Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Α. ΠΑΡΙΣΗΣ

ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΛΛΑΓΗ
ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ Α’ ΚΑΙ Β’ ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ


Τον χώρο ανέγερσης του νέου κτιρίου του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου επισκέφθηκε και επιθεώρησε τις εργασίες σε αυτό την Παρασκευή το πρωί, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης.
Ο κ. Παρίσης συνοδευόταν από τον Πρόεδρο του Δ/Σ του Δημοτικού Γηροκομείου κ. Γεράσιμο Αποστολάτο και τον πολιτικό μηχανικό του Δήμου κ. Παναγή Δελακά. Συναντήθηκε με εκπροσώπους της εργοληπτικής εταιρείας και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων.
Η διαπίστωση είναι ότι η πορεία της Α΄ φάσης του έργου εξελίσσεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μέσα στα χρονικά πλαίσια, ενώ ο Δήμαρχος ζήτησε την άμεση επικαιροποίηση για την μελέτη της Β΄ φάσης του έργου, προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες για εξεύρεση κονδυλίων για να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή της Β΄ φάσης του έργου με δεδομένο ότι η ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης δεν λύνει το πρόβλημα της στέγασης των τροφίμων, αφού αυτή προβλέπει 52 κλίνες και οι απαιτήσεις ήδη ξεπερνούν τις 100.
Κατά συνέπεια κυρίαρχος στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η αλλαγή πορείας στο έργο και η δυνατότητα παράλληλης κατασκευής της Α΄ και Β΄ φάσης.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο “Α” ΕΙΧΕ ΧΤΥΠΗΣΕΙ “ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ” ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ “ΛΟΥΚΕΤΟΥ” ΣΤΟ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Γράφει ο Μπ. Παπαδόπουλος

Ο “Α” είχε χτυπήσει “καμπανάκι” από τον περασμένο Αύγουστο! Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά μας στις 31 Αυγούστου είχαμε επιστήσει τον κίνδυνο “λουκέτου” στο τμήμα της Βιολογικής Γεωργίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στα πλαίσια του “Καλλικράτη” της Ανώτατης Εκπαίδευσης και καλούσαμε όλους τους θεσμικούς φορείς σε εγρήγορση.
Υπήρξε στην συνέχεια δήλωση διάψευσης από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ κ. Ν. Μαραβέγια, πλην όμως είχαμε προειδοποιήσει ότι η δήλωση αυτή είχε γίνει εν τω μέσω προεκλογικής περιόδου με ό,τι αυτό συνεπαγόταν.
Σήμερα, λοιπόν, μόνο ως “κεραυνός εν αιθρία” δεν είναι για μας, τα νέα δημοσιεύματα του αθηναικού τύπου που μιλούν για “λουκέτο” τόσο στο τμήμα Βιολογικής Γεωργίας του Αργοστολίου, όσο και σε αυτό της Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ληξουρίου.
Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ βρίσκονται πλέον στο προσκήνιο, κατ’επίταση και του Μνημονίου.
Ταυτόχρονα δε, δεν ξεκαθαρίζεται τι θα γίνει με τα άλλα δύο τμήματα που λειτουργούν στο νησί μας. Αυτό των Δημοσίων Σχέσεων και αυτό των Μουσικών Οργάνων. Θα παραμείνουν ή θα συγχωνευτούν σε κάποια μεγαλύτερη πόλη;
Σε κάθε περίπτωση όμως, ενδεχόμενο “λουκέτο” ή συγχώνευση στα τμήματα ΤΕΙ του νησιού μας, θα ισοδυναμούσε με οικονομική καταστροφή.
Τόσο ο Βουλευτής του Νομού Σ. Μοσχόπουλος, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Σ. Κουρής αλλά και ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης, πρέπει να δραστηριοποιηθούν ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο φαντάρος της φωτογραφίας–σύμβολο των Αμερικανών στο Β΄ Παγκόμιο πόλεμο ήταν Κεφαλονίτης!


Είναι ίσως η διασημότερη φωτογραφία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, τραβηγμένη από τον σπουδαίο Γιουτζίν Σμιθ. Δείχνει καλύτερα από κάθε άλλη τη γενναιότητα και το θάρρος του ανώνυμου Αμερικάνου φαντάρου που πολέμησε για την ελευθερία. Με το τσιγάρο να κρέμεται μάγκικα στα χείλη, και με ένα βλέμμα που τσακίζει κόκαλα, αυτός ο στρατιώτης έγινε το σύμβολο της Μεγαλύτερης Γενιάς των Αμερικάνων. Αυτός ο στρατιώτης, όμως, δεν είναι Αμερικανός, είναι ο Έλληνας Ευάγγελος Κλωνής!
Ο Ευάγγελος Κλωνής γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο της κοινότητας Πάστρας (της Κεφαλονιάς) το 1916. Ήταν το δεύτερο παιδί μιας φτωχής οικογένειας που συνολικά θα αποκτούσε οκτώ. Παράτησε το σχολείο στην Τρίτη Δημοτικού. Στα 14 του μετακόμισε στην Αθήνα, όπου δούλευε ο μεγαλύτερος αδερφός του. Εκεί δούλεψε σαν εισπράκτορας στο λεωφορείο ενός άλλου Κεφαλλονίτη, του Γεράσιμου Αρσένη: Φορούσε την άσπρη του στολή και έκοβε τα εισιτήρια. Ότι έβγαζε το έστελνε στη μητέρα του, αλλά τα λεφτά ήταν λίγα. Μια μέρα, όταν ήταν 16 χρονών, το λεωφορείο είχε σταματήσει στον Πειραιά, και ο Βαγγέλης είδε κάτι ναύτες να μεταφέρουν ψώνια σ’ ένα καράβι. Ο Βαγγέλης πήγε αμέσως στον Αρσένη, του έδωσε τις εισπράξεις της ημέρας και του είπε: «Εγώ φεύγω. Πες στη μάνα μου ότι θα της στείλω λεφτά από την Αμερική». Και πήγε στο κρεοπωλείο, και φορτώθηκε ένα κομμάτι κρέας, και μπήκε σκυφτός στο καράβι, και κρύφτηκε στα αμπάρια.
Μετά από αρκετές περιπέτειες και με τη βοήθεια του καπετάνιου (ήταν κι αυτός κεφαλλονίτης) ο Βαγγέλης κατέληξε στο Λος Άντζελες.
Στο Λος Άντζελες έπιασε δουλειά στο ανθοπωλείο ενός άλλου κεφαλονίτη, του Σπύρου Στεφανάτου (ο οποίος σήμερα ζει στην Κεφαλονιά –είναι 94 χρονών). Η πόλη όμως δεν του άρεσε –είχε πολύ κόσμο, και δεν είχε συνηθίσει. Μετακόμισε στο Ντένβερ του Κολοράντο, όπου δούλευε σαν πιατάς σε ένα εστιατόριο, και κάποια στιγμή πήρε και μια δικιά του καντίνα με χοτ-ντογκ και τα πούλαγε στο δρόμο.
Μια ελληνοπούλα τον ερωτεύτηκε, και ήθελε να τον παντρευτεί. Αυτός όμως αρνήθηκε –υποστήριξε ότι ήταν μικρός ακόμα, και έπρεπε να βοηθήσει την οικογένειά του στην Ελλάδα. Οπότε αυτή τον απείλησε ότι θα τον καταδώσει στις Αρχές, καθώς εξακολουθούσε να ζει και να δουλεύει στη χώρα παράνομα.
Ετσι ο Βαγγέλης έφυγε μετά από μια Οδύσεια στην Αμερική επέστρεψε και πάλι στο Ντένβερ, όπου το κλίμα του άρεσε, ελπίζοντας ότι η κοπελιά θα είχε βρει κάποιον άλλο, και θα τον άφηνε ήσυχο. Έτσι έγινε, αλλά δεν έμελλε να μείνει ούτε εκεί για πολύ. Ένας κεφαλλονίτης φίλος του πρότεινε να πάνε στη Σάντα Φε του Νιου Μέξικο για να βρούνε κάποιους φίλους (κεφαλλονίτες φυσικά), και τον ακολούθησε.
Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: Εξακολουθούσε να είναι παράνομος. Όταν άρχισε ο Πόλεμος, βγήκε ένα νέο διάταγμα που καλούσε τους παράνομους μετανάστες να καταταγούν, με αντάλλαγμα την αμερικανική υπηκοότητα. Έτσι ο Βαγγέλης Κλωνής αποφάσισε να πάει στον πόλεμο.
Η θητεία του Βαγγέλη Κλωνή είναι ένα μεγάλο μυστήριο. Ο Βαγγέλης Κλωνής, μετά την κατάταξή του, ταξίδεψε στο Fort Bliss στο Τέξας όπου εκπαιδεύτηκε με το στρατό ξηράς. Χάρη στις εντυπωσιακές του επιδόσεις (ήταν άριστος σκοπευτής) τον έστειλαν στην Βιρτζίνια, στη Βάση των Πεζοναυτών.
Στη συνέχεια πήγε στη Γιούμα της Αριζόνα, όπου εκπαιδεύτηκε στην έρημο, και μετά επέστρεψε στη Βάση της Βιρτζίνια με το Στρατό. Η εκπαίδευσή του είχε πια τελειώσει, και περίμενε να ακούσει που θα τον στείλουν, πιθανότατα στον Ειρηνικό, όταν ένας βαθμοφόρος ήρθε και τον βρήκε και του ζήτησε να μιλήσουν ιδιαιτέρως. «Σου έχω άσχημα νέα», του είπε. «Οι Γερμανοί σκότωσαν την οικογένειά σου στην Ελλάδα. Δεν έζησε κανείς. Μπορείς, αν θέλεις, να πάρεις μια άδεια και να επιστρέψεις στο σπίτι σου στην Σαντα Φε». Ο Βαγγέλης δεν ήθελε να πάει στην Σάντα Φε, μπορούσε να κλάψει κι εκεί που ήταν. Ζήτησε μόνο ένα πράγμα: «Στείλτε με στην Ευρώπη. Θέλω να πάω στους Γερμανούς».
Στη συνέχεια πήγε στη Γιούμα της Αριζόνα, όπου εκπαιδεύτηκε στην έρημο, και μετά επέστρεψε στη Βάση της Βιρτζίνια με το Στρατό. Η εκπαίδευσή του είχε πια τελειώσει, και περίμενε να ακούσει που θα τον στείλουν, πιθανότατα στον Ειρηνικό, όταν ένας βαθμοφόρος ήρθε και τον βρήκε και του ζήτησε να μιλήσουν ιδιαιτέρως. «Σου έχω άσχημα νέα», του είπε. «Οι Γερμανοί σκότωσαν την οικογένειά σου στην Ελλάδα. Δεν έζησε κανείς. Μπορείς, αν θέλεις, να πάρεις μια άδεια και να επιστρέψεις στο σπίτι σου στην Σαντα Φε». Ο Βαγγέλης δεν ήθελε να πάει στην Σάντα Φε, μπορούσε να κλάψει κι εκεί που ήταν. Ζήτησε μόνο ένα πράγμα: «Στείλτε με στην Ευρώπη. Θέλω να πάω στους Γερμανούς».
Ο Κλωνής πολέμησε στην Αυστρία, την Πολωνία, τη Γερμανία, μπήκε στο Βερολίνο και το Παρίσι, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πήγε και στον Ειρηνικό. Για τίποτα από όλα αυτά δεν μιλούσε, όμως, δεμένος από όρκους και διαταγές. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνηγορούν ότι δεν ήταν ένας απλός φαντάρος. Πήρε ασυνήθιστα πολλά μετάλλια (η οικογένειά του αυτό τον καιρό προσπαθεί να εντοπίσει ακριβώς πόσα και ποια), και δέχτηκε και μια θερμότατη ευχαριστήρια επιστολή από τον Πρόεδρο Τρούμαν με ιδιόχειρη υπογραφή. Ο Νίκος Κλωνής έχει ρωτήσει δεκάδες βετεράνους, αλλά ακόμα δεν έχει βρει κανένα που έλαβε τέτοια επιστολή μετά τον πόλεμο.
Ο Βαγγέλης Κλωνής πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου του 1989. Κηδεύτηκε στα Κοριάνα, και όλοι όσοι τον ήξεραν κράτησαν μαζί τους ο καθένας τη δική του, προσωπική εικόνα γι’ αυτόν. Υπήρχε όμως μια άλλη εικόνα, πολύ διάσημη, που κυκλοφορούσε εδώ και χρόνια, αλλά κανείς δεν την είχε συνδέσει με τον Βαγγέλη. Μέχρι το 1991. «Μια μέρα», θυμάται η Κική Κλωνή, «είχα πάει με το Νίκο και τα εγγόνια μου στο εμπορικό κέντρο. Ο Νίκος είχε πάει να πάρει περιοδικά, κι εγώ πήγα με τα εγγόνια για να τους πάρω παιχνίδια. Κάποια στιγμή βλέπω το Νίκο να έρχεται τρέχοντας. «Μάνα τρέχα!» φώναζε. «Ο πατέρας!» Και εκεί, στο εξώφυλλο του περιοδικού Life, ήταν ο άντρας μου, με στρατιωτικό κράνος και ένα τσιγάρο στο στόμα, και κοίταζε βλοσυρά προς τα πίσω».
Ο αμερικανός φωτογράφος Γιουτζίν Σμιθ πήρε διάσημες φωτογραφίες από τον πόλεμο, ανάμεσα στις οποίες και δύο λήψεις του Βαγγέλη Κλωνή: Η φωτογραφία με το τσιγάρο, και η εικόνα με το παγούρι, η οποία πριν από λίγα χρόνια έγινε γραμματόσημο στις ΗΠΑ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ: Ο Κλωνής εξώφυλλο του LIFE το 1944

ΦΩΤΟ 1: Ο Κλωνής στο jazz-bar που διατηρούσε στη Ν. Ορλεάνη



Περισσότερες Φωτογραφίες για αυτό το θέμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου