Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011


MANTZABINATEIO, ΩPA MHΔEN

Μετά το TEI Ιονίων έρχεται λουκέτο και για το Μαντζαβινάτειο, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας.

Oπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος σύντομα θα κατατεθεί σχετική τροπολογία έτσι ώστε να «ξεκλειδώσουν» εκείνες οι διαδικασίες που θα δίνουν το πράσινο φως για κοινά διοικητικά συμβούλια σε νοσοκομεία περισσότερα του ενός, με στόχο να καλύπτονται οι ανάγκες που προκύπτουν.

Στο μεταξύ ο συντονιστής της ομάδας που μελετά την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, παρουσίασε τις αλλαγές που προτείνει στην Πελοπόννησο, στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο (6η Υγειονομική Περιφέρεια).

Tο νοσοκομείο Καλαβρύτων, Ληξουρίου και Κρεστένων μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας ενώ τα νοσοκομεία Ναυπλίου και Αγιος Λουκάς αλλάζουν ρόλο, έτσι ώστε να εξυπηρετούν τους χρονίως πάσχοντες.

Στο μεταξύ, άμεση ήταν η αντίδραση του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Σπ. Σπύρου, στις προτάσεις του Υπουργείου Υγείας για ενιαία διοίκηση των νοσοκομείων Αργοστολίου και Ζακύνθου από το Δ.Σ. του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας και τη μετατροπή του νοσοκομείου Ληξουρίου σε Κέντρο Υγείας.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον υπουργό Υγείας, ο περιφερειάρχης εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προτάσεις αυτές, δηλώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σπάει η συνοχή της σταδιακά, με τη μεταφορά διοικητικών κέντρων σε άλλη Περιφέρεια.

Τη στιγμή που τα μικρά νοσοκομεία της Περιφέρειά μας αρχίζουν να ορθοποδούν και να αναπτύσσονται, με μεγάλες και ετών προσπάθειες, είπε ο Περιφερειάρχης στον Υπουργό, το Υπουργείο Υγείας κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, εφαρμόζοντας τον «Καλλικράτη» στην υγεία χωρίς να λαβαίνει υπόψη τη διοικητική διαίρεση της χώρας και συγκεκριμένα τις Περιφέρειες.

Η πρόταση του Περιφερειάρχη προς τον Υπουργό είναι να παραμείνει η κεντρική διοίκηση των νοσοκομείων εντός της Περιφέρειας, γιατί με τον τρόπο αυτό θα υποστηρίζονται καλύτερα τα ιδρύματα τόσο από την Περιφέρεια και τις Περιφερειακές Ενότητες όσο και από τους δήμους των νησιών μας.

O κ. Λοβέρδος ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να του καταθέσει το συντομότερο και εγγράφως τις προτάσεις του, κάτι που ο κ. Σπύρου θα πράξει άμεσα.

Παρουσία του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ο επικεφαλής της Επιτροπής καθηγητής Oικονομικών της υγείας Λ. Λιαρόπουλος, που μελετά το θέμα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, παρουσίασε τις προτάσεις, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται για το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Oσον αφορά την 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, δημιουργείται μια ομάδα που θα καλύπτει τη Δυτική Ελλάδα, με έδρα το Πανεπιστημιακό Πατρών και τέσσερις άλλοι κύκλοι νοσοκομείων. Στον πρώτο κύριο θα είναι το Πανεπιστημιακό του Ρίου.

Στο δεύτερο κύκλο, κύριο νοσοκομείο είναι το «Αγιος Ανδρέας» και συμμετέχουν τα νοσοκομεία Κεφαλληνίας, Ληξουρίου - το οποίο γίνεται Κέντρο Υγείας, Ζακύνθου, και το Νοσημάτων Θώρακος «Aγιος Λουκάς», το οποίο μεταφέρεται στο «Aγιος Ανδρέας».


Tρίζουν τα θεμέλια της ΠIN, λέει ο περιφερειάρχης

«Μετά το Υπουργείο Παιδείας, που αποφάσισε να συρρικνώσει το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με την κατάργηση τριών τμημάτων του, έρχεται το Υπουργείο Υγείας για να πλήξει την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι με τις αποφάσεις αυτές «τρίζουν» τα θεμέλια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Σκληρή γραμμή για το λουκέτο. H πλειοψηφία πέρασε τις "μαύρες σημαίες" και τους "ανεπιθύμητους υπουργούς", παρά τη διαφωνία του Γνήσιου!

Συγκρότηση επιτροπής προσωπικοτήτων, η οποία θα πάει στην Αθήνα να κάνει παρεμβάσεις στα Υπουργεία, ώστε να μην κλείσουν οι Σχολές του ΤΕΙ αποφάσισε κατά πλειοψηφία το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής.

Ενδεικτικά οι υποψηφιότητες που προτείνονται είναι του “διαμετρήματος” των κ.κ. Γεράσιμου Αρσένη, Θανάση Φωκά, Αλέκας Παπαρήγα, Πέτρου Αλιβιζάτου (καρδιοχειρουργού) κ.ά.

Ακόμη το Συμβούλιο αποφάσισε παρά τη διαφωνία του δήμαρχου κ. Αλέξανδρου Παρίση, να αναρτηθούν μαύρες σημαίες σε όλα τα Δημοτικά κτίρια μέχρι την άρση του λουκέτου, καθώς και να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι στο νησί μας όλοι οι υπουργοί της Κυβέρνησης και ειδικά οι Κεφαλονίτες υπουργοί. Επίσης αν εμφανιστεί εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στις εκδηλώσεις της Επετείου της 21ης Μαϊου οι εκπρόσωποι του Δήμου να απέχουν από τις εκδηλώσεις στις οποίες θα μετέχει ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Την πιο “σκληρή” γραμμή πάντως απέναντι στην κυβερνητική απόφαση για το λουκέτο στο ΤΕΙ την έθεσε ο τ. δήμαρχος και πρόεδρος τη ΔΕΥΑK κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος πρότεινε αν η Επιτροπή προσωπικοτήτων που θα πάει στην Αθήνα δεν πετύχει το στόχο της, να γίνει κατάληψη τη Εφορίας, ώστε το κράτος να μην μπορεί να εισπράξει χρήματα!

Η πρόταση αυτή -με την οποία συμφώνησε και ο τ. δήμαρχος κ. Βασίλης Ρουχωτάς- δεν τέθηκε προς ψήφιση, όμως είναι “σταντμπάϊ” σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ακόμη η Παράταξη Μιχαλάτου ψήφισε “ναι” στους ανεπιθύμητους υπουργούς, αλλά “όχι” στις μαύρες σημαίες.

Από την πλεύρα της η Παράταξη του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Μάρκου Κοτσιλίνη ψήφισε “ναι” μόνον για την Επιτροπή προσωπικότητων, ενώ το ΚΚΕ απείχε και εξέδωσε δικό του ψήφισμα.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πήρε μέρος και ο βουλευτής κ. Σπύρος Μοσχόπουλος, ο οποίος επανέλαβε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για το λουκέτο στα ΤΕΙ είναι απαράδεκτη και ότι θα συμπαρασταθεί στο Σώμα σε ό,τι αποφασίσει.

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης τόνισε ότι αν η παραίτησή του θα έλυνε τα προβλήματα της Κεφαλονιάς “σίγουρα θα την κατέθετε αύριο το πρωί”. Και πρόσθεσε: “O Δήμος είναι σε μεγάλο αδιέξοδο λόγω των χρεών. Θα αγωνισθώ και θα τιμήσω την κοινωνία που με στήριξε”.

O επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Μάρκος Κοτσιλίνης τόνισε ότι συμφωνεί στις κινητοποιήσεις με τις προσωπικότητες, αλλά διαφωνεί να συνδυαστούν οι παρεμβάσεις με τις εκδηλώσεις για την 21η Μαϊου.

O πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Ανουσάκης τόνισε ότι “έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα”. Και πρόσθεσε: “Είναι απαράδεκτοι και ανεπιθύμητοι οι Κεφαλονίτες υπουργοί, έχουν υποχρέωση να μην αφήσουν το νησί μας να ξεριζωθεί”.

O αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής τόνισε ότι “η Κυβερνητική πολιτική θέλει την περιφέρεια εγκλωβισμένη στο κέντρο. Πρέπει να στηρίξουμε την Περιφερειακή Ενότητα και την επιστημονική κοινότητα”, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Δημήτρης Μαντζουράτος, είπε ότι “ξαφνικά ξυπνήσαμε όλοι και διαπιστώνουμε ότι κλείνει το ΤΕΙ μέσα στη λογική του κεφαλαίου” και ότι “υπάρχει υποκρισία από το ΠΑΣOΚ και τη Ν.Δ. ”.

Τέλος, ο τ. νομάρχης κ. Διονύσης Γεωργάτος υπογράμμισε ότι “πέραν από κόμματα και παρατάξεις πρέπει όλοι να γίνουμε μιά γροθιά για να μην περάσει το κλείσιμο του ΤΕΙ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου