Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

kefaloniapress.gr

Τα έργα στο Αργοστόλι ολοκληρώνονται. Οι πληρωμές τους?


Σε 20 ημέρες (πάνω –κάτω) τα τρία έργα – βιτρίνα στο Αργοστόλι : η Πλατεία Βαλλιάνου, η οδός Παναγή Βαλλιάνου και η «Λαχαναγορά» , θα παραδοθούν στους δημότες. Και για να παραδοθούν θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί οι εργολάβοι.
Ας δούμε λοιπόν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι πληρωμές των έργων.
ΕΡΓΟ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ
Το ποσόν της σύμβασης είναι 1.201.124,46 ευρώ.
Στις 7/3/2017 πληρώθηκε ο πρώτος λογαριασμός του έργου 241.571,10 ευρώ.
Για να γίνει κατανοητή «η ταχύτητα» με την οποία πληρώνονται οι λογαριασμοί, ο Δήμος διαβίβασε στην Περιφέρεια τα δικαιολογητικά για την πληρωμή στις 21/11/2016, ο Περιφερειάρχης έδωσε την εντολή για την πληρωμή μετά από ….2 ½ μήνες ( στις 6/2/2017) και η πληρωμή έγινε μετά από ….ένα μήνα στις 7/3 !!!
Το χρέος προς τον εργολάβο σήμερα είναι  959.553,36 ευρώ τα οποία και πρέπει να έλθουν από το Υπουργείο μέχρι τις 15 Ιουνίου.
ΕΡΓΟ  ΟΔΟΥ ΠΑΝΑΓΗ ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ
Το ποσόν της σύμβασης είναι 539.713,04 ευρώ.
Στις 7/12/2016 πληρώθηκε ο 1ος λογαριασμός του έργου 98.533,72 ευρώ.
«Το ωραίο» που δημιουργεί και πλήθος αποριών σχετικά με το από πού πληρώθηκε ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι πως στον αντίστοιχο κωδικό εσόδων του Δήμου (1322.11) για το 2016 εμφανίζεται ένα …..μεγαλοπρεπές μηδενικό, που σημαίνει ότι λεφτά από την Περιφέρεια (και κατ’επέκταση το Υπουργείο) …..δεν ήλθαν δεκάρα τσακιστή !!! Από το από πού προέρχονται αυτά τα 98.533,72 ευρώ  παραμένει μέγα μυστήριο…
Στις  3/5/2017 πληρώθηκε ο 2ος λογαριασμός του έργου 52.274,10 ευρώ και γι’ αυτά τα λεφτά στα «δικαιολογητικά έγγραφα» του εντάλματος πληρωμής εμφανίζεται «αποδεικτικό πληρωμής από περιφερειακό ταμείο» .
Συνολικά δηλαδή έχουν πληρωθεί στον εργολάβο 150.807,82 ευρώ και παραμένουν απλήρωτα 15 ημέρες πριν την ολοκλήρωσή του 388.905,22
ΕΡΓΟ «ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ»
Το ποσόν της σύμβασης είναι 530.546,74 ευρώ.
Στις 3/5/2017 πληρώνεται ο πρώτος λογαριασμός 934,95 ευρώ ο οποίος είχε εγκριθεί από την Τεχνική Υπηρεσία προ …. 4 ½ μηνών (22/12/2016) και την ίδια ημέρα ο 2ος λογαριασμός 71.785,65 ευρώ και οι δύο πληρωμένοι από το περιφερειακό ταμείο.
Σύνολο 72.720,60 ευρώ.
Την επομένη των δύο πληρωμών η υπηρεσία ενέκρινε τον 3ο λογαριασμό 46.493,82 ευρώ ο οποίος ακόμη και να πληρωθεί μέχρι την ολοκλήρωση του έργου σε 15 ημέρες οι συνολικές πληρωμές θα φθάνουν τα 119.214,42 ευρώ και θα υπολείπονται για την αποπληρωμή των εκτελεσμένων εργασιών 411.332,32 ευρώ.
Ο ρόλος της Περιφέρειας
Τα έργα πληρώνονται από εθνικούς πόρους και το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) μέσω της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Αυτό σημαίνει ότι η Περιφέρεια μπορεί, μέχρις ενός σημείου εννοείται….., να διευκολύνει τον Δήμο και να πληρώνει λογαριασμούς των τριών έργων από το δικό της ταμείο χωρίς να έχει πάρει τα λεφτά από το Υπουργείο και όταν αυτά έλθουν ….να τα κάνει πάτσι. Βεβαίως και δεν είναι κακό και διευκολύνει ο Θόδωρος μια κατάσταση για το νησί του, το πως τα καταφέρνει με τη γραφειοκρατία της ΠΙΝ είναι δικό του θέμα.
Συνολικά η Περιφέρεια έχει πληρώσει 366.565,80 ευρώ (παραμένει μυστήριο ο 1ος λογαριασμός του έργου της οδού Παν. Βαλλιάνου για τα 98.533,72 ευρώ από πού πληρώθηκαν).
Σε κάθε περίπτωση πάντως και σε λιγότερες από είκοσι ημέρες ο Δήμος πρέπει να εξασφαλίσει μέσω της Περιφέρειας και για τα τρία έργα περίπου 1.760.000 ευρώ.
Εργολάβοι – ευεργέτες
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στις σημερινές οικονομικές συγκυρίες , τρείς στους τρεις εργολάβους που έχουν αναλάβει τα ανωτέρω έργα, πληρώνουν τους εργάτες και τα υλικά των έργων κυρίως από το δικό τους ταμείο! Πρόκειται πραγματικά για μεγάλη τύχη της δημοτικής αρχής. Ευχόμαστε να κρατήσει έως το τέλος αυτή η τύχη , να παραδοθούν τα έργα, να πέσουν οι λαμαρίνες και να δούμε το αισθητικό αποτέλεσμα της ανάπλασης.
Και όπως καταλαβαίνετε θα ακολουθήσει μεγάλη  κουβέντα!

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

 Εφημερίδα Κεφαλονιά

Μια «πολιτισμένη» απάντηση στον Δ. Λυκούδη από Φορείς της Σάμης

By on May 9, 2017 
 
 λυκουδηςΤο τελευταίο διάστημα, κάτοικοι και Φορείς της Σάμης δίνουν έναν αγώνα, για το γκρέμισμα και την αντικατάσταση από την Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς, λόγω επικινδυνότητας, της πεζογέφυρας του παραλιακού, Σάμης-Καραβομύλου.
Η αντίδραση του Δήμου, δια μέσου του Αναπληρωτή Δημάρχου κ. Διονύση Λυκούδη, μιλώντας στον δημοσιογράφο κ. Σάκη Βούτο, μεταξύ των ανακριβειών που είπε, ήταν να αποκαλέσει τους κατοίκους και τους Φορείς, που κινητοποιούνται για το θέμα, “ανεγκέφαλους”! Ύστερα από χτεσινή συνεδρίασή τους, οι Φορείς της Σάμης, απαντούν με δελτίο τύπου, πολιτισμένα, δίχως κραυγές και χαρακτηρισμούς, όπως αρμόζει στον Πολιτικό Πολιτισμό μας, αλλά και όπως επιβάλει η θέση του αιρετού, που είναι να συνθέτει και όχι να αποσυνθέτει, να υπηρετεί τους πολίτες που τον εξέλεξαν και όχι να τον υπηρετούν! Απαντούν και δηλώνουν πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον τον αγώνα τους, μαζικά και οργανωμένα, για να πετύχουν τους στόχους τους.
Ρεπορτάζ Τάσος Καβαλλιεράτος
2

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Επειδή ο αντ’ αυτού κ. Λυκούδης συχνά – πυκνά δηλώνει βαρύγδουπα και με τον ανάλογο στόμφο ότι με τα έργα της Πλατείας γίνεται ανάπλαση του «ιστορικού κέντρου» του Αργοστολίου. Τελευταία μάλιστα σε μια επίδειξη απαράμιλλης έπαρσης δηλώνει πως «κατασκευάζεται ένα νέο ιστορικό κέντρο» (!) που …«θα μοιάζει με τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας»!
Λέμε, λοιπόν, να μιλήσουμε σοβαρά και να αφήσουμε τα καλαμπούρια…
Και αυτό γιατί όποιος κάνει ιστορικές αναφορές θα πρέπει να γνωρίζει την ιστορία, πολύ δε περισσότερο όταν είναι θεσμικός παράγοντας και όχι να την γελοιοποιεί.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο κ. Λυκούδης δεν έχει ουδεμία σχέση και γνώση της ιστορίας του Αργοστολιού, αφού είναι γέννημα-θρέμμα μιας άλλης πόλης και εδώ να τελείωνε η συζήτηση.
Όμως οφείλουμε κάποιες εξηγήσεις.
Και πρώτα απ’όλα:
Όταν μιλάμε για «ιστορικό κέντρο» του Αργοστολίου η τοπική ιστορία μόνο την Κεντρική Πλατεία (σήμερα Παναγή Βαλλιάνου) δεν περιλαμβάνει.
Δεν θα πούμε την γνώμη μας. Θα μιλήσουμε με ιστορικά ντοκουμέντα.
Ιστορικό κέντρο για το Αργοστόλι ήταν το Λιθόστρωτο κάτι σαν την Πλάκα στην Αθήνα όπως εύστοχα έχει γραφτεί αρκετές φορές.
Οι ιστορικές πλατείες του Αργοστολιού ήταν η Πλατεία Καμπάνας και η Πλατεία του Μέτελα.
Η σημερινή Πλατεία Καμπάνας ήταν σύμφωνα, με τις ιστορικές πηγές η πρώτη και μοναδική Πλατεία της πόλης που δημιουργήθηκε μετά την ανακήρυξη του Αργοστολίου ως πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς το 1757 και τους σεισμούς του 1767.
Η πρώτη της ονομασία ήταν «Πλατεία του Αγίου Μάρκου». Μετά την εκδίωξη των Βενετών θα ονομαστεί «Πλατεία Ελευθερίας». Στην δε περίοδο της Αγγλοκρατίας θα ονομαστεί από το λαό «Πλατεία των μαστιγώσεων», γιατί εκεί οι Άγγλοι μαστίγωναν κάθε αντίθετο προς το καθεστώς πολίτη.
Με την οικοδόμηση του Πύργου του Ωρολογίου μεταξύ 1770 και 1790 η Πλατεία πήρε την ονομασία «Πλατεία τση Καμπάνας», που στο πέρασμα του χρόνου παρέμεινε μέχρι σήμερα.
Στην Πλατεία του Μέτελα δεν είναι τυχαίο ότι οι Άγγλοι στην περίοδο της Αγγλικής κατοχής είχαν αναγείρει τον ανδριάντα του αρμοστή των Ιονίων Νήσων Μέιτλαντ οπότε και εξ αυτού του γεγονότος ονομάστηκε έτσι από το λαό και παρέμεινε μέχρι σήμερα.
Στην Πλατεία του Μέτελα γινόταν όλες οι κοινωνικές δραστηριότητες του Αργοστολιού όπως δείχνουν πλήθος φωτογραφιών (από την καθιερωμένη Κυριακάτικη βόλτα, μέχρι τις γυμναστικές επιδείξεις των σχολείων και τους ποδοσφαιρικούς αγώνες). Ίσως μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την ιστορική Πλατεία του Αργοστολίου επέλεξε η διορισμένη από την Απριλιανή δικτατορία Δημοτική Αρχή, ενώ υπήρχαν άλλες και μάλιστα καλλίτερες λύσεις, να αναγερθεί η Ναυτική Σχολή, σβήνοντας έτσι την ιστορικότητα της Πλατείας και την ιστορική μνήμη του Αργοστολίου.
Η σημερινή Πλατεία Βαλλιάνου στη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε πολύ πρόσφατα ιστορικά, μόλις …47 χρόνια πριν τους σεισμούς του 1953, όταν το 1906 επί δημαρχίας Σπύρου Κοσμετάτου (μετέπειτα βουλευτή και πατέρα του πρώτου μετά την μεταπολίτευση δημάρχου Μαρίνου Κοσμετάτου) κατεδαφίστηκε το «Μέγαρο της Δικαιοσύνης» που είχε οικοδομηθεί το 1829. Πριν ήταν μια μικρή Πλατεία στο πάνω μέρος της σημερινής που είχε το εξής χαρακτηριστικό το οποίο και διατήρησε όταν μεγάλωσε, όπως αποκαλυπτικά περιγράφει ο μοναδικός και αξεπέραστος Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος στο βιβλίο του «Το Αργοστόλι διασκεδάζει» (σελίδα 67):
«Η αποχή του λαϊκού στοιχείου από την Πλατεία είναι χαρακτηριστική. Για χρόνια πολλά, ο χώρος αυτός συχνάζεται από την αριστοκρατία και τους μεγαλοαστούς. Ο «λαός» την αποφεύγει και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις την επισκέπτεται, κάνοντας μάλιστα ομαδική εμφάνιση».
Μόνο λοιπόν «ιστορική» δεν είναι η σημερινή Πλατεία Βαλλιάνου με τα δεδομένα της ιστορίας και σε σύγκριση πάντα με την Πλατεία Καμπάνας, το Λιθόστρωτο και την Πλατεία Μέτελα.
Ουδείς δεν λέει ότι η Πλατεία Βαλλιάνου δεν έχει την δικιά της ιστορία, ιδιαίτερα μετά την απελευθέρωση το 1945 και σίγουρα στη σύγχρονη μετασεισμική ιστορία του Αργοστολίου. Αλλά όχι με την έννοια που χρησιμοποιεί ο κ. Λυκούδης προκειμένου να καταδείξει ότι …όλα γίνονται «για πρώτη φορά», γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να μηδενίζει και να γελοιοποιεί την τοπική ιστορία.
Δεν ξέρουμε τι τελικά θα γράψει η ιστορία για την Δημοτική Αρχή Παρίση και προσωπικά για τον κ. Λυκούδη και αν θα τον κατατάξει δίπλα στον δημιουργό ενός εκ των επτά θαυμάτων της αρχαιότητας των «κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας» Βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσωρ Β’ αλλά νάναι σίγουροι ότι θα μείνουν στην ιστορία για κάτι πιο …πεζό και συνάμα πιο σημαντικό, που πάνω από 100 έτη συντρόφευε το Αργοστόλι. Ο λόγος φυσικά που η Δημοτική Αρχή Παρίση με περισσή ανευθυνότητα άφησε να ξεραθούν οι δύο από τους τέσσερεις υπερονόβιους φοίνικες-εμβλήματα της Πλατείας και του Αργοστολίου.
Αν τώρα για προφανείς λόγους μεγαλομανίας και προκειμένου να δοθεί …κοσμοϊστορική αξία στην ανάπλαση της σημερινής Κεντρικής Πλατείας του Αργοστολίου, εξ ού και οι γελοιότητες περί… «κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας», η σημερινή Δημοτική Αρχή με προεξάρχοντα τον κ. αντ’αυτού προσπαθεί …να γράψει την ιστορία της πόλης από την αρχή μηδενίζοντας το ρολόι του χρόνου στο σωτήριο έτος 2011 που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή Παρίση, αυτό είναι μια άλλη ιστορία που σίγουρα πρέπει να απασχολήσει τους σημερινούς ψυχιάτρους και τους αυριανούς ιστορικούς.
Και αν ουδείς δεν διανοείται να αποκαλέσει «ιστορικό κέντρο» της Αθήνας την σημαντική ιστορικών γεγονότων Πλατεία Συντάγματος, εδώ στην Κεφαλονιά ζούμε άλλο ένα επεισόδιο όχι απλά στρέβλωσης της τοπικής ιστορίας αλλά μιας προσπάθειας …γελιοποίησης της τοπικής ιστορίας με βαρύγδουπες εξαγγελίες και Ναπολεόντειες μεγαλομανίες.
Και το να γελοιοποιείται η τοπική ιστορία και μάλιστα από αυτούς που θα έπρεπε να την τιμούν πρώτοι και καλλίτεροι είναι ό,τι το χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία τοπική κοινωνία.
Η Πλατεία του Μέτελκ (Μέιτλαντ)
Το κτίριο της Δικαιοσύνης στην Πλατεία Δικαιοσύνης, στο κέντρο περίπου της 
σημερινής Πλατείας Βαλλιάνου

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντ’ αυτού κ. Διονύσης Λυκούδης έκανε μιά φοβερή δήλωση. Είπε λοιπόν:
«Τα χρήματα για τα έργα βγήκαν επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου και υπουργού Θάνου Μωραϊτη, ο οποίος μας ενέταξε τα έργα αυτά στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».
Στη δήλωση του κ. Λυκούδη ο μόνος που αντέδρασε και μάλιστα με αρκετή δόση ειρωνείας για την κομματική και πολιτική στάση της δημοτικής αρχής και προσωπικά του κ. Λυκούδη ήταν ο τοπικός σύμβουλος Διλινάτων και γνωστός για τους αγώνες του για την απόδοση από το Δήμο στα χωριά των τελών από τις ανεμογεννήτριες κ. Τάσος Τζωρτζάτος. «Ναι το κακό ΠΑΣΟΚ και ο Παπανδρέου ο κλέφτης»! Ο κ. Λυκούδης, φυσικά δεν αντέδρασε στην αντίδραση Τζωρτζάτου …άλλωστε τι να πει.
Βέβαια ο κ. Λυκούδης έκανε ένα «μικρό λαθάκι» στις ευχαριστίες του. Η απόφαση για την χρηματοδότηση των έργων βγήκε τον Μάρτιο του 2012 επί κυβερνήσεως …όχι Γεωργίου Παπανδρέου, αλλά …Λουκά Παπαδήμα (11/11/2011 – 16/5/2012). Τότε που ο «Γιωργάκης» «πούλησε» τη λαϊκή εντολή του 45% που δόθηκε από τον Ελληνικό λαό στο ΠΑΣΟΚ και του προέκυψε μετά από ένα χρόνο κυβέρνηση …Παπαδήμα με υπουργούς του ΛΑΟΣ, τον Άδωνη και τον Βορίδη!
Σωστά βέβαια θυμάται πως ο Θάνος Μωραΐτης ως υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υπέγραψε την απόφαση για την χρηματοδότηση έξι έργων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Τώρα γιατί ο κ. Λυκούδης πέντε χρόνια μετά θυμάται να ευχαριστήσει εκ μέρους της δημοτικής αρχής το Θάνο Μωραΐτη και τον Γιωργάκη Παπανδρέου (που …δεν ήταν και πρωθυπουργός) όταν …δεν το είχε πράξει ο Δήμος με την υπογραφή της απόφασης χρηματοδότησης, είναι σίγουρα ένα μεγάλο ερωτηματικό.
Το σημαντικότερο βέβαια όλων είναι ότι ο κ. Λυκούδης ευχαριστεί Παπανδρέου και Μωραΐτη για μια …ανύπαρκτη χρηματοδότηση.
Και εξηγούμαστε.
Το Μάρτιο του 2012 ο τότε υφυπουργός Μωραΐτης όντως υπέγραψε με την α.π. 10816/ΔΕ-1025/06-03-2012 απόφαση του την ένταξη έξι έργων του Δήμου Κεφαλονιάς στο ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) προϋπολογισμού 5.400.000 ευρώ και πίστωσης για το 2012 του ποσού 1.000.000 ευρώ.
Πέντε χρόνια μετά τα εκατομμύρια που είχε υποσχεθεί ο Μωραΐτης το 2012 από το ΠΔΕ για τα έξι έργα της Κεφαλονιάς είναι μια …ανεκπλήρωτη υπόσχεση, όπως τα 3 εκατομμύρια που είχε υποσχεθεί το 2009 ο Αβραμόπουλος ως υπουργός Υγείας στον τότε βουλευτή Παρίση για το Γηροκομείο Αργοστολίου και οκτώ χρόνια μετά μόνο γύρω στις 600.000 ευρώ έχουν έλθει!
Αναλυτικά ο κ. Μωραίτης που με θέρμη σήμερα ο αναπληρωτής Δημάρχου κ. Λυκούδης τον ευχαριστεί, το 2012 υπέγραψε την ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έξι έργων συνολικού προϋπολογισμού 5.400.000 ευρώ και μάλιστα με πίστωση για το 2012 ποσού 1.000.000 ευρώ.
❶ ΑΝΑΠΛΑΣΗ – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΑΝ. ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ, προϋπολογισμού 900. 000,00Ε.
❷ ΑΝΑΠΛΑΣΗ – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, προϋπολογισμού 1.500.000,00Ε.
❸ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΓΕΦΥΡΑ – ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ, προϋπολογισμού 1.000.000, 00Ε.
❹ ΚΟΜΠΑΚΤ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΦΙΣΚΑΡΔΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, προϋπολογισμού 800. 000,00Ε.
❺ ΕΡΓΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΛΟΥΡΔΑΤΩΝ – ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΟΔΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΛΟΥΡΔΑ, προϋπολογισμού 800. 000,00Ε.
❻ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ (ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΒΑΛΕΝΤΗ), προϋπολογισμού 400.000, 00Ε.
Πέντε χρόνια μετά ιδού ποια είναι η εικόνα.
Μόνο το 6ο έργο οι όψεις του σχολείου του Ληξουρίου πήρε τα 400.000 ευρώ που είχαν βγει και ολοκληρώθηκε. Και αυτό σε ένα έργο άχρηστο κατ’ουσίαν και κατά γενική ομολογία, αφού δεν έχει καμία πρακτική αξία για το Ληξούρι των αμέτρητων προβλημάτων.
Για τα υπόλοιπα πέντε έργα:
Ο Βιολογικός του Φισκάρδου και η παραλία του Λουρδά …αγνοούνται!
Μάλιστα το ζωτικής σημασίας έργο για το Φισκάρδο λέγεται ότι ενώ έχει δημοπρατηθεί εδώ και χρόνια έχει κολλήσει γιατί η δημοτική αρχή …δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει χώρο για την εγκατάσταση της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού!
Τα άλλα τρία έργα είναι τα πολύπαθα έργα του Αργοστολίου.
Μετά κόπων και βασάνων δημοπρατήθηκαν και μετά από αρκετό διάστημα που ήταν στα συρτάρια του Δημαρχείου οι διαγωνισμοί υπογράφτηκαν οι συμβάσεις.
Αναλυτικά τα πράγματα έχουν ως εξής:
Για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας η σύμβαση 1.201.124,46 ευρώ έγινε στις 23/2/216 με ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 22/2/2017. Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις ο χρόνος ολοκλήρωσης που σήμερα ισχύει είναι 18/6/2017.
Παρ’ότι το έργο βαίνει στην ολοκλήρωσή του ο εργολάβος έχει πληρωθεί μέσω της Περιφέρειας από την οποία γίνονται οι πληρωμές στις 7/3/2017 μόνο 241.571,10 ευρώ. Και αυτά δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι προέρχονται από το Υπουργείο για το συγκεκριμένο έργο ή από άλλες πηγές της Περιφέρειας. Απομένουν δηλαδή 959.553,36 ευρώ που είναι άγνωστο πότε θα πληρωθούν…
Για την ανάπλαση της οδού Παναγή Βαλλιάνου η σύμβαση 539.713,04 ευρώ έγινε στις 23/2/216 με ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 22/2/2017. Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις ο χρόνος ολοκλήρωσης που σήμερα ισχύει είναι 3/6/2017 αν και επισήμως ο αντ’αυτού κ. Λυκούδης έχει δεσμευτεί για ολοκλήρωση του έργου μαζί και αυτού της πλατείας για τις 15/6/2017. Μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί 98. 533,72 ευρώ στις 7/12/2016 και αυτά όπως προκύπτουν από τους πίνακες εσόδων προέρχονται από λεφτά του Δήμου. Το Υπουργείο δεν έδωσε τίποτα παρ’ότι ο περιφερειάρχης κ. Γαλιατσάτος στις 3/11/2016 έδωσε εντολή στον υπεύθυνο λογαριασμού του έργου στο Περιφερειακό Ταμείο να πληρωθεί ο λογαριασμός!
Και γιαυτό το έργο αν και βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσής του απομένουν 441.179,32 ευρώ που είναι επίσης άγνωστο πότε θα πληρωθούν…
Για την διαμόρφωση της παραλιακής ζώνης 530.546,74 ευρώ υπογράφτηκε στις 22/1/2016 με ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 17/11/2016. Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις και σε αυτό το έργο ο χρόνος ολοκλήρωσης μετατέθηκε για τις 31/3/2017 και πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο έδωσε παράταση 30 ημερών, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να ολοκληρωθεί …την περασμένη Κυριακή 30 Απριλίου. Παρ’όλα αυτά επισήμως ο αντ’αυτού κ. Λυκούδης ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μαζί με αυτά της πλατείας και της οδού Παναγή Βαλλιάνου μετά από …1½ μήνα στις 15/6/2017. Τρελή αριθμητική ή μήπως με αφελή τεχνάσματα στοχεύεται η εξαπάτηση του κόσμου;
Το κωμικοτραγικό στην υπόθεση είναι ότι για αυτό το έργο που εκτελείται περισσότερο ομαλά και απρόσκοπτα από τα άλλα δύο ο εργολάβος …δεν έχει πάρει δεκάρα τσακιστή μέχρι σήμερα. Ούτε καν …τα 934,95 ευρώ του 1ου πιστοποιημένου λογαριασμού.
Ανακεφαλαιώνοντας:
Η πραγματικότητα από τις ευχαριστίες του κ. αντ’αυτού «Για τα χρήματα που βγήκαν επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου και υπουργού Θάνου Μωραϊτη» πολύ απέχουν της πραγματικότητας και της αλήθειας.
Εκτός της γκάφας ολκής του αντ’αυτού για «την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου» που όμως ήταν …Λουκά Παπαδήμα, επί της ουσίας ο Θάνος Μωραϊτης έταξε 5.400.000 ευρώ και πέντε χρόνια μετά έχουν έλθει μόνο …641.571,10 ευρώ (τα 400.000 του σχολείου Ληξουρίου και τα 241.571,10 της πλατείας υπό αίρεση για την προέλευσή τους).
Απομένουν βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και των αγνοουμένων έργων (Φισκάρδου και Λουρδά) ούτε ένα – ούτε δύο αλλά …3.629.813,14 ευρώ εκ των οποίων μάλιστα τα …2.029.813,14 ευρώ είναι για (σχεδόν) εκτελεσμένες εργασίες στα τρία έργα του Αργοστολίου.
Για ποια λοιπόν λεφτά θα χρωστάμε υποχρέωση στον Γιωργάκη και τον Θάνο Μωραϊτη αφού τα λεφτά …ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΛΘΕΙ και ουδείς μπορεί να πει υπεύθυνα ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΛΘΟΥΝ !
Μήπως μαζί με τα 2.400.000 ευρώ που χρωστάει το Υπουργείο από το 2009 και δεν τελειώνει το Γηροκομείο και πρέπει ΚΑΙ γιαυτό να ευχαριστήσουμε τον κ. Αβραμόπουλο;
Ή μήπως όπως με τα 98 χιλιάρικα της οδού Παν. Βαλλιάνου και το Γηροκομείο η αποπληρωμή θα γίνει από λεφτά του Δήμου;

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Μεγάλο προβληματισμό έχουν δημιουργήσει στην τοπική κοινωνία οι νέες απουσίες του δημάχρου Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρου Παρίση από τα Δημοτικά Συμβούλια, στις οποίες έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψιν ο «Η».
Το θέμα αφήνει τέτοιες εντυπώσεις, ώστε αρκετός κόσμος πλέον θεωρεί ότι ο δήμαρχος, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του ότι θα είναι δήμαρχος …μέχρι και το 2032, έχει παραδώσει την εξουσία στον αναπληρωτή δήμαρχο και υπεραντιδήμαρχο κ. Διονύση Λυκούδη, ο οποίος κάνει πλέον στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. «δημαρχιακές εμφανίσεις».
Oι συνεχιζόμενες μάλιστα απουσίες του δημάρχου από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. δημιουργούν πλέον μειζον θέμα και δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητάνε να «ξεκαθαρίσει» αυτή η υπόθεση.
Η εικόνα του «απουσιολογίου» του δημάρχου είναι η εξής:
Ενώ το 2015 από τις 30 συνεδριάσεις του Δ.Σ. ο δήμαρχος απουσίαζε σε λογικά πλαίσια (και πάλι πολλές) 6 συνολικά φορές, ξαφνικά το 2016 ήλθε η …εξαφάνιση.
  •  Το Δ.Σ. το 2016 συνεδρίασε 27 φορές.
Παρών ο δήμαρχος ήταν στις 10, απέχοντας στις υπόλοιπες 17!
Μάλιστα από τις 10 παρουσίες του Δημάρχου οι 6 ήταν στις …7 τελευταίες συνεδριάσεις.
n Το Δ.Σ. το 2017 έχει συνεδριάσει 4 φορές (31/1, 28/2, 31/3 και 27/4), στις οποίες ΣΕ OΛΕΣ απουσίαζε ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης. Και μόνο στην ειδική 3η συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 5-3-2017, παρευρέθηκε όταν εκλέχθηκαν το Προεδρείο και οι Επιτροπές.
Μπροστά σε μία τέτοια εικόνα απουσιών από τον δήμαρχο, εντύπωση προκαλεί και η «ελαφρότητα» με την οποία αντιμετωπίζουν το θέμα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Και, φυσικά, η βαρύνουσα και μεγαλύτερη ευθύνη πέφτει στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο. «Στη χάση και τη φέξη» κάποια διαμαρτυρία, πάντα χλιαρή, δίνοντας την εντύπωση ότι γίνεται …«για τα μάτια του κόσμου».
Oσον αφορά τη «δικαιολόγηση» των απουσιών του δημάρχου απ’ τα Δ.Σ. πρέπει να αναφέρουμε ότι σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΙΣΧΥOΥΝ οι δικαιολογίες του τύπου ότι «ο δήμαρχος είχε συνεδρίαση στην ΠΕΔΙΝ, στην ΚΕΔΚΕ ή συνάντηση με κάποιον υπουργό».
Άλλωστε σε όλα τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. αναφέρεται:
«Στην συνεδρίαση δεν παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης αν και νόμιμα κλήθηκε».
Που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι .. O ΔΗΜΑΡΧOΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΑΙOΛOΓΗΤOΣ ΑΠΩΝ. τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις απουσιών του δημάρχου για ΚΕΔΕ, ΠΕΔΙΝ, κ.λπ. θα μπορούσαν οι ημερομηνίες των συνεδριάσεων να μην συμπίπτουν.
Εν κατακλείδι, επαναλαμβάνουμε τη θέση του «Η» εν προκειμένω¨:
«O κόσμος ψήφισε για δήμαρχο τον Γνήσιο και κανέναν άλλο και αν ο Γνήσιος δεν μπορεί να συνεχίσει για οποιονδήποτε λόγο οφείλει να μας το πει»!
Ο «Η» της 26ης/10/2016 (αρ. φ. 6428) όπου ο Γνήσιος λέει ότι θα είναι δήμαρχος ως το 2032!

 Εφημερίδα Κεφαλονιά

Τα πήρε στο… κρανίο ο Φλωράτος με τα φώτα του Μεγάρου

By on May 2, 2017 
 DSC01146
Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Αργοστόλι, η Δημοτική Αρχή έφερε προς ψήφιση δαπάνη 26.000 ευρώ, για εξωτερικό φωτισμό και ανάδειξη κατά τις νυκτερινές ώρες του παλιού Δημαρχείου Αργοστολίου, του νέου Δημαρχείου και τμήματος του κτηρίου της Αντιπεριφέρειας, που ανήκει στον Δήμο.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Σάμης, με την παράταξη “Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά” και πρώην αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Θεόδωρος Φλωράτος, θεωρώντας, άσκοπη και περιττή την δαπάνη αυτή, όταν μάλιστα, ο παραλιακός της Σάμης-Καραβομύλου, είναι “κομμένος στα δύο” με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, έκανε την ακόλουθη δήλωση, προς αυτήν. “Δεν πρόκειται να ξαναψηφίσω καμία δημοτική δαπάνη εις το εξής, όσο δεν επιλαμβάνεστε της κατασκευής νέας πεζογέφυρας στον παραλιακό πεζόδρομο, Σάμης-Καραβομύλου”. Κατά την ψηφοφορία για το θέμα αυτό, αρνητικά ψήφισε σύσσωμη η Παράταξη, “Ανεξάρτητη ΕνωμένηΚεφαλονιά”. Ο κ. Φλωράτος μας τόνισε, πως για το ίδιο ζήτημα όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, ψήφισαν θετικά.
Ρεπορτάζ Τάσος Καβαλλιεράτος