Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ “ΧΤΥΠΟΥΝ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ” ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΦΤΑΝΕΙ Ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” ΜΕ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Πριν από ενάμιση περίπου μήνα ο “Α” με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του είχε αναφερθεί στον επερχόμενο “Καλλικράτη” της Παιδείας που “χτυπούσε καμπανάκι” για συγχωνεύσεις Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ και αποτελούσε σοβαρή απειλή για την οντότητα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Είχαμε τότε επισημάνει ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο αυτό, διότι μια ενδεχόμενη απομάκρυνση των Τμημάτων από το νησί μας, θα αποτελούσε πλήγμα για την τοπική μας οικονομία, η οποία έχει επενδύσει πάρα πολλά στην παρουσία των σπουδαστών.
Όμως, είχαμε πέσει τότε σε προεκλογική περίοδο και ένα θέμα σαν αυτό που “έκαιγε” και είχε και μεγάλο πολιτικό κόστος μπήκε στο αρχείο, καθώς ακόμη και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ναπ. Μαραβέγιας έσπευσε με δηλώσεις του να διαβεβαιώσει ότι τέτοια πιθανότητα δεν υπήρχε.
Ήρθαν όμως δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου την περασμένη Κυριακή και πιο συγκεκριμένα της έγκυρης εφημερίδας “Έθνος της Κυριακής” να επαναφέρουν με μεγαλύτερη αγωνία το θέμα αυτό στην επικαιρότητα.
Σε άρθρο όπου γίνεται ρεπορτάζ για το τι θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος πλαίσιο για την Παιδεία σχετικά με το μέλλον των ΑΕΙ και ΤΕΙ στην Ελλάδα, αναφέρεται σαφώς ότι δεκάδες Τμήματα της Περιφέρειας θα μεταφερθούν σε διαφορετική πόλη, πολλά Τμήματα θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν και αρκετοί πανεπιστημιακοί και καθηγητές των ΤΕΙ θα μεταταχθούν σε άλλα Ιδρύματα.
Επίσης μελετάται χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί να λειτουργεί ένα Ανώτατο Ίδρυμα ανά Περιφέρεια, ενώ από την φετινή χρονιά σχεδιάζεται να υπάρξει εξορθολογισμός στον αριθμό των εισακτέων.
Το “Έθνος της Κυριακής” επικαλείται ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας και γράφει ότι “δεκάδες Τμήματα μετακομίζουν σε άλλη πόλη, καθώς εφεξής όλα τα Τμήματα που εντάσσονται σε μια σχολή, θα πρέπει να εδρεύουν στην ίδια πόλη”. Ποια όμως είναι τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν τα Τμήματα;
Πρώτο κριτήριο: Πόσοι έχουν αποφοιτήσει τα τελευταία χρόνια.
Δεύτερο κριτήριο: Ο μέσος όρος διάρκειας των σπουδών.
Τρίτο κριτήριο: Το ποσοστό απορροφητικότητας των εισακτέων και
Τέταρτο κριτήριο: Το πόσο ελκυστικό θεωρείται το αντικείμενο των σπουδών.
Επίσης θα ληφθεί υπόψη η απασχολισιμότητα των αποφοίτων (τι ποσοστό δηλαδή από αυτούς εργάζεται στο αντικείμενό του).

Όπως είπαμε πρόθεση του υπουργείου Παιδείας θα είναι να υπάρχει ένα ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης σε κάθε Περιφέρεια. Μ' αυτές τις αλλαγές, όπως είναι φυσικό, θα προκύψει σε ορισμένα Τμήματα και Ιδρύματα πλεόνασμα διδασκόντων. Σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Παιδείας οι καθηγητές που “περισσεύουν”, είτε θα απορροφηθούν σε “συγγενές” Τμήμα του ιδίου Ιδρύματος, είτε θα μεταταχθούν σε άλλο ΑΕΙ-ΤΕΙ. Για τα Τμήματα τα οποία θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, το υπουργείο Παιδείας θα μεριμνήσει ώστε να μπορέσουν να μεταπηδήσουν σε Τμήματα με ομοειδή γνωστικά αντικείμενα, γεγονός πάντως που θα προκαλέσει μαζικές μετακινήσεις φοιτητών αλλά και καθηγητών.
Είναι φανερό ότι ο “Καλλικράτης” στην Παιδεία έρχεται για να περικόψει περιττά έξοδα και κόστη που φέρνει ο μεγάλος αριθμός Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη χώρα. Λέγεται ότι από τα 16 συνολικά ΤΕΙ που υπάρχουν στην Ελλάδα, θα μείνουν μόνο 8 και με δεδομένο ότι δεν θα “πειραχτούν” τα μεγάλα ΤΕΙ Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πατρών και Κρήτης, η τύχη όλων των υπολοίπων, μαζί και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, θεωρείται σε κάθε περίπτωση, θολή και αβέβαιη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου