. Εδωσα αναλυτικά στοιχεία για το πότε ξεκίνησε και το πότε τέλειωσε το κάθε έργο για να αποδώσω στον καθένα ότι ανήκει.
Τα έργα βέβαια δεν είναι αποκλειστική ιδιοκτησία ενός. Αυτή είναι η Ναπολεόντειος πολιτική λογική.
Πολλοί εργάστηκαν γι’ αυτά και σε προηγούμενες δημοτικές περιόδους και στην παρούσα που τους ανήκει μερτικό, μικρό η μεγάλο, σχεδιασμού και υλοποίησης.
Υπήρξα και εγώ σε προηγούμενες περιόδους στέλεχος όπως και στην παρούσα δεν ήμουν μόνος.
Βέβαια στο παιχνίδι της ιδιοκτησίας έχουν ματώσει …παλληκάρια κατά καιρούς, και αλληλοϋποβλέπονταν …πολιτικά αδέλφια προσπαθώντας να κερδίσουν καλύτερη θέση στο «Πάνθεον των Αθανάτων».
Αποποιούμαι την ιδιοκτησία οπουδήποτε έργου, αφαιρώντας μου άλλο ένα ατού για να συναντήσω την …Ιστορία.
Μου αρκεί ότι υπηρέτησα έντιμα και αποτελεσματικά τον τόπο μου και δεν την «ψώνισα».
3. Η τρίτη λεπτομέρεια του αρθρογράφου αναδεικνύει την κουτσομπολίστικη ιδιοσυγκρασία του που υποβαθμίζει τις πολιτικές του αναφορές αλλά η ανθρώπινη φύση έχει και τις μικρότητές της.
4. Δεν έχω διάθεση να μπω στα χωράφια της κριτικής για τον κ. Παρίση, μα η αναφορά για την αγορά της Τράπεζας της Ελλάδος με προκαλεί.
Η άποψη πως έπρεπε να είναι τζάμπα προέρχεται είτε από ιδεολογικές καταβολές πρωτόγονου σοσιαλισμού είτε από ακραίο λαϊκισμό.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο με μετόχους και θεσμικούς επενδυτές άρα το «τζάμπα πέθανε».
Αγοράστηκε στην κατώτερη τιμή, κατώτερη και από αυτή των ορκωτών εκτιμητών με πολιτικούς όρους χωρίς δημοπρασία.
Oύτε ο αρθρογράφος θα το επετύγχανε με όση αγωνιστική διάθεση και αν επιδείκνυε αν ήταν στη θέση μας, με την λογική του απλά θα την έχανε.
Oπως άλλωστε και οι άλλοι Δήμοι δεν το πέτυχαν (Ξάνθης και Αγρινίου) που ακολούθησαν το δικό μας δρόμο αφού είμαστε οι πρώτοι και μας συμβουλεύτηκαν.
ΓΙΩΡΓOΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔOΣ
Ακολούθως το politikamezedakia απάντησε στον κ. Τσιλιμιδό τα εξής:
O Δήμαρχος αναφέρεται στο δικό μας κείμενο με τίτλο:
O ΑΠΕΡΧOΜΕΝOΣ ΔΗΜΑΡΧOΣ ΑΡΓO-ΣΤOΛΙOΥ ΚΑΙ O ΕΠΕΡΧOΜΕΝOΣ ΔΗΜΑΡΧOΣ ΚΕΦΑΛOΝΙΑΣ.
Απάντηση από πολιτικα-μεζεδάκια.
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Ως προς την απάντησή σας για τα έργα που γίνονται στο κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδας και την υποχρέωση σας όπως λέτε να παραδώσετε το κλειδί στον κύριο Παρίση, "συνεισφέροντας στην ομαλή μετάβαση της Δημοτικής Αρχής", ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λέτε ότι παραδώσατε τα κλειδιά ενός Δημόσιου Κτηρίου σε έναν Ιδιώτη, γιατί τυπικά αλλά και ουσιαστικά αφού ο Νέος Δήμαρχος παραλαμβάνει από 1/1/2011, ο κύριος Παρίσης μέχρι τότε είναι εκλεγμένος Δήμαρχος μεν αλλά Ιδιώτης δε!
Στη συνέχεια μας λέτε ότι ουδεμία ευθύνη φέρετε ως Δημοτική Αρχή για το ότι συνέβη και ότι πρόκειται να συμβεί μέχρι 31/12.
Δηλαδή μας λέτε ότι ο κύριος Παρίσης σας "περιέπαιξε" και εσείς ως "Πόντιος Πιλάτος", νίπτετε τας χείρας σας για την τύχη του "ακριβοπληρωμένου" από τους Δημότες Αργοστολίου κτηρίου.
Τσιμέντο να γίνει λοιπόν!
Εμείς σας θέτουμε το απλό και τελείως υποθετικό ερώτημα:
Αν ομιγένητο και μακριά από εμάς κάθε τέτοια μακάβρια ευχή, συμβεί ένα εργατικό ατύχημα στο κτήριο μέχρι 31/12, η παρούσα Δημοτική Αρχή, θα φέρει ΝΑΙ ή OΧΙ ευθύνη;
Επανερχόμενοι στα γραφόμενα μας, επιμένουμε ότι με τη στάση αυτή «ευαισθησίας» όπως την περιγράφετε, γράψατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν εκλήθη να πάρει απόφαση. Η στάση σας αυτή δίνει τροφή σε όλους αυτούς που κατά καιρούς άφησαν ερωτηματικά για την προεκλογική σας συμπεριφορά. Δε νομίζετε;
Επίσης στην ίδια λογική διευκόλυνσης, μήπως θα έπρεπε να έχετε παραχωρήσει και τα κλειδιά της οικονομικής η όποιας άλλης υπηρεσίας του Δήμου Αργοστολίου; Εμείς ειλικρινά δε βλέπουμε καμία διαφορά.
Ας επικεντρώσουμε τώρα το ενδιαφέρον μας στη δεύτερη σας ανακοίνωση, που αφορά τη δική μας ανάρτηση.
Κύριε Δήμαρχε, επιτρέψτε μας αρχικά, μερικές τυπικές παρατηρήσεις:
Παρατήρηση Πρώτη
Ειλικρινά μας άφησε κατάπληκτους η άμεση ανταπόκριση στα γραφόμενα μας και αισθανόμαστε περίπου υπόχρεοι που αφιερώσατε πολύτιμο χρόνο, τον οποίο ελπίζουμε να μην στερήσατε από την οικογένεια ή από τις κοινωνικές σας υποχρεώσεις προκειμένου να απαντήσετε στους προβληματισμούς μας, αυτή την Άγια Ημέρα των Χριστουγέννων.
Λυπούμαστε που δεν μπορέσαμε να είμαστε το ίδιο συνεπείς και έτσι σας απαντούμε με μια μικρή χρονική καθυστέρηση.
Παρατήρηση Δεύτερη
Η στοιχειώδης λογική του διαδικτύου, λέει πως αν κάποιος θίγεται από μια ανάρτηση, η απαντά σε όσα του καταμαρτυρεί ένας blogger, οφείλει πρώτα να απευθυνθεί στο συγκεκριμένο blog και να ζητήσει επανόρθωση, ή στο κάτω κάτω "τα ρέστα του".
Εσείς αντί αυτού επιλέξατε να δημοσιοποιήσετε την απάντηση σας σε έταιρο blog το οποίο παρεμπιπτόντως και κυριολεκτικά βρίσκεται στη λίστα των "αγαπημένων" μας!
Τι μπορεί να συνέβη;
Ή εσκεμμένα ή άθελα σας αγνοείτε την ύπαρξη μας!
Oπως και να έχει εμείς σας δίνουμε Βήμα (Δημοσιεύσαμε τα κείμενα σας έστω και αν τα λάβαμε από σπόντα).
Παρατήρηση Τρίτη
Υπογράφετε τη δεύτερη σας ανακοίνωση ως Γιώργος Τσιλιμιδός.
Εμείς αγαπητέ Δήμαρχε δεν απευθύναμε τα ερωτήματα μας προσωπικά στον πολίτη κύριο Γεώργιο Τσιλιμιδό τον οποίο καθόλα σεβόμαστε και δεν είχαμε την τύχη να τον γνωρίζουμε ώστε να μπορούμε να παρακάμπτουμε με το όποιο θάρρος τη θεσμική του Ιδιότητα.
Απευθύναμε τα ερωτήματα μας στον μέχρι 31/12/2010 Δήμαρχο Αργοστολίου.
Λυπούμαστε αν μέσα σας έχετε εγκαταλείψει το θώκο του Δημάρχου, πριν της ώρας που ορίζει ο νόμος και οι πολίτες με την ψήφο τους.
Επι της Oυσίας
Δε μας διακατέχει κανενός είδους "Φόρτιση" όπως μας κατηγορείτε για τον απλό λόγο ότι, η όποια εξουσία "Αιρετή" ή όχι βρίσκεται απέναντι μας.
Αναγνωρίζουμε όμως τη "Φόρτιση" που μπορεί να διακατέχει έναν άνθρωπο που κάποτε μπορεί να τιμήθηκε με την ψήφο των συμπολιτών του και τώρα ευδόκιμα; αποχωρεί!
Τα όποια ερωτήματα μας είναι προϊόν λογικής επεξεργασίας και όχι "Διονυσιακής Μέθης" των ημερών μιας και το Δ.Ν.Τ και η κυβέρνηση Παπανδρέου ούτε να πιούμε για να ξεχάσουμε τον πόνο δεν μας επιτρέπει.
1. Περί Δημάρχων!
Σίγουρα την Ιστορία θα τη γράψει ο Ιστορικός του μέλλοντος.
Oχι εσείς και σίγουρα όχι εμείς!
Από ότι καταλάβαμε, δεν αναφέρατε τα ονόματα των πρώην εν ζωή Δημάρχων για να μην "πάθουν" ή για να μην κατηγορηθούν για "αλαζονεία" ένα πράμα!
O Αλέκος Καλαφάτης, ο άνθρωπος που κατά κοινή ομολογία επανίδρυσε το Δήμο Αργοστολίου, δε θα άξιζε μια "ιδιαίτερη" ονομαστική αναφορά; Τι λέτε;
2. Περί έργων!
Τα έργα αγαπητέ Δήμαρχε, πέρα από τις ημερομηνίες ανάθεσης και αποπεράτωσης, πρωτίστως ανήκουν στους Έλληνες Φορολογούμενους αλλά ο Ιστορικός του μέλλοντος που τόσο επικαλείστε, καταγράφει και ποιος τα οραματίστηκε και βέβαια ποιος τα υλοποίησε. Εσείς απλά μετατρέψατε το όραμα σε αριθμούς και ημερομηνίες!
3. Περί Μοσχόπουλου-Γεωργάτου.
Εδώ αγαπητέ Δήμαρχε οι χαρακτηρισμοί σας, βρίσκονται στα όρια της συκοφαντικής Δυσφήμησης. Αλήθεια σκεφτείτε Blogger να μηνύει πρώην Δήμαρχο. Παγκόσμια Πρώτη!
Δεν αναφερθήκατε στην όποια συμβολή του Βουλευτή Κεφαλονιάς και απεναντίας απευθύνατε ευχαριστίες στον απερχόμενο Νομάρχη. Και οι δυο έχουν θεσμικό ρόλο και ενώ δεν απαντάτε, αντιθέτως μας αποδίδετε το χαρακτηρισμό "κουτσομπόλες".
Καταλαβαίνουμε λοιπόν από τη στάση σας ότι ο Βουλευτής δεν βοήθησε σε τίποτε ενώ ο Νομάρχης ήταν αυτός που έκανε τα πάντα όλα, για να συνδράμει στο έργο σας!
Περιμένουμε λοιπόν να μας απαντήσετε:
Τι ΕΚΑΝΕ Η ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ για το Δήμο Αργοστολίου ο κύριος Μοσχόπουλος και τι το ιδιαίτερο ΕΚΑΝΕ ο τυχών την ιδιαίτερη μνεία σας, απελθών κύριος Γεωργάτος;
Τι άλλαξε αλήθεια στο δεύτερο μισό της θητείας σας και σε τέτοιο βαθμό ώστε σήμερα να εμφανίζεστε ως ο φανατικότερος υποστηρικτής του άλλοτε πολέμιου σας;
Μήπως ξεχάσατε ή ξεχάσαμε όταν τα πρώτα χρόνια της Δημαρχίας σας φτάσατε στο σημείο να «μπουκάρετε» στο Νομαρχιακό Μέγαρο κατηγορώντας τον κύριο Γεωργάτο ότι σας αγνοεί;
Τι άλλαξε αλήθεια εκεί κοντά στις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές;
4. Περί Αγοράς του Κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδας
Αν και δεν κατέχουμε doctora στα οικονομικά και αφού εμείς, σαν Πολίτες της Κεφαλονιάς καλούμαστε να πληρώσουμε το δάνειο (μάρμαρο) θα θέλαμε να μας πείτε ποιες ήταν οι Πολιτικές σας παρεμβάσεις και τα αποτελέσματα αυτών, πριν καταλήξετε ότι το Δάνειο ήταν μονόδρομος.
Τέλος αν δεν είχατε αναλωθεί Νομάρχης- Δήμαρχος σε μάχη χαρακωμάτων για το ποιος τελικά θα αποκτήσει το "πολύπαθον" κτήριο αλλά είχατε λειτουργήσει συντεταγμένα, μήπως τότε να ήταν εφικτή μια πιο "πολιτική λύση";
Με τις Καλύτερες Ευχές μας για το Νέο Έτος.
Ο δήμαρχος ξέχασε τα politikamezedakia
ΣE MIA ανάρτησή του το politikamezedakia αναφέρει ότι ο κ. Τσιλιμιδός δεν τους έστειλε την ανακοίνωση για το κτίριο της Ελλάδος και την πήραν από το Kefaloniapress. Πρόκειται για την ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στις 25/12/10 (σελ. 20), και η οποία ανέφερε τα εξής:
Από τον απερχόμενο Δήμαρχο Αργοστολίου, κύριο Τσιλιμιδό, ΔΕΝ λάβαμε τις ακόλουθες δυο ανακοινώσεις:
Η Πρώτη (Από το kefaloniapress.gr)
«Εργασίες στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος»
Στην πρόσφατη συνέντευξη για τον απολογισμό της Δημαρχίας μου (22-12-2010) δέχθηκα ερώτηση σχετικά με τις εργασίες που γίνονται στο κτίριο της Τράπεζα της Ελλάδος.
Απάντησα, ότι ακριβώς με ενημέρωσε ο νέος Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Παρίσης, όταν μου ζήτησε το κλειδί και το έδωσα όπως όφειλα στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης της Δημοτικής Αρχής πως «το κτίριο θα βαφτεί στο χρώμα που είναι σήμερα και θα γίνουν οι εργασίες με χορηγίες».
Δυστυχώς με διέψευσε συνεργάτης του δηλώνοντας την επομένη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Kefaloniapress ότι, «τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα από το Νόμο για την προμήθεια των υλικών και την εργασία των συνεργείων με την διαδικασία του επείγοντος μέσω τριών οικονομικών προσφορών από Κεφαλονίτες προμηθευτές και τεχνικούς».
Εκφράζω την λύπη μου αφού ακουσίως μετέφερα άλλα στη κοινή γνώμη.
Δηλώνω ότι ο Δήμος Αργοστολίου που μέχρι 31-12-2010 έχει την ευθύνη δεν έχει ουδεμία εμπλοκή στην ανωτέρω διαδικασία, αν γίνεται έτσι.
Τέλος επαναλαμβάνω, ότι ο σκοπός της αγοράς του κτιρίου ήταν η χρήσης του ως εικαστικού χώρου και ελπίζω η αλλαγή χρήσης του να είναι προσωρινή τουλάχιστον για το ισόγειο.
O ΔΗΜΑΡΧOΣ
ΓΕΩΡΓΙOΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔOΣ
ΦOBEPH MΠHXTH AΠ' TON ΛOYKA
Νέες βολές κατά της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής εξαπέλυσε χθες ο Ναυτικός ομιλος Αργοστολίου, καταθέτοντας σε ανακοίνωσή του τη φοβερή αιχμή ότι ο Δήμος Αργοστολίου μπαίνει εμπόδιο στην διατήρηση του Κολυμβητηρίου, επειδή ο ομιλος έχει σωρεία επιτυχιών!
«Να γιατί αξίζουμε, να γιατί μας κλείνουνε το Κολυμβητήριο, να γιατί πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία», τονίζει ο NOA και παραθέτει τις μεγάλες επιτυχίες του, που σε επίπεδο χρονιάς 2010, η αποκομιδή Πανελληνίων μεταλλίων φθάνει τα 71, ήτοι 38 χρυσά, 24 αργυρά και 9 χάλκινα!
Αντίθετα, με το Δήμο Αργοστολίου, ο νοα ευχαριστεί την απερχόμενη Νομαρχιακή Αρχή, η οποία «κατά τα δύο προηγούμενα έτη εκτιμούσε τις προσπάθειες του ομίλου και βράβευε τους αθλητές του, κάτι που δεν έκαμε ποτέ ο Δήμος Αργοστολίου, που φέρουμε και το όνομά του»!
Επίσης ο ΝOA επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί η μεγάλη μάχη της επαναλειτουργίας του Κολυμβητηρίου για τα παιδιά μας.
Oλόκληρη η ανακοίνωση του νοα έχει ως εξής:
Να γιατί το αξίζουμε.
Να γιατί μας το κλείνουνε.
Να γιατί πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία.
Με το τέλος του έτους 2010 σας καταθέτουμε τον Απολογισμό Πανελληνίων Μεταλλίων του Oμίλου μας, τα οποία φέτος είναι αυξημένα κατά 12 μετάλλια από την προηγούμενη χρονιά.
Ελπίζουμε ότι οι επιτυχίες μας θα αναπτερώσουν το ηθικό, τις δυνάμεις και το κουράγιο των φίλων του Oμίλου μας και των τοπικών φορέων, ώστε να δώσουμε αγώνα και να κερδίσουμε ξανά τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου για τα παιδιά μας.
Ευχαριστούμε τη μέχρι σήμερα Νομαρχιακή Αρχή του τόπου μας, η οποία κατά τα δύο προηγούμενα έτη , παρόμοιο κατάλογο , τον εκτιμούσε, τον αξιολογούσε και βράβευε τους αθλητές μας, ενώ ο Δήμος Αργοστολίου του οποίοι φέρουμε και το όνομά του, ποτέ δε μας βράβευσε . Oύτε για τις νίκες των αθλητών μας , ούτε για την κατά σειρά έτων πρωταθλήτρια ομάδα υδατοσφαίρισης.
Απολογισμός μεταλλίων στις Πανελλήνιες Διοργανώσεις έτους 2010
Διοργανώσεις Κ.O.Ε. (Κολυμβητική Oμοσπονδία Ελλάδας)
Κολύμβηση:
22/12/2009 Grand Prix Χριστουγέννων-Αγρίνιο
8η θέση Γρηγόρης Τσιλιμιδός 100μ. Πεταλούδα με χρόνο 59,05, 11η θέση 50μ. Ελεύθερο με χρόνο 26,57
19-21/02/2010 Χειμερινό Πρωτάθλημα Ν. Ελλάδας OΑΚΑ
2η θέση Γρηγόρης Τσιλιμιδός 50μ. Ελεύθερο με χρόνο 25,34
21/25-07-2010 Ενιαίο Πρωτάθλημα Κολύμβησης Εφήβων-Νεανίδων-Παίδων- Κορασίδων OAKA
8η θέση Γρηγόρης Τσιλιμιδός 50μ. Ελεύθερο με χρόνο 25,33
9η θέση Τζεραλένα Μαραβέγια 200μ. Υπτιο με χρόνο 2,42,30, 13η θέση 50μ. Υπτιο με χρόνο 34,49
Υδατοσφαίριση:
19-21/03/2010 Α’ Φάση Πρωταθλήματος Β’ Εθνικής Κατηγορίας-Θεσσαλονίκη
Oμάδα Ν.O. Aργοστολίου-Πρόκριση στη Β’ Φάση.
23-25/04/2010 Β’ Φάση Πρωταθλήματος Β’ Εθνικής Κατηγορίας-Χαλκίδα
Oμάδα Ν.O. Aργοστολίου-Πρόκριση στην Τελική Φάση-1η θέση στο Βόρειο Oμιλο
18-20/06/2010 Τελική Φάση Πρωταθλήματος Β’ Εθνικής Κατηγορίας-Ηράκλειο Κρήτης
Oμάδα N.O. Αργοστολίου-Πρωταθλήτρια Ελλάδας Β’ Εθνικής Κατηγορίας-Αήττητη και άνοδος στην Α2 Εθνική Κατηγορία
Τεχνική Κολύμβηση:
19-21/03/2010 Χειμερινό Πρωτάθλημα Ν. Ελλάδος
1η θέση Αλέξανδρος Χριστουλάκης 100μ. Υποβρύχιο και μέλος της Εθνικής Ελλάδας, 1η θέση 800μ. Υποβρύχιο
1η θέση Ανδρέας Καραντώνης 50μ. Επιφάνειας, 1η θέση 100μ. Επιφάνειας, 1η θέση 200μ.
Επιφάνειας
1η θέση Βασιλική Καραντώνη 50μ. Επιφάνειας, 2η θέση 100μ. Επιφάνειας, 2η Θέση 200μ. Επιφάνειας
2η θέση Μελέτης Χριστουλάκης 100μ. Υποβρύχιο, 2η θέση 400μ. Υποβρύχιο
07-09/05/ 2010 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα OPEN-Περιστέρι
1η θέση Αλέξανδρος Χριστουλάκης 400Μ. Υποβρύχιο, 1η θέση 800μ. Υποβρύχιο
15-18/07/ 2010 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα-Βόλος
1η θέση Αλέξανδρος Χριστουλλάκης 400Μ. Υποβρύχιο
2η θέση Μελέτης Χριστουλάκης 100μ. Υποβρύχιο, 2η θέση 400μ. Υποβρύχιο
2η θέση Βασιλική Καραντώνη 50μ. Επιφάνειας, 2η θέση 100μ. Επιφάνειας, 2η Θέση 200μ. Επιφάνειας
2η θέση Ανδρέας Καραντώνης 50μ. Επιφάνειας, 2η θέση 100μ. Επιφάνειας
Διοργανώσεις Κοπηλασίας (Ελληνική Κωπηλατική ομοσπονδία Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων)
23-25/07/2010 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων
4η θέση Αλέξης Πετεινάτος, Σταύρος Μπελτσώνιας, Φωκάς Σκαλκογιάννης, Πολύδωρας Τζάκης 4-Παίδων 2000μ.
5η θέση Ευτυχία Στελιανέση 1Χ Κορασίδων 2000μ.
10-12/09/2010 5η Πανελλήνια Συνάντηση Ανάπτυξης-Αργοστόλι
1η θέση Λουϊζα Παπαντωνάτου, Στελλάτου Αλεξάνδρα, Παπαδάτου Αγγελική, Παπαντωνάτου Καλλιόπη, 4Χ Κορασίδων 1000μ.
2η θέση Γεράσιμος Παπαδημητρίου 1Χ Παίδων 1998 1000μ.
Διοργανώσεις Καγιάκ (Ελληνική ομοσπονδία Κανόε-Καγιάκ)
19-20/03/2010 O Ντραπίνκα Μιχαήλ μέλος της Εθνικής ομάδας Καγιάκ
21-25/04/2010 9ο Πανελλήνιο Κύπελλο κανόε-Καγιάκ-Σχινιάς
2η θέση Μιχαήλ Ντραμπίνκα Κ1- 200μ. Εφήβων
2η θέση Μιχαήλ Ντραμπίνκα Κ1-1000μ. Εφήβων
3η θέση Μιχαήλ Ντραμπίνκα Κ1- 500μ. Εφήβων
7-8/08/2010 14ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανάπτυξης Κανόε-Καγιάκ-Μεσολόγγι
1η θέση Νίκων Μαχαίρας Κ1-1000μ. Παίδων Αρχαρίων
1η θέση Νίκων Μαχαίρας Κ1-500μ.
1η θέση Σμαράγδα Αναγνωστάτου, Αλιβιζάτου Αννα-Μαρία, Δέρβου Ευαγγελία, Γαλιατσάτου Ιωσηφίνα Κ4-1000μ. Παγκορασίδων
1η θέση Αννα-Μαρία Αλιβιζάτου, Δάφνη Μαρουδά, Ιωσηφίνα Γαλιατσάτου, Ευαγγελία Δέρβου Κ4 -500μ. Παγκορασίδων
2η θέση Σοφία Τσιούτσιου, Κατερίνα Δέρβου Κ2- 1000μ. Κορασίδων Αρχαρίων
2η θέση Σοφία Τσιούτσιου, Δέρβου Κατερίνα Κ2-500μ. Κορασίδων Αρχαρίων
2η θέση Αλέξανδρος Χιόνης Κ1-500μ. Παμπαίδων
2η θέση Αλέξανδρος Χιόνης, Σπύρος Βαλεντής Κ2- 500μ. Παμπαίδων
2η θέση Σμαράγδα Αναγνωστάτου, Δάφνη Μαρουδά Κ2- 500μ. Παγκορασίδων
3η θέση Αγγελική Κομπορόζου, Ναυσικά Ζαπάντη, Κατερίνα Σπυράτου, Ελευθερία Φωκά Κ4- 500μ.
Παγκορασίδων
3η θέση Αγγελική Κομπορόζου, Ναυσικά Ζαπάντη, Νεφέλη Λεγάτου, Ελευθερία Φωκά Κ4- 500μ.Παγκορασίδων
1ος ο ΝOΑ στην Ελλάδα Βαθμολογικά και 2ος στην κατάταξη Μεταλλίων στο ανωτέρω πρωτάθλημα.
Η αποκομιδή Πανελληνίων μεταλλίων ανέρχεται σε 71 μετάλλια με:
Χρυσά: 38, Αργυρά: 24, Χάλκινα: 9.
Τέλος, με την ευκαρία αυτή, κάνουμε γνωστό σε όλους τους γονείς των αθλητών μας ότι, το κολυμβητήριο υπάρχει και μέχρι εξέυρεσης χρημάτων για το πετρέλειο , οι προπονητές μας θα παρέχουν προγύμναση αυτών στο κολυμβητήριο και σε άλλους χώρους όπου θα επιλέξουν, ώστε η φυσική κατάστση των παιδιών να είναι έτοιμη την ημέρα λειτουργίας, αλλά και να μη χάσουμε την επαφή μας.
Oλοι μαζί ενωμένοι ελάτε να δώσουμε τη μάχη μας.
ΑΠO ΤO Δ.Σ. του Ν.O.ΑΡΓOΣΤOΛΙOΥ
“ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ”
Αγαπητοί συμπολίτες,
με την ανοιχτή μου επιστολή επιθυμώ όσο λακωνικά γίνεται να σας εκφράσω την άποψη μου σχετικά με το θέμα του υπό μετατροπή σε Δημαρχείο Κεφαλονιάς Κτιρίου της πρώην Τραπέζης της Ελλάδος,το οποίο αγοράστηκε από τον πρώην Δήμο Αργοστολίου για την δημιουργία της πολυπόθητης από όλο σχεδόν τον πνευματικό κόσμο Πινακοθήκης.Αν και η πρωτοβουλία αυτή εκ του αποτελέσματος ακυρώνεται είναι δεδομένο ότι τα προβλήματα υπήρχαν από την αρχή.
Μη ξεχνάτε ότι είχαν γίνει ενέργειες από το Κοργιαλένειο Ιδρυμα να παραχωρηθεί το Κτίριο για την στέγαση των καλλιτεχνικών θησαυρών του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου,τα οποία συνωστίζονται ή είναι αδύνατον να αξιοποιηθούν και να εκτεθούν στον γνωστό τους χώρο, με άδοξη όμως κατάληξη.Τελικά επεκράτησε η πρόταση αγοράς [συμφέρουσας κατά τα λεγόμενα] του Κτιρίου από τον ισχυρό Δήμο συνεπικουρούμενη από πολλές υπογραφές καλλιτεχνών και διανοουμένων,συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου,υποθέτω εμφορούμενοι όλοι από το όραμα ενός σημαντικού ιδρύματος τέχνης και πολιτισμού στα πρότυπα Πινακοθηκών που ακμάζουν και είναι κιβωτοί αισθητικής και μάθησης σε άλλες πόλεις,προσελκύοντας δεκάδες επισκέπτες και θεωρούνται τουριστικοί προορισμοί.
Επίσης λάβετε υπόψιν ότι ο Δήμος Αργοστολίου εστερείτο και μάλλον στερείται του πλέον απαραίτητου, δηλαδή αξιόλογων καλλιτεχνικών έργων και γενικά σημαντικού εκθεσειακού υλικού.Τα ελάχιστα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που γνωρίζουμε ότι διαθέτει,όπως και δωρεές ερασιτεχνών δεν είναι ικανά για να γίνει Πινακοθήκη-πόλος έλξης και επίσκεψης.Μία Πινακοθήκη αντάξια της πολυσήμαντης προσφοράς των δημιουργών του τόπου μας οφείλει να έχει μεταξύ άλλων επωνύμων και έργα του Πιτσαμάνου,του Ξυδιά,του Αβλίχου,του Βικάτου,του Παρθένη [εμπνεύστηκε και δούλεψε στην Κεφαλονιά],του Μπονάνου,του Στέρη ειδικά της πρώτης περιόδου,του κορυφαίου γλύπτη Σκλάβου και άλλων επτανησίων ,διακεκριμένων νεοελλήνων και της διασποράς,οι οποίοι προβληματίστηκαν σοβαρά για την εξέλιξη της τέχνης καθώς και ντοκουμέντα θεωρητικών όπως ο Κριστιάν Ζερβός και άλλων που έδρασαν στον ελληνικό και διεθνή εικαστικό χώρο , ιδιαίτερα κατά τον επαναστατικό 20ο αιώνα, όταν άλλοι γνωστοί σε επαρχιακό επίπεδο ζωγράφιζαν εμπορικές γλυκανάλατες απεικονίσεις.Επιτέλους είναι ανάγκη να δούμε και να προσεγγίσουμε τα πράγματα με ευρύτητα και αξιοκρατία…
Με τα δεδομένα λοιπόν αυτά έστειλα αμέσως μετά την πολυδιαφημισμένη αγορά επιστολή στον φίλο Γ. Τσιλιμιδό,πρώην Δήμαρχο Αργοστολίου,διατυπώνοντας την επιθυμία μου να συμβάλλω με τις εικαστικές γνώσεις, την πολύχρονη εμπειρία μου στη διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων και τις σχέσεις μου με μουσειακές συλλογές στην θετική ανάπτυξη του εγχειρήματος[αφιλοκερδώς όπως έχω κάνει με όλους τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας που έχω συνεργαστεί άψογα].Ουδέποτε έλαβα απάντηση…Ασχετο όμως από αυτό τα ερωτήματα υπάρχουν και απευθύνονται κύρια σε όσους δυσανασχετούν με την απόφαση του κου Αλέξανδρου Παρίση, Δημάρχου Κεφαλονιάς, να μετατρέψει το ήδη επιβαρυμένο από την υγρασία και την πολύμηνη κλεισούρα κτίριο ,υποθέτω σε αξιοπρεπές Δημαρχειακό Μέγαρο.Γιατί δεν ενήργησε ο Δήμος Αργοστολίου άμεσα μετά τη σοβαρή και επαχθή για τους δημότες αγορά για σύσταση κάποιου επίσημου προσωρινού φορέα, τόσο Διοικητικού όσο και καλλιτεχνικού ως είθισται ,για την υπό ίδρυση Πινακοθήκη ; Αυτός ο φορέας θα ενεργούσε μεταξύ άλλων με το κύρος του για την απόκτηση έγκαιρα σημαντικών δωρεών έργων τέχνης από φορείς,καλλιτέχνες και ιδιώτες και σήμερα πιθανόν να απέτρεπε την αλλαγή χρήσης του Κτιρίου.
Ομως τελικά νομίζω ισχύει το …κάθε εμπόδιο για καλό….Με αντικειμενική προσέγγιση ,μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, το Κτίριο κατά τη γνώμη μου δεν κάνει για Πινακοθήκη, όχι μόνο για πιθανούς τεχνικούς λόγους,οι οποίοι έπρεπε να επισημανθούν πριν την αγορά ,αλλά γιατί είναι μικρό σε σχέση με μια δυναμική προοπτική του να διατηρεί μόνιμη συλλογή , τη δυνατότητα να διοργανώνει αναδρομικές ή σύγχρονες ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις και παράλληλες μορφωτικές εκδηλώσεις, ενώ η συμπαθής αισθητική του στυλιστικά ταίριαζε πράγματι σε Τράπεζα ή Διοικητήριο.
Το όραμα για την Πινακοθήκη όμως υφίσταται ακέραιο και εάν στις δύσκολες μέρες μας είναι ανέφικτο να οικοδομηθεί με τις απαιτούμενες ανάλογες σύγχρονες προυποθέσεις νέο κτίριο ,που θα ήταν η ιδανική λύση, τότε είναι εφικτό να μετατραπεί σε Πινακοθήκη το άχαρο παλαιό πλέον Δημαρχείο στην Πλατεία,με την προσθήκη τουλάχιστον ενός ακόμη ορόφου και πλήρη αρχιτεκτονική αλλαγή του εσωτερικού,εκτός ίσως από την περιστρεφόμενη σκάλα του και βέβαια πλήρη αλλαγή της εξωτερικής του όψης.
Εύχομαι το όραμα της Πινακοθήκης να υλοποιηθεί από συντονισμένες ενέργειες της νέας Δημοτικής αρχής στο άμεσο μέλλον.
Με τις ευχαριστίες μου και ευχές για δημιουργικό 2011
Κώστας Ευαγγελάτος
Ζωγράφος, Λογοτέχνης
Θεωρητικός
της σύχρονης τέχνης
Μέλος του ΕΕΤΕ
Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010
Δεν κρύβονται, με την ανοχή και την συνεργασία της νέας Δημοτικής Αρχής Κεφαλονιάς (ΝΔ) οι Δημοτικές Αρχές του Δήμου Λειβαθούς (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΝ) και του Δήμου Ερίσου (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΝ), σε αγαστή συνεργασία συμπολίτευση και αντιπολίτευση υλοποιούν ενορχηστρωμένα και σχεδιασμένα το κτύπημα βασικών εργατικών δικαιωμάτων, εκποιούν και ξεπουλάνε δημόσια δημοτική περιουσία, κάνοντας Δημοτικό Συμβούλιο(Λειβαθώς) κρυμμένοι, μακριά από την δημοσιότητα και χτυπώντας τις αγωνιστικές δυνάμεις στο χώρο του Δήμου, αγχωμένοι από την συσπείρωση ευρύτερων αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων που παλεύουν για την ανατροπή της παραπάνω πολιτικής τους.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Λειβαθούς (κ.Ε.Ευαγγελάτος) χάνοντας την ψυχραιμία του κατά την συνεδρίαση της 14.12.10 έκανε κατάπτυστη επίθεση στην Λαϊκή Συσπείρωση όταν του ζητήθηκε να απαντήσει που, πότε, με τι θέματα και τι αποφάσεις πήρε η αόρατη 8η συνεδρίαση του ΔΣ που προσπάθησε να «καλύψει» με συμπρωταγωνιστές τις παρατάξεις τις αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ). Δεν είναι καινούργια η πρακτική, του διαχρονικού υμνητή των πολιτικών προϊσταμένων του δικομματισμού, για αυτό είναι άξιοι οι μισθοί του.
Στο ίδιο Δ.Σ. Λειβαθούς (14.12.10) και εκτός ημερήσιας διάταξης λίγο πριν τελειώσει η διαδικασία (κατά το πώς περνάνε οι νυχτερινές αντιλαϊκές τροπολογίες στην Βουλή), χωρίς εισήγηση, χωρίς συζήτηση, ψήφισαν ομόφωνα (με μια μόνο εξαίρεση) πλειοψηφία και μειοψηφία την δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης του Αγκυροβολίου Τουριστικών Σκαφών Αγίας Πελαγίας Σβορωνάτων, με την δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.) όπου θα το υπαγάγουν. Το γεγονός δεν ήταν ξαφνικό, αλλά προετοιμασμένο και σε πλήρη συνεργασία των δυνάμεων που συγκροτούν την νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή Κεφαλονιάς αλλά και την μείζονα αντιπολίτευση του νέου δήμου. Αυτό σημαίνει πλήρη ανταποδοτικότητα, μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις, επιβάρυνση του λαού και στην συνέχεια πλήρη ιδιωτικοποίηση του.
Αυτό το διάστημα συνεχίζονται οι δεκάδες απολύσεις συμβασιούχων εργαζομένων από όλους του Δήμους. Είναι απλήρωτοι εργαζόμενοι από 2- 12 μήνες, μόνιμοι, αορίστου και συμβασιούχοι. Έχουν μετατρέψει εργαζόμενους σε «επιχειρηματίες» με μπλοκάκι χωρίς κανένα δικαίωμα και απλήρωτους. Χρωστούν εκατοντάδες χιλιάδες σε μικροεπαγγελματίες που φτάνουν έως και 3 χρόνια οδηγώντας τους σε απόγνωση.
Ταυτόχρονα αυτές τις μέρες παρελήφθησαν κλήσεις από εργαζόμενους του Δήμου Λειβαθούς για να δικαστούν στις 26.01.11 γιατί διεκδικήσαν το δικαίωμα τους στην δουλειά και την καταβολή των δεδουλευμένων. Το ίδιο έγινε και με τους εργαζόμενους στον Δήμο Ερίσου με πρωταγωνιστική ευθύνη των δυο Δημοτικών Διοικήσεων.
Στις 10.12.10 η Δήμαρχος Ερίσου και δημοτικός σύμβουλος του νέου δήμου με την Νέα Εποχή για την Κεφαλονιά (ΠΑΣΟΚ) θέλοντας να στηρίξει και προκαταβολικά την νέα Δημοτική Αρχή και να τις παραδώσει «έργο» υλοποιώντας και το προεκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού της, αλλά και τις οδηγίες που έδωσε ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εσωτερικών στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ και του μνημονίου στην τελευταία συνάντηση με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους, βγάζει σε πλειστηριασμό, εκποιεί και ξεπουλάει την δημόσια δημοτική περιουσία με την προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για την παραχώρηση σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ για 25 χρόνια και επί πλέον χρόνια συνέχιση της σύμβασης χωρίς διαγωνισμό των παρακάτω ακινήτων :
1.Τουριστικό Περίπτερο Ασσου
2.Δημοτικό Σχολείο Ασσου
3Δημοτικό Σχολείο Κοθρέα.
Αυτά είναι τα πρώτα βήματα του «Καλλικράτη» στον Δήμο, αλλά και του «Καλλικράτη» στην παιδεία και την υγεία. Μετά το κλείσιμο σχολείων και Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας τα δημόσια κτήρια (δηλαδή αυτά που έγιναν με τον ιδρώτα του λαού μέσω της φορολογίας) δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο για την κερδοφορία του. Είναι στο χέρι του λαού της περιοχής αλλά και όλης της Κεφαλονιάς να τους ανατρέψουμε τα σχέδια και να υπερασπιστούμε την λαϊκή περιουσία, τις αναμνήσεις, την ιστορική συνέχεια που ως λαός πρέπει να έχουμε. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη : ξεσηκωμός για να μην πτωχεύσει ο λαός.
Και σήμερα και χθες στο ίδιο έργο είμαστε θεατές.
Διεκδικούν και υλοποιούν μόνο ότι συμφέρει μια χούφτα κεφαλαιοκρατών.
Για τον λαό φτώχεια, λιτότητα, ανεργία, απολύσεις μείωση του βιοτικού επιπέδου.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
27.12.2010
Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010
TAPAΞE ΠAΛI TA NEPA
Την πρόθεσή του να μπει δυναμικά στον τοπικό πολιτικό στίβο, εξέφρασε προχθές το βράδυ από το στούντιο ΚefalonianMa-ntata και στην εκπομπή «Εκ βαθέων», που μεταδόθηκε από την ΕΡΖ, ο συμπατριώτης μας οικονομολόγος-επικοινωνιολόγος κ. Παύλος Παπαδάτος, ο οποίος θεωρείται αυθεντία στο πολιτικό marketihg. Την εκπομπή παρουσίασε ο επιχειρηματίας Στέλιος Σταυρίδης, ενώ σχόλια έκανε ο οικονομολόγος κ. Παναγής Σιμωτάς.
O κ. Παπαδάτος τάραξε τα νερά στην αρχή της συνέντευξης υποστηρίζοντας επί λέξη ότι η Ελλάδα οδεύει σε πορεία πτώχευσης την οποία δεν θα μπορέσει ν’ αποφύγει εκτός κι αν βρεθεί «ο από μηχανής Θεός»! Μάλιστα τόνισε με έμφαση ότι «οι αριθμοί δεν βγαίνουν να πληρώσουμε το χρέος μας και τώρα αλλά και στο απώτερο μέλλον» και εξήγησε στη συνέχεια με οικονομικούς όρους, γιατί φθάσαμε σ’ αυτό το μεγάλο αδιέξοδο.
Στην συνέχεια της συνέντευξης ο κ. Παπαδάτος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπεραμύνθηκε του Μνημονίου και τουΔΝΤ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ευεργετικό» το ρόλο του τελευταίου στα οικονομικά πράγματα της χώρας, αφού με την πολιτική που είμαστε αναγκασμένοι, ως χώρα, να εφαρμόσουμε νοικοκύρεμα στα οικονομικά του κράτους, ενώ παράλληλα θα οδηγηθεί η χώρα -σταδιακά- σε διαδικασία ανάπτυξης!
«Είναι βέβαια, εύκολο να μιλάει κανείς για ανάπτυξη, αλλά η ανάπτυξη χωρίς κατάλληλες δομές, όπως είναι ένα σταθερό πλαίσιο για επενδύσεις, ένα σταθερό φορολογικό νομοσχέδιο, η πάταξη της γραφειοκρατίας κ.α.», πρόσθεσε ο κ. Παπαδάτος.
Στο ερώτημα για το αύριο της χώρας ο κ. Παπαδάτος απάντησε: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τροχιά ανάπτυξης στην Ελλάδα, που είναι προϋπόθεση για να βγούμε από το αδιέξοδο. Το ξαναλέω: Το Μνημόνιο οδηγεί στην ανάπτυξη! Και σωστά η κυβέρνηση Παπανδρέου εφαρμόζει τις σχετικές πολιτικές που βάζουν τάξη στα οικονομικά της χώρας. Όμως δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να πειράξει τις συντάξεις».
Στη συνέχεια η συνέντευξη περιεστράφη σε θέμα τουρισμού με τα οποία ο κ. Παπαδάτος ασχολείται συστηματικά αρκετές δεκαετίες. Αφού έκανε μία εμπεριστατωμένη σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Η Τουρκία το 1990 είχε 2 εκατ. τουρίστες και η Ελλάδα 10 εκατ. Το 2009, η Ελλάδα είχε 11 εκατ. τουρίστες και η Τουρκία 30 εκατ.! Σήμερα η Ελλάδα έχει αρντητικό ρυθμό ανάπτυξης -4% ενώ η Τουρκία έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης +10%»), αναφέρθηκε στα τουριστικά πράγματα της Κεφαλονιάς λέγοντας το παράδοξο ότι «κάποιοι τοπικοί παράγοντες εδώ στο νησί μας δεν θέλουν -για δικούς τους λόγους- να πάει μπροστά το νησί μας, να πάει μπροστά ο Τουρισμός μας»!
Ειδικά για θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού ο κ. Παπαδάτος τόνισε ανάμεσα στα άλλα ότι:
«Η Κεφαλονιά χρειάζεται μεγάλες και σύγχρονες τουριστικές μονάδες που θα “τραβήξουν” πολλούς και με οικονομικές δυνατότητες τουρίστες», «Λείπουν οι τουριστικές υποδομές για να αναπτυχθεί ποιοτικά ο τουρισμός στο νησί μας», «Το σύγχρονο οδικό δίκτυο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε ποιοτικό τουρισμό» (αναφέρθηκε στο δρόμο Αργοστολίου -Πόρου και στην ταλαιπωρία που υφίστανται από τις προπορευόμενες νταλίκες οι οδηγοί των Ι.Χ. τους καλοκαιρινούς μήνες)».
Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδάτος στηλίτευσε την συμπεριφορά των στελεχών του τοπικού ΠΑΣOΚ για τον απαράδεκτο τρόπο που αντιμετώπισαν την ήττας τους. «Το μεγαλείο ψυχής του πολιτικού άνδρα είναι ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζει την ήττα»!
Για το δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Αλέκο Παρίση ο κ. Παπαδάτος είπε: «Εχει μεγάλη εμπειρία και θα τα καταφέρει γιατί θα ταράξει τα νερά εδώ στη Κεφαλονιά. O πολιτικός πρέπει να έχει όραμα και ο Παρίσης έχει όραμα για το νησί μας»!
Τέλος, για το αύριο της χώρας στην εποχή της αβεβαιότητας που διανύουμε, ο κ. Παπαδάτος τόνισε με τρόπο κατηγορηματικό: «Πιστεύω ότι τελικά η Ελλάδα θα βγει από την κρίση. Θα περάσουμε βέβαια από δύσκολους ατραπούς, αλλά σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θα έχει την τύχη της Αργεντινής»!
ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο Α. ΠΑΡΙΣΗΣ
Tην Πρωτοχρονιά (1/1/2011) όποτε και αρχίζει επισήμως η ανάληψη των καθηκόντων του, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς θα παραστεί στην εορταστική δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας - Αναλήψεως Αργοστολίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος, και στη συνέχεια θα ακούσει τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο γραφείο του.
Εξάλλου στο εορταστικό του μήνυμα για τα Χριστούγεννα, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς αναφέρει τα ακόλουθα:
Τούτες τις άγιες μέρες, που εμπνέουν αγάπη, ελπίδα και αλληλεγγύη, στις καρδιές όλων των Χριστιανών, εκφράζω τις εγκάρδιες ευχές μου σε όλους τους Κεφαλλονίτες και τις Κεφαλλονίτισσες, όπου και αν βρίσκονται και διαβιούν. Ο συμβολισμός της γέννησης του Θεανθρώπου αναδεικνύει την ανάγκη για τη δική μας αναγέννηση.
Λίγο πριν την έλευση του νέου έτους, ας κάνουμε ο καθένας τη δική του περισυλλογή για όσα ζήσαμε το 2010 και ας ατενίσουμε το μέλλον με διάθεση αισιοδοξίας και καλής προαίρεσης σε όλα τα επίπεδα. Μας αξίζουν καλύτερες μέρες και είμαι βέβαιος ότι όλοι μας θα εργαστούμε για να κατακτήσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, οικοδομώντας μια κοινωνία με συνοχή και ευημερία.
Η νέα χρόνια σηματοδοτεί για τον τόπο μας μια πρωτοφανή και ιστορική αλλαγή. Μπροστά μας ανοίγεται ένας νέος δρόμος στην κοινή ζωή του νησιού με τον έναν και ενιαίο πλέον Δήμο Κεφαλλονιάς.
Με πίστη στις δυνάμεις μας, ενότητα, συλλογικότητα, αμεροληψία, διαφάνεια, βαθιά ευθύνη και συναίσθηση του χρέους, θα καταφέρουμε να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο μας και για τους πολίτες του, οικοδομώντας μια Ισχυρή Κεφαλονιά με μια Ισχυρή Κοινωνία.
Χρόνια Πολλά!
Καλή & Δημιουργική Χρονιά!
Αλέξανδρος Παρίσης
Δήμαρχος Κεφαλλονιάς
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΛΟΥΚΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ
Από το ΝΟΑ εστάλη το ακόλουθο δελτίο Τύπου:
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Ομίλου Αργοστολίου μετά την οδυνηρή απόφαση του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αργοστολίου, να κλείσει το Κολυμβητήριο, έχει την υποχρέωση να γνωρίσει στους κατοίκους μας την πραγματική εικόνα του λόγου που έκλεισε και ποιός το έκλεισε.
Από αρκετές ημέρες είχε σταματήσει να λειτουργεί το Κολυμβητήριο με πρόσχημα ότι, δεν έχει πετρέλαιο λόγω κακοκαιρίας, μετά αναρτήθηκε ανακοίνωση ότι, λόγω προβλημάτων στις σωληνώσεις του το Κολυμβητήριο θα παραμέινει κλειστό. Και στις δύο περιπτώσεις δεν είχαμε έγγραφη ενημέρωση , ούτε κάν να βρεθούμε από κοινού για την εξεύρεση λύσης.
Μετά, μας ενημερώσαν τηλεφωνικά ότι το Κολυμβητήριο θα λειτουργήσει γιατί προμηθεύτηκαν πετρέλαιο μόνο για τρεις ημέρες.
Το θέμα έφθασε στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς βέβαια να προσκαλεστούμε , όπου την Δευτέρα 20/12/2010 ο Πρόεδρος του Α.Ο.Δ.Α. κ. Βαλλιανάτος Γεράσιμος μαζί με το Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Τσιλιμιδό Γεώργιο ανακοίνωσαν, ότι μετά την παρεέυση των τριών ημέρων το Κολυμβητήριο κλείνει λόγω έλλειψης χρημάτων, τόσο για να αποπληρωθούν τα χρέη όσο και να παραγγελθεί νέο πετρέλαιο. Το χρέος για το πετρέλαιο, στην αρχή έλεγαν ότι ανέρχεται σε 40.000€, με την τελευταία παραγγελία έφθασε τις 50.000€. όπως στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Βαλλιανάτος Γεράσιμος ανακοίνωσε ότι τα χρέη γενικά του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αργοστολίου ανέρχονται σε 76-80.000,00€.
Εμείς δε γνωρίζουμε τίποτε , ούτε πιστεύουμε οτιδήποτε αν δε δούμε επίσημο απολογισμοό – ισολογισμό.
Προκειμένου να σπαταληθεί το πετρέλαιο στις μέρες 22-23-24/12/2010όπου δε θα δινόταν χρήση από αθλητές λόγω των εορτών , αλλά και να γινόταν κανένα όφελος δε θα είχε στους αθλητές μας, αποφασίσαμε να προτείνουμε στη Διοίκηση του Α.Ο.Δ.Α. να σταματήσει τη θέρμανση της πισίνας και να συνεχίσει τη λειτουργία του υπολοίπου μηχανοστασίου του Κολυμβητήριου, ώστε να κρατήσουμε το πετρέλαιο των τριών ημερών, που ίσως χρειαστεί και συμπλήρωμα , για τη μεγάλη εθνική υποχρέωση που έχουμε, απέναντι της ομάδας υδατοσφαίρισης που βρίσκεται στην Α2 Εθνική Κατηγορία που πιστεύουμε, ότι χάριν αυτού του επιτεύγματος θα ευαισθητοποιηθούν και θα επαναχρηματοδοτήσουν τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου.
Επίσης, έχουμε μεγάλη υποχρέωση απέναντι των χορηγών της ομάδας μας οι οποίοι θέλουν, έστωνα δούν τον πρώτο αγώνα της ομάδας μας που είναι στις 23 Ιανουαρίου 2010 , στο Αργοστόλι με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.
Ελπίζουμε μέχρι τότε και ίσως νωρίτερα, με κοινές ενέργειες όλων των παραγόντων και των τοπικών φορέων , να κατορθώσουμε να επαναλειτουργήσει αυτός ο ιερός χώρος.
Λυπούμεθα και ο Θεός αυτές τις άγιες ημέρες ας τους συγχωρέσει που μέχρι την τελευταία στιγμή της αποχώρησης τους ρίχνουν φαρμάκι, αντί να φύγουν με σκυμμένο το κεφάλι, διατυμπανίζουν ότι το Κολυμβητήριο το έκλεισε ο Νιφοράτος Πρόεδρος του Ν.Ο.Α. και ο Παρίσης. Σας ενημερώνουμε ότι το Νιφοράτο ούτε καν δεν τον υπολόγιζαν σε όποιες έγγραφες προτάσεις τους έκανε για την καλή λειτουργία και σωτηρία του Κολυμβητηρίου. Ο δε νέος Δήμαρχος μας δεν έχει ουδεμία συμμετοχή , καμμία ευθύνη, ούτε καμμία πρόταση έκανε. Αντίθετα , αναφέρθει ότι, μόλις αναλάβει το δήμο θα σκύψουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Τέλος, ειλικρινά θλιβόμαστε που με τέτοιο τρόπο προσπαθούν να λιδορήσουν απέναντι στο προσώπό του Πρόεδρου του Ομίλου μας κ. Λουκά Νιφοράτου, ο οποίος θυσίασε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Ομίλου μας και φίλους 15 ολόκληρα χρόνια για να φτιάξουν αυτό το κολυμβητήριο , κι αυτοί χρειάστηκαν μόλις 3 χρόνια για το κλείσουν.
Προσκαλούμε όλους τους γονείς των αθλητών μας τη Δευτέρα 27/12/2010 και ώρα 18:00μ.μ. στα γραφεία του Ομίλου μας , για να αποφασίσουμε από κοινού για δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να σώσουμε τα παιδιά μας.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ο ΜΕΓΑΛΟΔΥΝΑΜΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΠΟΤΗΡΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.